|
مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، جلد ۶۳، شماره ۱، صفحات ۷-۱۷
|
|
|
عنوان فارسی |
ارتباط عوامل غذایی با چاقی در دانشآموزان دبستانی اهواز، ۸۲-۱۳۸۱ |
|
چکیده فارسی مقاله |
مقدمه: افزایش شیوع چاقی در کودکان و بزرگسالان در سالهای اخیر تنها به علت تغییرات ژنتیکی نبوده و عوامل رفتاری و محیطی مختلفی این افزایش را موجب شده اند. تغییر در الگوهای غذایی و دریافت غذاهای با انرژی و چربی زیاد که در گذشته کمتر مصرف میشدند از جمله عواملی بودهاند که در این افزایش سهم عمدهای داشته اند. در این راستا، مطالعهای به منظور تعیین ارتباط عوامل غذایی (دریافت روزانه انرژی و درشت مغذیها، درصد انرژی دریافتی از درشت مغذیها؛ انرژی و درشت مغذیهای دریافتی به ازاء کیلوگرم وزن بدن، دفعات مصرف نوشابه؛ آبمیوه طبیعی؛ لبنیات بجز پنیر؛ تنقلات (شامل چیپس و پفک و شکلات)؛ غذای آماده و سرعت غذا خوردن) با چاقی در دانشآموزان دبستانی شهر اهواز انجام شد. مواد و روشها: در یک نمونهگیری خوشهای دو مرحلهای در سطح دبستانهای شهر اهواز در سال تحصیلی 82-1381، کلیه دانشآموزان 10 و 11 سالهای که در مقایسه با مرجع ایرانی حسینی و همکاران (1999) دارای BMI بزرگتر یا مساوی صدک 95 بودند (150 نفر) به عنوان گروه مورد و همین تعداد دانشآموز هم سن و هم جنس غیر چاق (BMI کوچکتر از صدک 85 همان مرجع) به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. پرسشنامه 24 ساعت یادآمد خورال جهت تعیین دریافت انرژی و درشت مغذیها و پرسشنامه بسامد خوراک برای مشخص نمودن دفعات مصرف نوشابه، آبمیوه طبیعی، لبنیات بجز پنیر، تنقلات (شامل چیپس، پفک و شکلات) و غذای آماده در ماه به کار رفت و سرعت غذا خوردن دانشآموز از مادر وی پرسیده شد.یافته ها: نتایج این بررسی حاکی از دریافت بیشتر انرژی، پروتئین و کربوهیدرات در گروه مورد نسبت به گروه شاهد بود (05/0>p)؛ در حالیکه چربی روزانه دریافتی و درصد انرژی دریافتی از درشت مغذیها بین دو گروه تفاوت آماری معنیداری نشان نداد (05/0p). در بین اقلام غذایی مورد پرسش، مصرف چیپس در گروه مورد به طور معنیداری بیش از گروه شاهد بود (05/0>p) و مصرف پفک تفاوت آماری در مرز معنیداری بین دو گروه داشت (053/0=p). از نظر سایر مواد غذایی تفاوت آماری معنیداری بین دانشآموزان چاق و غیر چاق دیده نشد(05/0p). نتیجه گیری و توصیه ها:دریافت بالای انرژی، پروتئین و کربوهیدرات همچنین چیپس و پفک و سرعت بالای غذا خوردن عوامل غذایی مرتبط با چاقی در دانشآموزان 10 و 11 ساله شهر اهواز بودند. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Dietary Factors Associated To Obesity In Ahwaz Primary School Pupils |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background: Increase in obesity prevalence in recent years are associated to genetics as well environmental and behavioral factors. Change in dietary patterns including fatty and high density energy foods consumption have been reported to be very important. This study aimed to determine dietary factors (daily energy and macronutrient intakes, energy percentage of macronutrient, energy and macronutrient intakes per kilogram body weight, frequency of cola, natural fruit juice drinking, dairy products except cheese, tomato chips, puff, chocolate and fast food consumption and eating speed) associated to obesity in Ahwaz primary school pupils. Materials and Methods: Using two stage cluster sampling from 35 Ahwaz primary schools, all 10-11y students who had a BMI 95th percentile of Hosseini et al. (1999) reference, were identified as obese (n=150) and 150 same age and gender pupils (having BMI< 85 percentile) were studied. Data on daily energy and macronutrient intakes were collected using 24 hour recall. Frequency of cola, natural fruite juice, dairy products except cheese, tomato chips, puff, chocolate and fast food consumption were obtained by food frequency questionnaire. Eating speed was asked from the pupil mother. Results: Results indicated that daily energy, protein and carbohydrate intakes were significantly higher in obese students (p< 0.05), but daily fat intake and energy percentage of macronutrient had no significant difference between two groups (p>0.05). macronutrient intakes per kilogram body weight were significantly lower in obese group (p< 0.001). obese students had significantly higher potato chips and puff consumption (p< 0.05). There was no significant difference between other foods consumption (p>0.05). Obese students used to eat faster (p< 0.05). Conclusion: In conclusion, high intakes of energy, protein, carbohydrate, tomato chips and puff and high eating speed were associated to obesity in Ahwaz primary school pupils. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Primary school pupil,diet factors,energy,food frequency |
|
نویسندگان مقاله |
احمدرضا درستی | a r dorosty
مینا طباطبایی | m tabatabaei
|
|
نشانی اینترنتی |
http://tumj.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-1045&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|