|
دانش کشاورزی و تولید پایدار، جلد ۳۱، شماره ۴، صفحات ۲۵۵-۲۷۰
|
|
|
عنوان فارسی |
اثر ترکیب برخی پروبیوتیکها در مهار بیماری زردی و پژمردگی فوزاریومی (ناشی از Fusarium redolens Wollenweber) و تحریک رشد نخود |
|
چکیده فارسی مقاله |
اهداف: قارچ Fusarium redolens از عوامل مهم بروز عارضه زردی و پژمردگی فوزاریومی نخود است. هدف از این پژوهش، بررسی اثر کاربرد جداگانه و ترکیبی چند پروبیوتیک درکنترل زیستی این بیمارگر و تحریک رشد نخود بود.مواد و روشها: اثر تیمارهای جداگانه و ترکیبی قارچ Trichoderma asperellum RUT1 (Ta)، باکتریهای Alcaligenes faecalis (Af) و Delftia tsuruhatensis PIIR (Dt) و میکوریز Rhizophagus intraradices (Ri) بر شدّت علائم بیماری و پارامترهای رشدی نخود با حضور F. redolens در گلخانه و در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار و 17 تیمار ارزیابی شد.یافتهها: کاربرد منفرد کلیه انواع پروبیوتیکها سبب افزایش رشد نخود و کاهش بروز علائم بیماری شد اما ترکیبهای آنها، اثرات متفاوتی داشت؛ برخی ترکیبها ( Af+Dt، Af+Ta، Dt+Ta، Af+Dt+Ta ، Dt+Ri و Af+Ri ) با هم سازگار بوده و سبب تحریک رشد و کاهش شدّت بیماری شدند. تیمارهای Ta+Ri (بهجز وزن تر اندامهوایی)، Dt+Ri+Ta (بهاستثنای طول ریشه و وزن تر اندامهوایی)، Af+Dt+Ri+Ta و Af+Dt+Ri سبب بهبود رشد نشدند و فقط باعث کاهش علائم بیماری گردیدند. تیمار Af+Ri+Ta اثری بر افزایش رشد یا کاهش بیماری نداشت. تیمارهای Af و Dt نیز بهترین تیمارهای محرک رشد و کاهنده بیماری بودند.نتیجهگیری: ترکیب عوامل پروبیوتیک همواره در افزایش رشد گیاه و یا کاهش بروز بیماری مؤثر نبود و هیچکدام از ترکیبها نسبت به کاربرد جداگانه، اثر همافزایی بر این شاخصها نداشتند. توصیه میشود با یافتن میکروارگانیسمهای دارای اثر همافزا در ترکیب با پروبیوتیکهای این تحقیق، گامی مهم جهت کاهش مصرف ترکیبات شیمیایی و دستیابی به کشاورزی پایدار برداشته شود. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
اثر همافزا، بیوکنترل، تحریک رشد، ترکیبهای میکروبی، کشاورزی پایدار، |
|
عنوان انگلیسی |
Effect of Some Probiotics Consortia on Inhibition of Fusarium Yellowing and Wilting disease (Fusarium redolens Wollenweber) and Growth Promoting in Chickpeas |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background & Objective: Fusarium redolens is one of the most important pathogen in chickpea which causes yellowing and wilting. This study was conducted to investigate the biocontrol effects of individual and combined applications of several probiotics on the pathogen control and evaluate growth promoting effects on plant.Methods & Materials: Effects of separate and combined treatments of the fungus Trichoderma asperellum (Ta), the bacteria Alcaligenes faecalis (Af) and Delftia tsuruhatensis PIIR (Dt) and the mycorrhizal fungus Rhizophagus intraradices (Ri) on disease severity and chickpea growth parameters in the presence of F. redolens was evaluated in a completely randomized design with four replications and 17 treatments and at greenhouse conditions.Results: Applying probiotics individually increased the chickpeas growth and reduced the incidence of symptoms, but combined using of them had variable effects; Some combinations (Af+Dt, Af+Ta, Dt+Ta, Af+Dt+Ta, Dt+Ri and Af+Ri) were compatible, they stimulated the growth and reduced disease severity. Treatments Ta+Ri (except shoot fresh-weight), Dt+Ri+Ta (except root-length and shoot fresh-weight), Af+Dt+Ri+Ta and Af+Dt+Ri had no effect on growth stimulation and just reduced the disease symptoms. Af+Ri+Ta had no effect on growth-promoting or reducing the disease. Treatments of Af and Dt showed the best effect on promoting the growth- and disease-reducing.Conclusion: The effects of probiotics combinations in promoting plant growth or reducing the disease were not always positive, meanwhile none of combinations had a synergism with these indices in comparition with single application. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
اثر همافزا, بیوکنترل, تحریک رشد, ترکیبهای میکروبی, کشاورزی پایدار |
|
نویسندگان مقاله |
ناهید معرفزاده | بیماریشناسی گیاهی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
روح اله شریفی | بیماریشناسی گیاهی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
هادی خاطری | بیماریشناسی گیاهی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
سعید عباسی | بیماریشناسی گیاهی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
|
|
نشانی اینترنتی |
https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_14032_ccd888c5b5e52fdf256e44105131a311.pdf |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|