دانش آب و خاک، جلد ۳۲، شماره ۱، صفحات ۱۴۳-۱۵۷

عنوان فارسی بررسی تأثیر بیوچارهای مختلف بر جذب کادمیم و رشد گیاه کاهو (Lactuca sativa L.) در خاک آلوده شده به کادمیم
چکیده فارسی مقاله بیوچار به عنوان یک اصلاح کننده خاک می­تواند با تأثیر بر زیست­فراهمی فلزات سنگین در خاک­های آلوده، خطر ورود آنها به زنجیره غذایی را کاهش دهد. برای بررسی اثر بیوچارهای تولیدشده از ضایعات هرس درخت سیب، انگور و کاه و کلش گندم بر زیست­فراهمی کادمیم و رشد گیاه کاهو آزمایشی درشرایط گلخانه­ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه فاکتور شامل 1) غلظت کادمیم (صفر، 10 و20 میلی­گرم بر کیلوگرم)، 2) نوع بیوچار (هرس سیب، هرس انگور و کاه و کلش گندم) و3) مقدار بیوچار( صفر (B0)، 2 (B2) و 5 (B5)درصد وزنی/وزنی) در سه تکرار اجرا گردید. در پایان دوره رشد گیاه کاهو برخی از پارامترهای گیاه شامل وزن خشک بخش هوایی و ریشه، غلظت کادمیم بخش هوایی و ریشه، فاکتور انتقال (TF)، ضریب تغلیظ زیستی بخش هوایی و ریشه (BCF) و کادمیم زیست­فراهم خاک اندازه­گیری شدند. نتایج نشان داد که افزایش سطح آلودگی خاک باعث افزایش کادمیم زیست­فراهم خاک، غلظت کادمیم بخش هوایی، غلظت کادمیم ریشه و ضریب تغلیظ زیستی بخش هوایی و ریشه (BCF) شد. همچنین با افزیش مقدار بیوچار در خاک مقدار کادمیم زیست­فراهم خاک و غلظت کادمیم بخش هوایی و ریشه در تیمارها به­طور معنادار بدین ترتیب کاهش یافت (B0 >B2 >B5). غلظت کادمیم زیست­فراهم خاک در تیمارهای بیوچار ضایعات هرس سیب، هرس انگور و کاه و کلش گندم در تیمار 5 درصد نسبت به تیمار بدون بیوچار به‌ترتیب 8/46، 9/65 و 5/76 درصد کاهش یافت. به­طور کلی، تأثیر بیوچار بر کاهش زیست فراهمی کادمیم به نوع ماده خام، مقدار بیوچار و غلظت فلز بستگی داشت.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله انگور، بیوچار، سیب، کادمیم، کاه و کلش گندم، کاهو،

عنوان انگلیسی Investigating the Effect of Different Biochars on Cadmium Uptake and Growth of Lettuce Plant (Lactuca sativa L.) in a Cadmium spiked Soil
چکیده انگلیسی مقاله Biochar as a soil amendment can control bioavailability of heavy metals in contaminated soils and can reduce the hazard of their transferring to the food chain. In order to investigate the effects of biochar derived from the apple and grape pruning wastes and wheat straw on bioavailability of Cd and growth of lettuce plants an experiment was conducted in a completely randomized design under greenhouse condition with the facrors of: 1) the concentration of Cd (0, 10 and 20 mg kg-1), 2) type of biochar (apple pruning, grape pruning and wheat straw) and 3) biochar level (0 (B0), 2 (B2) and 5 (B5) % w/w) in 3 replications. At the end of the lettuce growth period, some parameters including shoot dry weight, root dry weight, Cd concentrations in root and shoot, translocation factor (TF), bio concentration factor for shoot and root (BCF), and bioavailability of Cd in soil were measured. The results showed that the increase of the soil pollution level, raised the intensity of the Cd bioavailability, Cd concentrations of shoots and roots, bio concentration factor of shoot and root (BCF). Furthermore, with increasing the level of biochar in soil, bioavailable Cd, Cd concentrations of roots and shoots were decreased in treatments (B5> B2> B0). Bioavailable Cd concentrations in soil in biochar treatments including apple pruning, grape pruning and wheat straw at the level of 5% w/w were decreased, by 46.81, 65.96 and 76.59 %, as compared to control respectively. Therefore biochar impact on decreasing Cd bioavailability depended on its raw material, biochar amount and metal concentrations.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله انگور, بیوچار, سیب, کادمیم, کاه و کلش گندم, کاهو

نویسندگان مقاله ندا مرادی قزلداغ |
دانشجوی دکتری، گروه علوم خاک، دانشگاه ارومیه

میرحسن رسولی صدقیانی |
استاد، گروه علوم خاک، دانشگاه ارومیه

ابراهیم سپهر |
دانشیار، گروه علوم خاک، دانشگاه ارومیه


نشانی اینترنتی https://water-soil.tabrizu.ac.ir/article_12663_edba2d3885674b55c99e9340f16a43c8.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات