بهره برداری و پرورش آبزیان، جلد ۹، شماره ۴، صفحات ۱-۱۷

عنوان فارسی ارزیابی عملکرد نانوحسگر رنگی گرافن اکسید آمین دار – برموفنول بلو بر پایه کاغذی صافی در تعیین کیفیت ‌اکسیداسیونی غذای ماهی نگهداری شده در شرایط سرد ‌
چکیده فارسی مقاله در مطالعه حاضر به منظور ارزیابی کیفیت اکسیداسیونی غذای ماهی نگهداری شده در دمای یخچال به مدت 6 ماه از نانوحسگر رنگی ‌گرافن اکسید آمین دار – برموفنول بلو بر پایه کاغذی صافی استفاده شد. نتایج نشان داد مقادیر رطوبت از 19/7% به 37/9‌‎%‎‌ و خاکستر از ‌‌29/7‌‎ ‎‌% به 04/8 % تغییریافته و در طول دوره نگهداری روند افزایشی داشتند (‌p < 0/05‎‌). تغییرات مقدار چربی و پروتئین در طول دوره ‌نگهداری بدینصورت بودند که محتوای چربی از 87/12% به 53/10% و محتوای پروتئین از 51/54% به 37/52% تغییر کردند و روند کاهشی ‌نشان دادند (‌p < 0/05‎‌). شاخص‌ پراکساید (‌PV‌) در طول دوره افزایش یافته و بیش‌ترین مقدار آن مقدار (‌meq O2/kg lipid‌) 1/6 در ‌انتهای دوره نگهداری بود (‌p < 0/05‎‌). مقدار تیوباربیوتیک اسید (‌TBA‌) روند افزایشی نشان داد که نهایتا به مقدار ‌‎(mg MAL / kg ‎meal)‎‌ 86/3 رسید (‌p < 0/05‎‌). تغییرات رنگی (‌ΔE‌) نانوحسگر مورد مطالعه در زمان نگهداری افزایش یافته و از 04/29 به 67/52 تغییر ‌یافت (‌p < 0/05‎‌)، همچنین از رنگ سبز به آبی تغییر رنگ داد و با چشم غیر مسلح قابل تشخیص بود. مقادیر همبستگی پیرسون بین ‌شاخص‌های ‌PV‌ و ‌TBA‌ با شاخص تغییر رنگ ‌ΔE‌ به ترتیب 93/0 و 89/0 بود. نتایج این مطالعه پیشنهاد می‌کند که استفاده از نانوحسگر ‌رنگی گرافن اکسید آمین دار – برموفنول بلو بر پایه کاغذی صافی از طریق فرایند ساده تغییر رنگ می‌تواند یک رویکرد نوین در تعیین ‌تغییرات کیفیت اکسیداسیونی غذای ماهی در زمان نگهداری آن‌ها باشد. ‌
کلیدواژه‌های فارسی مقاله غذای ماهی، اکسیداسیون چربی، نانوحسگر، تعیین کیفیت،

عنوان انگلیسی Performance Evaluation of colorimetric nano-sensor aminated graphene oxide - bromophenol blue based ‎on Whatman paper in determining of the oxidation quality of fish feed kept in cold storage condition ‎
چکیده انگلیسی مقاله In the present study, to evaluate the oxidation quality of fish meal stored at refrigerator temperature for 6 ‎months, a colorimetric nano-sensor aminated graphene oxide - bromophenol blue based on Whatman paper ‎was used. The results showed that the amount of moisture increased from 7.19% to 9.37% and ash content ‎increased from 7.29% to 8.04% during storage (P < 0.05). The amount of changing in fat and protein contents ‎showed that fat content decreased from 12.87% to 10.53% and protein content decreased from 54.51% to ‎‎52.37% and showed decrease procedure during the storage period (P < 0.05). Peroxide value (PV) increased ‎during the period, and the maximum amount of that was at the end of the storage period with 6.1 meq O2 / kg ‎lipid (P < 0.05). The amount of thiobarbiotic acid (TBA) showed increased procedure and finally reach to 3.86 ‎‎(mg MAL / kg meal) (P < 0.05). The color changes (ΔE) of the used nanosensor were increased during storage ‎period and changed from 29.04 to 52.67 (P < 0.05), and also changed from green to blue and detectable by the ‎naked eye. Pearson correlation coefficients between PV and TBA indices with color changes index (ΔE) were ‎‎0.93 and 0.89, respectively. The results of this study suggest that the use of colorimetric nano-sensor aminated ‎graphene oxide - bromophenol blue based on Whatman paper with a simply color change process can be a ‎novel approach in determining the oxidation quality of fish feed during storage.‎
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله غذای ماهی, اکسیداسیون چربی, نانوحسگر, تعیین کیفیت

نویسندگان مقاله شهاب نقدی |
دانشجوی دکتری گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، شهرستان نور- مازندران

مسعود رضائی |
استاد گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، شهرستان نور- مازندران

نادر بهرامی فر |
استادیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، شهرستان نور- مازندران


نشانی اینترنتی https://japu.gau.ac.ir/article_5371_6986450865884ded94416b8bdbd76e05.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات