علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۷، شماره ۳، صفحات ۷۷-۸۶

عنوان فارسی بررسی اثر استرس نمک و نور بر میزان رشد، محتوای بتاکاروتن و برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی ریزجلبک دونالیلا سالینا
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: دونالیلا سالینا یک جلبک سبز تک یاخته‌ای، متحرک و فاقد دیواره سلولی است. یکی از ویژگی­های منحصر به فرد این جلبک، توانایی تولید و تجمع مقادیر زیاد بتاکاروتن است. پژوهش حاضر با هدف بررسی و  بهبود  میزان تولید کاروتنوئید، پروتئین و ترکیبات آنتی‌اکسیدانی ریز جلبلک دونالیلا سالینا انجام شد. مواد و روش‌ها: در پژوهش حاضر ریز جلبک دونالیلا سالینا در محیط کشت بهبود یافته­ی جانسون تحت سه استرس شوری 5/0، 5/1 و 5/2 molar و سه شدت نور صفر، 250 و 500 µmol/m2 در ثانیه کشت داده شده و تأثیر پارامترهای فوق مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها‌: نتایج نشان داد که افزایش سطح شوری تا میزان 5/1 molar تأثیر مثبت بر رشد داشته و شوری بالاتر موجب کاهش رشد می­شود. بالاترین میزان رشد جلبک دونالیلا در شوری 5/1 mol و میزان نور µmol/m2500 بوده که این میزان برابر cell/ml1/36  است و حداکثر میزان کارتنوئید برابر mg/ml9/24 تولید شد. علاوه بر این بالاترین میزان محتوای کلروفیل در شوری 5/0 مولار، محتوای آنتی‌اکسیدان و پروتئین در شوری 5/1 مولار  به ترتیب mg/g 5/11 ، 3/25 درصد، 9/62 درصد به دست آمد. نتیجه گیری: به طور کلی تأثیر پارامتر نور بر میزان رشد و مواد مؤثره­ی موجود در دونالیلا بیشتر از پارامتر شوری بوده و کشت در نور با لوکس 500 می­تواند در کنار رشد خوب جلبک، محتوای بتاکاروتن، کلروفیل، پروتئین و آنتی‌اکسیدان آن را افزایش دهد. شوری 5/1 molar به عنوان بهینه­ی شوری محیط کشت پیشنهاد می­گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ریزجلبک، کلروفیل، پروتئین، آنتی‌اکسیدان، رئولوژی

عنوان انگلیسی Investigation of the Effects of Saline Stress and Light Intensity on the Growth Rate of Dunaliella salina and Its Beta-carotene Content and Physiochemical Characteristics
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Dunaliella salina is a unicellular, mobile green alga, which lacks a rigid cell wall. One of the unique characteristics of Dunaliella salina is the ability to produce and accumulate high contents of beta-carotene. The aim of the present study was to assess and enhance carotenoid, protein and antioxidant compound production in Dunaliella salina cells.  Materials & Methods: In this study, Dunaliella salina microalga was cultured in modified Johnson culture media under three levels of saline stress (0.5, 1.5 and 2.5 mol) and three levels of light intensity (0,250 and 500 µmol/m2 s) and then effects of the these parameters were investigated. Results: Results showed that increasing the level of saline stress up to 1.5 mol enhanced the cell growth; however, further increases led to decreases in the cell growth rate. The maximum growth rate of Dunaliella salina was achieved at 1.5 mol salinity and 500 µmol/m2 s light intensity, which was equal to 36.1 cell/ml and the highest content of carotenoids was 24.9 mg/ml. Furthermore, the highest contents of chlorophyll, antioxidants and proteins were 11.5 mg/g, 25.3% and 62.9%, respectively. Conclusion: Light intensity included more effects on the growth rate and active ingredient content of Dunaliella salina than that it included on salinity. Cultivation under high light intensity (500 µmol/m2 s) increased beta-carotene, chlorophyll, protein and antioxidant contents as well as the high cell growth rate. Salinity of 1.5 mol was suggested as the optimum culture media salinity.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Microalgae, Dunaliella salina, Chlorophyll, Protein, Antioxidant, Rheology

نویسندگان مقاله شهرزاد اوصیاء | Sh Osia
Department of Food Science and Technology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مریم میزانی | M Mizani
Professor, Department of Food Science and Technology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
استادگروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

عزیزاله زرگران | A Zargaraan
Assistant Professor, Department of Food and Nutrition Policy and Planning Research, Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
استادیار گروه سیاستگذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه شهید علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران


نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3784-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات