علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۷، شماره ۳، صفحات ۳۵-۴۴

عنوان فارسی مقایسه الگوی غذایی بیماران مبتلا به اختلالات طیف دوقطبی و افراد سالم: مطالعه مورد-شاهدی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: در سال­های اخیر بر اساس رویکرد زیستی-روانی-اجتماعی، تحقیقات مختلفی در زمینه الگوهای غذایی و سایر رفتارهای مرتبط با سلامتی در بیماران مبتلا به اختلالات روان­پزشکی انجام شده است. با توجه به اهمیت بالای تغذیه در سلامت عمومی افراد، این مطالعه با هدف بررسی الگوهای غذایی غالب در بیماران مبتلا به اختلالات طیف دوقطبی صورت گرفت. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی و مورد-شاهدی تعداد 90 نفر از بیماران مراجعه­کننده به بیمارستان نکویی-هدایتی شهر قم با تشخیص اختلال دوقطبی و 90 نفر از افراد سالم به صورت دردسترس انتخاب شدند. هر دو گروه با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک و دموگرافیک مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده­ها  از تحلیل عاملی و تی مستقل استفاده شد. یافته‌ها‌: تحلیل عاملی سه الگوی غذایی غالب را مشخص نمود: 1) الگوی غذایی غربی  2)الگوی غذایی سالم  و 3)الگوی غذایی سنتی. همچنین نتایج نشان داد که افراد مبتلا به اختلالات طیف دوقطبی نسبت به گروه سالم، بیشتر از الگوهای غذایی غربی و سنتی پیروی می­کنند (000/0= P). نتیجه گیری: بر اساس یافته­ها، الگوهای غذایی سنتی و غربی، الگوهای غالب در میان بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی بود. از آنجایی که عادات غذایی ممکن است نقش عمده­ای در مشکلات مربوط به سلامتی این بیماران داشته باشند، پیشنهاد می­شود مطالعات طولی بیشتری در زمینه تعامل تغذیه- سلامتی در این بیماران صورت بگیرد.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اختلالات طیف دوقطبی، الگوی غذایی، مورد شاهدی، تحلیل عاملی

عنوان انگلیسی Comparison of Dietary Patterns in Patients with Bipolar Spectrum Disorders and Healthy Subjects: A Case-control Study
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Based on the bio-psycho-social approaches, various studies have recently been carried out on dietary patterns and other health-linked behaviors in patients with psychiatric disorders. The purpose of this study was to investigate dominant dietary patterns in patients with bipolar spectrum disorders due to the great importance of dietary patterns in general health of people.  Materials & Methods: In this cross-sectional and case-control study, 90 patients, who referred to Nekoei-Hedayati Hospital and diagnosed with bipolar spectrum disorders by psychiatrists, were participated as well as 90 healthy individuals as controls using convenience sampling. The two groups were studied using demographic and food frequency questionnaires. Data were analyzed using factor analysis and independent t-test. Results: Factor analysis identified three dominant dietary patterns of 1) western dietary patterns, 2) healthy dietary patterns and 3) traditional dietary patterns. Results showed that people with bipolar disorders followed western and traditional dietary patterns, compared to the healthy group (p = 0/000). Conclusion: Based on the findings, traditional and western dietary were dominant dietary patterns in patients with bipolar disorders. These eating habits might play important roles in health problems of these patients. Further longitudinal studies on the nutrition-health interactions within bipolar patients are suggested.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Bipolar spectrum disorders, Dietary patterns, Case-control study, Factor analysis

نویسندگان مقاله سیدرضا سیدطبایی | R Seyyed Tabaei
Assistant Prof, Dept. of Psychiatry, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran
استادیار گروه روان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم. قم، ایران

محمد حضوری | M Hozoori
Ph.D in Nutrition Science, Assistant Prof, School of Public Health, Qom University of Medical Sciences. Qom, Iran
دکترای علوم تغذیه، استادیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران

فاطمه حسن زاده | F Hasanzade
Doctor of Medicine, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran
دکترای پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران

مصطفی واحدیان | M Vahedian
Ph.D in Epidemiology, Assistant Prof, Dept. of Statistics and Epidemiology, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran
دکترای اپیدمیولوژی، استادیار ، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران

پروین رحمتی نژاد | P Rahmatinejad
MA in clinical psychology, Nekoei-Hedayati Hospital , Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran
کارشناس ارشد روان‌شناسی بالینی، بیمارستان نکویی-هدایتی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران


نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-4129-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات