علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱، شماره ۳، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی مقایسه الگوی مصرف چربی دختران نوجوان دبیرستانی با والدینشان در منطقه ۶ آموزش و پرورش تهران
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: عادات غذایی خانواده بویژه والدین از عوامل اجتماعی موثر بر الگوی مصرف غذایی کودکان و نوجوانان است. با توجه به اینکه افزایش مصرف چربی در جوامع امروز با بروز بسیاری از بیماریهای مزمن ارتباط دارد، این مطالعه با هدف ارزیابی و مقایسه الگوی مصرف چربی دختران نوجوان دبیرستانی با والدین آنها، در منطقه 6 آموزش و پرورش شهر تهران انجام شد. مواد و روشها: 78 دختر نوجوان به طور تصادفی از دبیرستانهای منطقه 6 آموزش و پرورش تهران انتخاب و به همراه مادران (78 نفر) و پدرانشان (78 نفر) وارد مطالعه شدند. اطلاعات الگوی مصرف چربی، به وسیله تکمیل پرسشنامه یک روز یادآمد و 2 روز یادداشت خوراک 24 ساعته و پرسشنامه بسامد خوراک به تفکیک توسط نوجوانان و هر یک از والدینشان گردآوری شد. مقایسه الگوی مصرف چربی دختران با والدینشان با آزمون ANOVA و میزان همبستگی آنها با ضریب همبستگی پیرسون ارزیابی شد. یافته ها‌: میانگین بار مصرف هفتگی گروههای لبنیات، تنقلات شیرین، تنقلات شور و غذاهای آماده در دختران بیشتر از والدینشان بود (01/0p<). همبستگی مثبت و معنی‌داری در مصرف گروههای گوشت و تخم مرغ، تنقلات شور، غذاهای آماده و غذاهای چرب خانگی بین دختران نوجوان با مادران و پدرانشان وجود داشت (01/0(p<. مادران و پدران با هم در مصرف تمام منابع غذایی پُرچربی همبستگی داشتند(05/0(p<. اختلاف معنی‌داری در میانگین دریافت انرژی، چربی کل، چربیهای اشباع و یک غیر اشباع دختران با مادران و متوسط دریافت انرژی و کلسترول دختران با پدران مشاهده شد (001/0 (p<، حال آنکه دریافت انرژی و انواع چربی بین دختران نوجوان با مادران و پدرانشان، همبستگی مثبتی نشان داد (01/0(p<. مادران و پدران نیز با هم از نظر دریافت انرژی و انواع چربی، دارای همبستگی مثبت و معنی‌دار بودند. ضرایب همبستگی در تمام موارد بین مادران و پدران، قوی‌تر از دختران با والدینشان بود. نتیجه گیری: با اینکه مصرف بعضی از منابع غذایی پرچربی به دلیل تفاوت در ترجیحات غذایی در دختران نوجوان بیشتر از والدینشان بود و میزان دریافت چربی در آنها بالاتر از مقدار پیشنهاد شده (کمتر از 30 % انرژی دریافتی ) بود، ولی الگوی کیفی و کمٌی مصرف چربی دختران با مادران و پدرانشان، شباهت و همبستگی داشت. این یافته تاکیدی بر ضرورت توجه به خانواده در برنامه‌های مداخله و آموزش برای ارتقای سطح سلامت و بهبود وضعیت تغذیه نوجوانان است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Comparison of the fat intake patterns of female high school adolescents and their parents
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Food habits and dietary behaviour of family are important factors that influence the food intake of children and adolescents. Considering the role of the family in forming the food habits of children and adolescents, this study was designed to determine and compare the fat intake patterns of high school adolescent girls and their parents in Tehran. Materials and Methods: The study sample included 78 adolescent girls (15-17yrs) and their parents (78 mothers and 78 fathers), selected by the simple random sampling method. Demographic data were gathered using a self-administered questionnaire, and the food intake data were obtained by a 24-h recall, 2-day food record, and a 50-item food frequency questionnaire for each girl and her parents. Statistical analysis was performed by SPSS Software. Comparison of the means of the fat intake was tested by ANOVA, and the relation between the fat intake of the girls and their parents was evaluated by the Pearson correlation coefficient. Results: Mean weekly frequency intakes of dairy products, sweet snacks, salty snacks, and fast foods were higher in girls, as compared to their parents (P< 0.01). There were significant correlations between the girls and their parents with regard to the consumption of meats/eggs, salty snacks, fast foods, and home-made mixed fatty foods (P< 0.01). Moreover, the frequencies of consumption of all fatty food groups were significantly correlated between the fathers and the mothers. A significant difference (P< 0.01) was observed between the girls and their mothers in the intake of energy, total fat, SFA, and MUFA, and between the girls and their fathers in the intake of energy and cholestrol (P< 0.001). However, the intakes of energy, type of fat, and energy derived from other macronutrients were significantly correlated between the girls and their parents (P< 0.01). Correlations between the mothers and the fathers were higher than between the girls and their parents. Conclusion: Based on the results, the frequency consumptions of certain fatty foods, including fatty snacks and fast foods, were higher among the girls, as compared to their parents,although the quantity and quality of fatty food intake of parents and their daughters were similar. The results confirm the influence of the family, specially parents, on shaping food habits and dietary pattern of adolescents and indicate the need to focus on the family in nutrition intervention programs for health promotion and nutritional improvement of this age group.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Family resemblance, Fat intake, Adolescent, Tehran, Iran.

نویسندگان مقاله منیره دادخواه پیرآغاج | dadkhah piraghaj


نسرین امیدوار |


مریم زارع | m zare



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-20&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات