|
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۲، شماره ۴، صفحات ۱-۱۰
|
|
|
عنوان فارسی |
تأثیر مصرف سویا بر استرس اکسیداتیو، هموسیستئین، فاکتورهای انعقادی و فسفر خون در بیماران تحت دیالیز صفاقی |
|
چکیده فارسی مقاله |
سابقه و هدف: مهمترین علت مرگ و میر بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه، از جمله بیماران تحت دیالیز صفاقی، بیماریهای قلبی عروقی است. در بیماران تحت دیالیز صفاقی، وجود استرس اکسیداتیو، بالا بودن غلظت هموسیستئین و فاکتورهای انعقادی خون، از عوامل مهم بروز بیماریهای قلبی عروقی هستند. برخی مطالعات، اثرات مفید مصرف سویا را بر استرس اکسیداتیو و هیپرهموسیستئینمی در بیماران غیر مبتلا به نارسایی مزمن کلیه نشان دادهاند؛ امّا تاکنون مطالعهای در این زمینه، روی بیماران تحت دیالیز صفاقی انجام نشده است. بنابراین، مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات مصرف سویا بر استرس اکسیداتیو، هموسیستئین، فاکتورهای انعقادی و فسفر خون بیماران تحت دیالیز صفاقی صورت گرفت. مواد و روشها: این مطالعه، یک کارآزمایی بالینی تصادفی بود که در آن 40 بیمار تحت دیالیز صفاقی ( 20 زن و 20مرد) به طور تصادفی به دو گروه دریافت کننده سویا و گروه شاهد تقسیم شدند. در این مطالعه، بیماران گروه دریافت کننده سویا، روزانه 28 گرم آرد سویای بافتدار (حاوی 14 گرم پروتئین سویا) به مدت 8 هفته دریافت کردند، در حالی که بیماران گروه شاهد، رژیم معمول خود را که فاقد سویا بود، ادامه دادند. در آغاز مطالعه و پایان هفته هشتم، از هر بیمار cc10 خون بعد از 12 تا 14 ساعت ناشتایی گرفته شد و سپس غلظت LDL اکسیده شده ( ox-LDL) هموسیستئین، فسفر، فیبرینوژن و میزان فعالیت فاکتورهای انعقادی VII ، IX و X اندازهگیری شد. یافته ها: در این مطالعه، در گروه دریافت کننده سویا، درصد فعالیت فاکتور انعقادی IX پلاسما در پایان هفته هشتم نسبت به زمان شروع مطالعه 17% کاهش یافت (01/0> P). این کاهش در مقایسه با گروه شاهد، معنیدار بود(05/0> P). در طول مطالعه، درصد فعالیت فاکتور انعقادی IX پلاسما در گروه شاهد، تغییر معنیداری پیدا نکرد و تفاوت آماری معنیداری بین دو گروه از نظر میزان تغییرات غلظت ox-LDL ، هموسیستئین، فسفر، فیبرینوژن و میزان فعالیت فاکتورهای انعقادی VII و X مشاهده نشد. نتیجه گیری: یافتههای این مطالعه نشان داد که مصرف سویا، سبب کاهشِ معنیدارِ فعالیت فاکتور انعقادی IX در بیماران تحت دیالیز صفاقی میشود و بنابراین، ممکن است در پیشگیری از ترومبوز و بیماریهای قلبی و عروقی در این بیماران مؤثر باشد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Effect of soy consumption on oxidative stress, blood coagulation factor activities, and blood homocysteine and phosphorus levels in peritoneal dialysis patients |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background and Objectives: Cardiovascular diseases are the most important cause of mortality in patients with chronic renal failure, including peritoneal dialysis patients. Oxidative stress and increased plasma concentrations of homocysteine and coagulation factors are the major risk factors for cardiovascular diseases in these patients. Some studies have shown beneficial effects of soy consumption on oxidative stress and hyperhomocysteinemia however, no study has been done in this field in peritoneal dialysis patients so far. The present study was designed to investigate the effects of soy consumption on oxidative stress, blood coagulation activities, and blood homocysteine and phosphorus levels in peritoneal dialysis patients. Materials and Methods: This study was a randomized clinical trial in which 40 peritoneal dialysis patients (20 males and 20 females) were randomly assigned to either the soy or the control group. The patients in the soy group received 28 g/d textured soy flour (containing 14 g soy protein) for 12 weeks, while the patients in the control group received their usual diet without any soy. At the baseline and after 8 weeks 10 ml blood were collected from each patient after a 12 to 14-hour fast and then blood ox-LDL, homocysteine, phosphorus and fibrinogen concentrations and the activities of coagulation factors VII, IX and X were measured. Results: The initial plasma content of coagulation factor IX activity decreased significantly by17% in the soy group at the end of the 8th week (P< 0.01), and the magnitude of reduction was significantly different as compared to the control value (P< 0.05). The content of coagulation factor IX activity did not change significantly in the control group. The data also showed that there were no significant differences between the mean changes in blood ox-LDL, homocysteine, phosphorus and fibrinogen concentrations and the activities of coagulation factors VII and X of the two groups. Conclusion: The results of the present study indicate that soy consumption reduces plasma coagulation factor IX activity significantly in peritoneal dialysis patients. Therefore, it may be effective in preventing thrombosis and cardiovascular diseases in these patients. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
هادی طبیبی | h tabibi
حسین ایمانی | h imani
مینو احمدی نژاد | m ahmadinejad
|
|
نشانی اینترنتی |
http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-49&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
صنایع غذایی |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|