علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۳، شماره ۱، صفحات ۵۷-۶۴

عنوان فارسی تأثیر مکمل‌یاری با آهن به تنهایی و توأم با ویتامینC بر وضعیت "روی" و ویتامینC در دختران دانشجوی مبتلا به فقر آهن
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: فقر آهن و کم خونی ناشی از آن، یکی از مهم‌ترین مشکلات بهداشتی جهان است. دریافت مکمل‌های آهن ممکن است از یک طرف موجب کاهش جذب "روی" و از طرف دیگر کاهش آنتی‌اکسیدان‌ها مانند ویتامینC شود. هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر مکمل آهن به تنهایی و توأم با ویتامین C بر وضعیت "روی" و ویتامین C در دانشجویان دختر مبتلا به فقر آهن بود. مواد و روش‌ها: این تحقیق به روش کارآزمایی بالینیِ تصادفیِ دو سوکور انجام گرفت. 60 دانشجوی دختر مبتلا به فقر آهن از میان 289 دانشجوی دختر داوطلب ساکن در خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انتخاب شدند. غلظت هموگلوبین با استفاده از دستگاه سِل‌کانتر ، غلظت فریتین سرم به روش ELISA ، آهن سرم به روش اسپکتروفتومتری توسط کیت شرکت زیست‌شیمی و "روی" سرم به روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی و ویتامینC پلاسما به روش رنگ‌سنجی و با استفاده از DNPH-4,2 در شروع مطالعه و پایان هفته‌های ششم و دوازدهم در گروه‌های مورد مطالعه اندازه‌گیری شد. مبتلایان به فقرآهن پس از همسان‌سازی به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند: گروه دریافت‌کننده روزانه 50 میلی‌گرم آهن عنصری (گروه 1) و گروه دریافت کننده 50 میلی‌گرم آهن عنصری+500 میلی‌گرم اسیداسکوربیک (گروه 2) به مدت 12 هفته. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های Student t-test و آنالیز واریانس دوطرفه به روش تکرار و با استفاده از نرم‌افزار SPSS11.5 تجزیه و تحلیل شد. یافته ها‌: میزان "روی" سرم در ابتدای مطالعه، در دو گروه، تفاوت معنی‌داری نداشت. بعد از 6 هفته مداخله، میزان "روی" سرم در گروه 1 از 2/49/80 به 7/29/68 و در گروه 2 از 5/42/81 به 9/21/66 میکروگرم در دسی‌لیتر کاهش یافت (001/0p<). بعد از هفته ششم، میزان "روی" روندی افزایشی یافت؛ به طوری که در گروه1 در هفته دوازدهم، به سطح قبل از مداخله رسید (µg/dl 9/279 , 01/0p<) رسید؛ ولی در گروه 2 میزان افزایش نسبت به گروه 1 کمتر بود، و به مقدار پایه نرسید (µg/dl 1/35/70). پس از 6 هفته مداخله، میزان ویتامین C پلاسما در گروه 1 به صورت غیرمعنی‌دار از 1/03 به2 /03/3 و در گروه 2 به صورت معنی‌دار از 1/07/2 به 2/02/4 میلی گرم درلیتر افزایش یافت (01/0pP) و در گروه 1 نیز در هفته دوازدهم، میزان ویتامینC نسبت به ابتدا و هفته ششم مطالعه، افزایش معنی‌داری نشان داد(3/07/4 در مقابل 2/03/3 میلی‌گرم در لیتر 01/0p<). فریتین و آهن سرم در هر دو گروه به طور معنی‌داری افزایش یافت(01/0p<). نتیجه گیری: مکمل‌یاری با آهن به تنهایی و همراه با ویتامین C در افراد مبتلا به فقر آهن تا هفته ششم باعث کاهش معنی‌دار "روی" سرم شد. ولی بعد از پر شدن ذخایر آهن، این کاهش متوقف شد و سطح "روی" سرم تقریباً به مقدار اولیه باز گشت. 12 هفته مکمل‌یاری روتین با آهن در این گروه سنی احتمالاً موجب کاهش "روی" سرم و ویتامین C پلاسما نخواهد شد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آهن‌یاری، "،روی"، سرم، ویتامین C ، فقر آهن

عنوان انگلیسی Effects of Iron Supplementation with or without Vitamin C on Zn and Vitamin C Status in Iron-Deficient University Female Students
چکیده انگلیسی مقاله Introduction and Objective: Iron deficiency and iron-deficiency anemia are one the most important health problems in the world. Iron supplementation can reduce both Zn absorption and plasma vitamin C concentration. In this study, effects of iron supplementation with and without ascorbic acid on Zn and vitamin C status in iron-deficient university female students have been studied. Material and Methods: This study was a double-blind randomized clinical trial. Sixty non-anemic iron-deficient (NAID) girls were selected from 289 female students at Fatemeh Zahra (PBUH) dormitory, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran. They were divided randomly into 2 groups, receiving either 50 mg/d elemental iron supplement (group I, intervention) or the supplement plus 500 mg/d ascorbic acid (group II, control) for 12 weeks. Blood analysis was made at the beginning and the end of the 6th and 12th weeks in the two groups. Hemoglobin and serum ferritin concentrations were measured using cell-counter and ELISA, respectively. Serum zinc and iron concentrations were analyzed by atomic absorption spectrophotometry and plasma vitamin C was analyzed by the 2, 4-DNPH method. The Student's t and repeated-measures tests were employed to analyze the data using the SPSS software. Results: The serum zinc level was not initially significantly different between the two groups. It decreased from 80.94.2 to 68.92.7 and from 81.24.5 to 66.12.9 µg/dl by the 6th week in groups I and II, respectively (p< 0.001), but by the 12th week it increased significantly to the pre-intervention value of 792.9 µg/dl (p< 0.01) in group I and, non-significantly, to 70.53.1 in group II. On the other hand, plasma vitamin C increased from 3.00.1 to 3.30.2 mg/l (NS) in group 1 and from 2.7.0.1 to 4.20.2 mg/l (p< 0.01) in group II by the 6th week. The incremental trend in group II continued between the 6th and 12th weeks (3.30.2 to 4.70.3 mg/l in group I, and 4.20.2 to 7.10.2 mg/l in group II in both cases p< 0.001). Serum ferritin and iron levels increased significantly in both groups (p< 0.01). Conclusion: Iron supplementation with and without vitamin C in iron-deficient female students causes serum Zn reduction after 6 weeks. However, the decreasing trend stops after repletion of iron stores, the Zn level returning to the baseline value. Twelve weeks of iron supplementation does not seem to cause reductions in the serum zinc and plasma vitamin C levels in this age group.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Iron supplementation, Serum zinc, Vitamin C, Iron Deficiency

نویسندگان مقاله محمدرضا خوش فطرت | m r khoshfetrat
m.sc in nutrition sciences, department of food and nutrition policy and planning research, national nutrition and food technology research institute, faculty of nutrition sciences and food technology, shahid beheshti university, m.c.
کارشناس ارشد علوم تغذیه، گروه تحقیقات سیاستگذاری غذا و تغذیه، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذای
سازمان اصلی تایید شده: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور

ناصر کلانتری | n kalantari


فاطمه محمدی نصرآبادی | f mohammadi nasabadi


آرش رشیدی | a rashidi


فردین علی ملایری | f alimalayeri



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-62&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات