علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۳، شماره ۳، صفحات ۱۱-۲۱

عنوان فارسی الگوهای غذایی غالب و ارتباط آن با خطر سرطان سلول‌های سنگفرشی مری در استان کردستان
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: تحلیل الگوهای غذایی، موضوعی است که به تازگی مورد توجه بسیاری از متخصصان اپیدمیولوژی تغذیه قرار گرفته است. در این روش، تغذیه به صورت ریزمغذی‌ها و مواد غذایی جداگانه تعریف نمی‌شود، بلکه به صورت گروه‌های بزرگ مواد غذایی که مصرف آنها با یکدیگر در ارتباط است، بررسی می‌شود. مطالعه حاضر، به منظور بررسی الگوهای غذایی غالب در استان کردستان و ارزیابی رابطه الگوهای غذایی با سرطان سلول‌های سنگفرشی مری (squamous-cell carcinoma) در این جامعه انجام شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مورد- شاهدی، 47 بیمار مبتلا به سرطان سلول‌های سنگفرشی مری (گروه مورد) و 96 بیمار فاقد سرطان مری (گروه شاهد) شرکت کردند. پرسشنامه‌های اطلاعات زمینه‌ای، فعالیت بدنی و بسامد خوراک (مشتمل بر فهرستی از 125 ماده غذایی) از طریق مصاحبه حضوری تکمیل شد. پس از گروه‌بندی اقلام غذایی، با استفاده از نرم افزار SPSS14 الگوهای غذایی به روش تحلیل عاملی تعیین شد. سپس نسبت شانس ابتلا به سرطان مری در گروه‌های مصرف کننده الگوهای مزبور محاسبه شد. یافته‌ها‌: در این مطالعه، دو الگوی غذایی غالب به دست آمد: الگوی غذایی سالم (مغزها، میوه‌ها، سبزی‌های برگ سبز و سایر سبزی‌ها، گوجه‌فرنگی، زیتون، لبنیات کم چرب، ماهی، سبزی‌های زرد، دوغ، سبزی‌های کلمی شکل) و الگوی غذایی غربی (روغن جامد، قند و شکر، انواع شیرینی‌ و دسر، نمک، انواع ترشی، تخم‌مرغ، نوشابه گازدار، چای و مصرف کمتر روغن مایع). پس از تعدیل عوامل مخدوش‌کننده سن و جنس (از طریق همسان‌سازی)، رفلاکس، تحصیلات، BMI، سیگار کشیدن و فعالیت فیزیکی، شانس ابتلا به سرطان مری در افرادی که امتیاز بالایی در الگوی غذایی سالم کسب کرده بودند (دسته دوم) 67% کمتر از افرادی بود که در دسته اول قرار داشتند (نسبت شانس 33/0 با فاصله اطمینان 95% : 12/0 تا 86/0 و 02/0P<). درحالی که شانس ابتلا به سرطان مری در افرادی که امتیاز بالایی در الگوی غذایی غربی کسب کرده بودند (دسته دوم) 8/9 برابر افرادی بود که در دسته اول قرار داشتند (نسبت شانس 8/9 با فاصله اطمینان 95% : 2/3 تا 7/29 و 001/0P<). نتیجه گیری: الگوی غذایی سالم، ارتباط معکوسی با خطر ابتلا به سرطان مری داشت. درمقابل، الگوی غذایی غربی با افزایش خطر ابتلا به سرطان مری همراه بود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Dietary patterns and risk of squamous-cell carcinoma of esophagus in Kurdistan Province, Iran
چکیده انگلیسی مقاله Background and objectives: The application of factor analysis methodology to dietary patterns has recently become of considerable interest in nutritional epidemiology. Rather than considering nutrients or foods individually, pattern analysis provides an alternative approach to study highly correlated food groups commonly consumed. In this study we tried to identify major dietary patterns in our study population in the Kurdistan Province, Iran, and determine their associations with the risk of esophageal squamous-cell carcinoma in a hospital-based case-control study. Materials and methods: In this case-control study, 47 patients with esophageal squamous-cell carcinoma and 96 controls were interviewed to obtain information on general characteristics, physical activity, and food consumption frequency (125 food items). Following classification of food items in groups, factor analysis was used to identify possible dietary patterns, and then the odds ratio for esophageal squamous-cell carcinoma was estimated. The software used was SSPS-14. Results: Two major dietary patterns were identified: Pattern1: the healthy dietary pattern (including nuts, fruits, green leafy vegetables, yellow vegetables, other vegetables, tomatoes, olives, low-fat dairy products, fish, Doogh (a traditional buttermilk), and cabbages), and Pattern 2: the western dietary pattern (including hydrogenated fats, sugar, sweets and desserts, salt, pickles, eggs, soft drinks, tea, and small amounts of liquid oil). After adjustment for confounding factors such as age, sex, years of education, body mass index, physical activity, symptomatic gastroesophageal reflux, and smoking, a high score of Pattern 1 was associated with a reduced risk esophageal squamous-cell carcinoma by 67% (high second median vs. low 1st median, OR=0.33, 95%CI=0.12-0.86), whereas the Pattern 2 diet significantly increased the risk of the disease (high second median vs. low 1st median, OR=9.8, 95%,CI=3.2-29.7 p< 0.001). Conclusion: Our results suggest that a healthy diet tends to reduce the risk of esophageal squamous-cell carcinoma, whereas a western-type diet increases the risk of this kind of cancer.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله بهرام رشیدخانی | b rashidkhani


بهاره حاجی زاده ارمکی | b hajizadeh armaki


آناهیتا هوشیار راد | a houshiarrad


سید مجید معاشری | m moasheri



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-75&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات