علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۴، شماره ۱، صفحات ۱-۱۰

عنوان فارسی مقایسه اثر سه رژیم غذایی حاوی روغن ماهی، رژیم دارای الگوی چربی مصرفی ایرانی و رژیم استاندارد بر ایجاد آسیب کبدی در موش صحرایی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: در مورد اثر روغن ماهی بر آسیب کبدی، اطلاعات محدودی وجود دارد. در این مطالعه، اثر رژیم غذایی دارای روغن ماهی، رژیمی که دارای الگوی اسیدهای چرب دریافتی در رژیم غذایی ایرانیان است و رژیم غذایی استاندارد بر ایجاد تغییرات آسیب شناسی در بافت کبد در موش صحرایی مقایسه شد. مواد و روش‌ها: 30 سر موش صحرایی ماده به طور تصادفی در سه گروه غذایی قرار داده شدند: رژیم غذایی استاندارد (دارای روغن سویا)، رژیم غذایی دارای روغن ماهی و رژیم دارای مخلوط چند روغن با الگوی اسیدهای چرب دریافتی در رژیم غذایی ایرانی. موش‌های صحرایی طی دوران بارداری و شیردهی با این رژیم‌ها تغذیه شدند و تغذیه حیوانات متولد شده نیز پس از زمان از شیرگیری با رژیم غذایی مانند مادر خود ادامه یافت. آسیب یاخته‌های کبدی در حیوانات متولد شده در زمان‌های 21 و 70 روز پس از تولد ارزیابی شد. میانگین مقادیر به دست آمده با نرم افزار SPSS10 و از طریق آزمون کروسکال- والیس مورد مقایسه قرار گرفت. یافته‌ها‌: حیوانات تغذیه شده با رژیم غذایی دارای روغن ماهی و رژیم دارای الگوی چربی مصرفی ایرانی نسبت به رژیم استاندارد، تکثیر بیشتر یاخته‌های مجرایی کبد را در زمان 70 روز پس از تولد نشان دادند (005/0=P). همچنین تکثیر یاخته‌های مجرایی کبد در تمام حیوانات سه گروه از روز 21 تا روز 70 افزایش داشت (002/0=P). این افزایش به تفکیک گروه‌ها، در گروه دریافت کننده روغن ماهی نیز معنی‌دار بود (007/0=P). نتیجه گیری: به نظر می‌رسد رژیمی که چربی آن فقط از روغن ماهی تأمین شود و رژیم غذایی با الگوی اسیدهای چرب دریافتی در رژیم غذایی فعلی جامعه ایران، به آسیب کبدی در موش صحرایی منجر می‌شوند و با افزایش سن حیوان، میزان آسیب کبدی ایجاد شده بیشتر می‌شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله روغن ماهی، روغن سویا، موش صحرایی، آسیب کبدی

عنوان انگلیسی Comparison of the effects of a fish-oil containing diet, a diet with a fat composition based on the Iranian fat consumption pattern, and a standard diet on pathologic changes in the Wistar rat liver
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Information of the effects of different types of fat on liver pathology are limited. The present study was designed to compare the effects of a fish-oil containing diet, a diet with a fat composition based on the Iranian fat consumption pattern, and a standard diet on pathologic changes in the Wistar rat liver. Materials & Methods: Thirty female Wistar rats were randomly allocated to one of three diets: a standard diet (containing soy bean-oil), a diet containing fish oil, and one containing mixed oil based on the Iranian population fatty acid intake. Dams in each group were fed one of the diets during pregnancy and lactation, and the pups were weaned onto the same diet. Hepato-cellular pathology in pups was assessed on days 21 and 70 postnatal. Data were analyzed using the SPSS software and Kruskal-Wallis test. Results: Fish oil-fed and Iranian mixed oil-fed pups showed more ductular cell hyperplasia on day 70 postnatal, as compared to the soy bean oil-fed pups (p=0.005). The pathologic changes increased from day 21 to day 70 in all the 3 groups (p=0.002). The magnitude of the increase was significant in the fish oil-fed rats (p=0.007). Conclusion: A diet containing fish oil as the only fat source and a diet with the Iranian population fatty acid intake pattern may lead to pathologic changes in the rat liver. It seems this adverse effect increases by age of the animal.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Fish oil, Soy bean oil, Rat, Liver pathology

نویسندگان مقاله مینو محمدشیرازی | m mohammad shirazi


فروغ اعظم طالبان | f taleban


معصومه ثابت کسایی | m sabet kasaei


علیرضا ابدی | ar abadi


محمدرضا وفا | mr vafa


خندان زارع | kh zare


فریبا سیداحمدیان | f seyed ahmadian



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-90&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات