علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۴، شماره ۴، صفحات ۹-۲۰

عنوان فارسی اثرات مکمل‌یاری اسیدهای چرب امگا-۳ توأم با ویتامین E و "روی" توأم با ویتامین C بر کنترل گلیسمی در زنان یائسه مبتلا به دیابت نوع ۲
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: پیامدهای حاصل از دیابت نوع 2 در بیماری‌زایی آترواسکلروز و عوارض آن نقش مهمی دارند. میزان ویتامین‌های E و C پلاسما در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کمتر است. کاهش غلظت این ویتامین‌ها در جریان خون ممکن است خطر استرس اکسیداتیو را افزایش دهد. در این تحقیق، اثرات مکمل یاری اسیدهای چرب غیر اشباع امگا-3 همراه با ویتامین E و ویتامین C همراه با "روی" بر کنترل گلیسمی دو گروه زنان یائسه مبتلا به دیابت نوع 2 و مقایسه با گروه شاهد بررسی شد. مواد و روش‌ها: در این کارآزمایی بالینیِ کنترل شده دو سوکور 75 زن یائسه دیابتی از بین مراجعان به انجمن دیابت ایران در مطالعه شرکت کردند. بیماران به طور تصادفی در یکی از 3 گروه درمانی تقسیم شدند: 1- مکمل یاری حاوی 8/1 گرم اسیدهای چرب طولانی زنجیر امگا-3 همراه با 400 میلی‌گرم ویتامین E ، 2- پنج میلی‌گرم "روی" همراه 300 میلی‌گرم ویتامین C و 3- دارونما به مدت 12 هفته. برای مقایسه سه گروه در ابتدا و پایان مطالعه و میزان تغییرات در سه گروه از آنالیز واریانس و به منظور تعدیل متغیرهای دیگر از آنالیز واریانس اندازه‌های تکراری استفاده شد. یافته‌ها‌: در ابتدای مطالعه، تفاوت معنی‌داری بین مقادیر مربوط به شاخص‌های گلیسمی در بین سه گروه دیده نشد. درحالی که تغییرات میزان HOMA-IR در گروه یک به طور معنی‌داری بیش از گروه دو و گروه شاهد بود (به ترتیب 6/0±9/0- درمقابل 5/0±9/0 و 4/0±4/0)(012/0=P). تغییرات غلظت انسولین ناشتا (به ترتیب 3/1±6/1- درمقابل 8/0±6/0 و 7/0±6/1 میلی واحد در لیتر)(038/0=P) در پایان مطالعه در مقایسه با ابتدای مطالعه در گروه یک بیشتر در حالی که در دو گروه دیگر کمتر بود. تغییر میانگین قند پلاسمای ناشتا پس از مصرف مکمل در گروه 1 کاهش و در گروه 2 افزایش داشت (به ترتیب 1/14±1/11- درمقابل 9/10±9/27 میلی‌گرم در دسی لیتر) (039/0= P ). نتیجه گیری: کاهش توأمان HOMA-IR و انسولین پلاسما به عنوان مهم‌ترین اجزای عوامل خطرساز بیماری‌های قلبی و عروقی در گروه 1 که مکمل حاوی 8/1 گرم اسیدهای چرب طولانی زنجیر امگا-3 همراه با 400 میلی‌گرم ویتامین E را روزانه دریافت کردند، قابل توجه است. تأثیری‌پذیری شاخص‌ها در طول مداخله ممکن است، تحت تأثیر طول مدت ابتلا به دیابت ‌باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله مکمل یاری، کنترل گلیسمی، زنان یائسه، دیابت نوع 2

عنوان انگلیسی The effects of omega-3 fatty acids plus vitamin E and vitamin C plus zinc supplementations on glycemic control in postmenopausal women with type 2 diabetes
چکیده انگلیسی مقاله Background and objectives: Outcomes of diabetes mellitus play an essential role in the pathogenesis of atherosclerosis and its complications. Persons with type 2 diabetes mellitus have lower plasma vitamins E and C levels. Lower levels of these vitamins may increase the risk of oxidative stress. In this study we assessed the effects of omega-3 fatty acids plus vitamin E and vitamin C plus zinc supplementations on glycemic control in postmenopausal women with type 2 diabetes, compared with a control group. Materials and methods: In this 12-week double-blind placebo-controlled clinical trial, 75 postmenopausal women with type 2 diabetes from among those consulting the Iranian Diabetes Association, Tehran, participated. The subjects were randomly assigned to one of three groups, to take, daily for 12 weeks, 1.8 g omega-3 fatty acids plus 400 mg vitamin E (group 1), 5 mg zinc plus 300 mg vitamin C (group 2), or a placebo (group 3). Analysis of variance and repeated measure analysis of variance were used for inter-group comparisons and the changes in the three groups and adjustment of the other variables, respectively. Results: At baseline, there were no significant differences in glycemic parameters among the three groups. Changes in HOMA-IR in group 1 were significantly higher than those in group 2 and the placebo group (-0.9±0.6 vs. 0.9±0.5 and 0.4±0.4, respectively) (p=0.012). After intervention, changes in fasting plasma insulin (-1.6±1.3 vs. 0.6±0.8 and 1.6±0.7 mU/l, respectively) (p=0.038) were higher in group 1, while they were lower in the other 2 groups. The supplementation caused a significant decrease in the mean changes in fasting plasma glucose in group 1 and a significant increase in group 2 (-11.1±14.1 vs. 27.9±10.9 mg/dl, respectively)(p= 0.039). Conclusion: Simultaneous reductions in HOMA-IR and plasma insulin as the most important cardiovascular risk factors in group 1 taking daily 1.8 g omega-3 fatty acids plus 400 mg vitamin E is encouraging, because it can have practical clinical implications. Duration of diabetes may have influenced effectiveness of the treatments.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محمدرضا محمودی | mr mahmoodi


مهدی هدایتی | m hedayati


یدا محرابی | y mehrabi


اسد ا رجب | a rajab


سید مسعود کیمیاگر | m kimiagar



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-134&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات