علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۶، شماره ۲، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی رابطه سوء‌تغذیه انرژی- پروتئین با عوامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی در بیماران همودیالیزی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: خطر بیماری‌های قلبی عروقی در بیماران همودیالیزی مبتلا سوء تغذیه انرژی - پروتئین بیشتر از بیماران همودیالیزی است که وضعیت تغذیه‌ای مناسبی دارند. عوامل خطر سنتی برای بیماری‌های قلبی عروقی مانند BMI و کلسترول تام سرم نمی‌توانند توجیه کننده افزایش فراوانی بیماری‌های قلبی عروقی در بیماران همودیالیزی مبتلا به سوء تغذیه انرژی - پروتئین باشد. بنابراین، مطالعه حاضر به منظور بررسی رابطه سوء تغذیه انرژی - پروتئین با عوامل خطر غیر سنتی بیماری‌های قلبی عروقی در بیماران همودیالیزی انجام شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه از 2302 بیمار همودیالیزی بزرگسال واجد شرایط در کلیه بیمارستان‌های تهران 291 بیمار به طور تصادفی با استفاده از نمونه‌گیری سیستماتیک انتخاب شدند. وضعیت تغذیه‌ای بیماران همودیالیزی با استفاده از روش SGA تعیین شد. امتیازهای DMS و MIS در این بیماران تعیین شدند. رژیم غذایی بیماران با استفاده از یاد آمد خوراک چهار روزه (شامل دو روز دیالیز و دو روز غیردیالیز) مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین بعد از 12 تا 14 ساعت ناشتا بودن، cc8 خون از بیماران قبل از دیالیز گرفته شد و غلظت اوره، کراتینین، آلبومین، CRP، sICAM-1، sVCAM-1 ، sE-selectin، MDA ، NO، اندوتلین-1 و Lp(a) سرم اندازه‌گیری شد. یافته‌ها‌: غلظت CRP و sICAM-1 سرم در بیماران همودیالیزی دارای سوء تغذیه انرژی- پروتئین به طور معنی‌داری بیشتر از بیماران همودیالیزی فاقد سوء تغذیه بود (01/0P <) در حالی که بین دو گروه، تفاوت معنی‌داری از نظر غلظت sVCAM-1 ، sE-selectin ، MDA ، NO ، اندوتلین-1 و Lp(a) سرم وجود نداشت. غلظت CRP و sICAM-1 سرم در بیماران همودیالیزی دارای سوء تغذیه انرژی- پروتئین نوع IIa و IIb به طور معنی‌داری بیشتر از بیماران همودیالیزی دارای سوء تغذیه نوع I بود (01/0P <). همبستگی مستقیم و معنی‌داری بین امتیاز DMS و امتیاز MIS ( به عنوان دو نشانگر سوء تغذیه انرژی- پروتئین) با غلظت CRP و sICAM-1 سرم وجود داشت (01/0P<). نتیجه گیری: یافته‌های مطالعه حاضر نشان می‌دهد که در بیماران همودیالیزی مبتلا به سوء تغذیه نوع I عوامل خطر غیر سنتی بیماری‌های قلبی عروقی افزایش نمی‌یابد، در حالی‌که در سوء تغذیه نوع II که با التهاب همراه است، غلظت CRP وsICAM-1 سرم به عنوان دو عامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی افزایش می‌یابد. واژگان کلیدی: سوء تغذیه انرژی- پروتئین، همودیالیز، عوامل خطر قلبی عروقی
کلیدواژه‌های فارسی مقاله سوء تغذیه انرژی- پروتئین، همودیالیز، عوامل خطر قلبی عروقی

عنوان انگلیسی Association of energy-protein malnutrition with risk factors of cardiovascular diseases in hemodialysis patients
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective: The risk of cardiovascular diseases among hemodialysis patients with energy-protein malnutrition (PEM) is higher compared to well-nourished hemodialysis patients. Traditional risk factors for cardiovascular diseases such as a high body mass index and serum total cholesterol cannot explain the high prevalence of cardiovascular diseases in hemodialysis patients with PEM. Therefore, the present study was designed to study the association of PEM with nontraditional risk factors of cardiovascular diseases in hemodialysis patients. Materials and Methods: A total of 291 hemodialysis patients were selected with systematic randoml sampling from among 2302 eligible adult hemodialysis patients in Tehran hospitals. The nutritional status of the patients was determined by subjective global assessment (SGA). In addition, dialysis malnutrition score (DMS) and malnutrition inflammation score (MIS) of the patients were determined and their dietary intakes assessed using a 4-day dietary recall including 2 dialysis days and 2 non-dialysis days. Also, after a 12- to 14-hour fast, an 8 mL- sample of blood was taken from each patient before dialysis and serum urea, creatinine, albumin, CRP, sICAM-1, sVCAM-1, sE-selectin, MDA, NO, endothelin-1, and Lp(a) were measured. Results: The serum concentrations of CRP and sICAM-1 were significantly higher in hemodialysis patients with PEM as compared to those without PEM (p< 0.01), whereas there were no significant differences in serum concentrations of sVCAM-1, sE-selectin, MDA, NO, endothelin-1 or Lp(a) between the two groups. In addition, compared to hemodialysis patients with PEM types IIa or IIb, those with PEM type I had significantly lower serum CRP and sICAM-1 levels (p < 0.01). There were significant direct correlations between DMS and MIS, as two PEM indicators, with serum CRP and sICAM-1 (P < 0.01). Conclusion: The results of the present study indicate that nontraditional risk factors of cardiovascular diseases do not increase in hemodialysis patients with PEM type I, whereas serum CRP and sICAM-1, two risk factors of cardiovascular diseases, increase in PEM type II, which is accompanied with inflammation. Keywords: Protein-energy malnutrition, Hemodialysis, Cardiovascular risk factors
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله عاطفه اصحابی | a as amp apos habi


هادی طبیبی | h tabibi


مهدی هدایتی | m hedayati


میترا مهدوی مزده | m mahdavi mazdeh


بهناز نوذری | b nozari



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-212&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات