علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۶، شماره ۳، صفحات ۳۹-۴۸

عنوان فارسی مقایسه رژیم غذایی پرچرب بر پایه روغن سویا، روغن زیتون، روغن ماهی و کره بر مقاومت به انسولین و دآسیل گرلین پلاسما در موش‌های صحرایی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: شواهدی در زمینه اثرات متقابل سطوح انسولین و دآسیل گرلین (DAG) وجود دارد، اما ارتباط بین درصد اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع در روغن‌های خوراکی مختلف و در قالب رژیم غذایی پرچرب با ترشح هورمون‌های انسولین و DAG بررسی نشده است. مطالعه حاضر به منظور بررسی و مقایسه تأثیر منابع مختلف چربی رژیمی و میزان اشباع اسیدهای چرب بر سطوح پلاسمایی انسولین و DAG و تعیین ارتباط DAG با عملکرد انسولین انجام شد. مواد و روش‌ها: موش‌های صحرایی نر در حال رشد از نژاد ویستار به طور تصادفی به چهار گروه رژیم‌های غذایی پرچرب دارای کره (HF-B)، روغن سویا (HF-S)، روغن زیتون (HF-O) و روغن ماهی (HF-F) و یک گروه استاندارد (ST) تقسیم شدند. نمونه‌های خون بعد از 8 هفته در وضعیت غیر ناشتا و بعد از 24 ساعت ناشتا جمع‌آوری شدند. اضافه وزن، دریافت غذا، شاخص‌های گلوکز، DAG پلاسما و HOMA-IR به عنوان شاخص مقاومت به انسولین ارزیابی شدند. یافته‌ها‌: وزن و دریافت غذا در رژیم‌های HF-B و HF-Sبالاتر از گروه‌های دیگر بود (05/0‌>‌P). در گروه HF-B، سطح انسولین و HOMA-IR ناشتا نسبت به رژیم‌های ST، HF-O و HF-F بالاتر بود (05/0‌>‌P). در گروه HF-B، سطح DAG ناشتا نسبت به رژیم‌های HF-F، HF-O و ST پایین‌تر بود (05/0‌>‌P)؛ به علاوه، در گروه HF-F سطح DAG به طور معنی‌داری بالاتر از رژیم HF-S بود (05/0‌>‌P). نتیجه گیری: از آنجا که گروه‌های با رژیم‌های حاوی اسیدهای چرب تک غیر اشباعی و چند غیر اشباعی امگا 3، وزن و دریافت غذای پایین‌تری نشان دادند، احتمال وجود دارد که این روغن‌های رژیمی از راه افزایشDAG، اشتها و به دنبال آن، وزن را کاهش دهند و بنابراین، در کاهش سطح انسولین یا HOMA-IR نقش داشته باشند. واژگان کلیدی: روغن ماهی، روغن زیتون، روغن سویا، کره، مقاومت به انسولین، دآسیل گرلین
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effects of high-fat diets based on butter or soybean, olive or fish oil on insulin resistance and plasma desacyl-ghrelin in rats
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective: There is evidence on reciprocal effects of insulin and desacylghrelin (DAG), but associations between secretions of hormones (insulin and DAG) and saturated and unsaturated proportions of edible oils in high-fat diets have not been studied. The aim of this study was to investigate the impact of different sources of dietary fat and the extent of fatty acid saturation on plasma insulin and DAG levels and determine the association between DAG and insulin action in rats. Materials and Methods: Weaning male Wistar rats were randomly divided into four groups to be fed on one of 4 high-fat diets containing, as the source of fat, butter (HF-b), soybean oil (HB-S), olive oil (HF-O), or fish oil (HF-F). A fifth group was put on a standard diet (SD). Blood samples were collected after 8 weeks at non-fasting state and after a 24h fast. Body weight, food intake, and plasma parameters – glucose, insulin, DAG, and HOMA-IR, as an insulin resistance index – were measured. Results: Body weight and food intake in the HF-S and HF-B groups were higher than in the other groups (p< 0.05). In the HF-B group the fasting insulin level and HOMA-IR were both higher as compared to the ST, HF-O or HF-F group (p< 0.05). In addition, the fasting DAG level in the HF-B group was lower than in HF-F, HF-O or ST group (p< 0.05). Finally, the HF-F group had a significantly higher DAG level than the HF-S group (P< 0.05). Conclusion: Diets containing polyunsaturated ω-3 and monounsaturated fatty acids cause lower weight gains and energy intakes. It is likely that these dietary fats could bring about a decrease in appetite through increasing the DAG level, thereby causing weight reduction. It is concluded, then, that they may have a role in lowering HOMA-IR or insulin level. Keywords: Fish oil, Olive oil, Soybean oil, Butter, Insulin resistance, Desacyl-ghrelin
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله آتوسا سعیدپور | a saidpour


مسعود کیمیاگر | m kimiagar


صالح زاهدی اصل | s zahediasl


محمد رضا وفا | mr vafa


اصغر قاسمی | a ghasemi


علیرضا ابدی | ar abadi


مریم سعادت دانشپور | m daneshpour


مریم زرکش | m zarkes



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-221&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات