علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۷، شماره ۴، صفحات ۵۵-۶۲

عنوان فارسی تأثیر مکمل‌یاری آلفالیپوئیک اسید و ویتامین E به صورت تنها و توأمان بر شاخص‌های مربوط به وضعیت گلیسمی و الگوی چربی سرم در بیماران همودیالیزی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: ویتامین E (Vit E) و آلفا لیپوئیک اسید (ALA) به دلیل ویژگی‌های آنتی‌اکسیدانی، می‌توانند در بیماران همودیالیزی نقش محافظتی را در برابر عوامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی از جمله مقاومت انسولینی و دیس لیپیدمی داشته باشند. هدف اصلی این مطالعه، بررسی اثرات مکمل‌یاری این دو مکمل به صورت تنها و ترکیبی بر الگوی چربی سرمی و نماگرهای مربوط به وضعیت گلیسمی در بیماران همودیالیزی بود. مواد و روشها: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی از نوع تصادفی دارونما-کنترل بود. 96 بیمار از مراکز همودیالیز شیراز انتخاب شدند که طی مراحل تحقیق به 85 نفر تقلیل یافت. بیماران به 4 گروه دریافت‌کننده (mg600) ALA، (IU400)Vit E، (mg 600 IU +400)E+ALA و دارونما تقسیم و به مدت 2 ماه مکمل‌یاری شدند. در ابتدا و انتهای مطالعه قد، وزن، BMI و دریافت رژیمی بررسی شد. از هر بیمار قبل و بعد از مداخله جهت اندازه‌گیری سطوح Chol، TG، LDL-C، HDL-C،FBS و انسولین خونگیری انجام شد. مقاومت انسولینی (HOMA-IR) با استفاده از فرمول محاسبه شد. یافتهها: مکمل‌یاری ترکیبی ALA+Vit E، سطوح FBS، انسولین و مقاومت انسولینی را به طور معنی‌داری در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد (p-value به ترتیب 03/0، 006/0 و 007/0) که میانگین تغییرات برای این گروه به ترتیب 2/4، 4/10و 5/1 بود. نتایج مشاهده شده برای مکمل‌یاری Vit E و ALA به تنهایی از نظر آماری معنی‌دار نبود. همچنین مکمل‌یاری ( تنها و ترکیبی) تأثیر معنی‌داری بر الگوی چربی سرم نشان نداد. نتیجه گیری: مکمل‌یاری توأمان Vit E و ALA سبب بهبود وضعیت مقاومت انسولینی شد. مقاومت انسولینی از عوامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی در بیماران همودیالیزی می‌باشد. واژگان کلیدی: ویتامین E، آلفا لیپوئیک اسید (ALA)، مقاومت انسولینی، الگوی چربی سرم، همودیالیز
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی The effectsof dietary supplementation with alpha-lipoicacid and vitamin E, individually and combined, on insulin resistance and lipid profile in hemodialysis patients
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective: Due to their antioxidant properties, vitamin E (VitE) and alpha-lipoic acid(ALA) may have a protective role against cardiovascular disease (CVD) risk factors, e.g., insulin resistance (IR) and dislipidemia, in hemodialysis patients.The main objective of this study was to determinethe effects of dietary supplementation with alpha-lipoic acid and vitamin E, individually and combined, on insulin resistance and lipid profile in hemodialysis patients. Materials and Methods: This study was a randomized clinical placebo-controlled trial, including 85 patients (45 men and 40 women) from Shiraz hemodialysis centres.We examined the effects of a 2-month daily supplementation with VitE (400IU) and ALA (600mg), individually and combined, on fasting blood sugar (FBS), insulin, the HOMA index, and lipid profile (serum total, VLDL-, LDL- and HDL-cholesterol, and triglycerides). A placebo group was also included in the study.At the beginning and at the end of the intervention weights and heights of the patients were measured, body mass index (BMI) was calculated, dietary intake assessed, and blood samples were taken for analysis. Results: Significant reductionswere observed in mean FBS (4.2), insulin (10.4) and the HOMA index (1.5) in theALA+VitE-supplemented group compared to the placebo group (P-values=0.02, 0.006, and 0.002, respectively) changes in these parameters were not statistically significant in the groups supplemented with either one alone. Also, supplementation with VitE or ALA, either alone or combined, had no statstically significant effects on the lipid profile. Conclusion: Combinedsupplementation with vitamin Eand alpha-lipoic acid ALA canimprove insulin resistance in hemodialysis. Keywords: Vitamin E, Alpha-lipoicacid, Insulinresistance, Lipid profile, Hemodialysis
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله افسانه احمدی | a ahmadi


نگین مازوجی | n mazooji


جمشید روزبه | j roozbeh


جعفر حسن زاده | j hasanzade


زهره مظلوم | z mazloom


فرشته علی اصغری | f aliasghari



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-281&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات