علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۷، شماره ۵، صفحات ۶۳۳-۶۴۲

عنوان فارسی نوشیدنی‌های انرژی‌زا : ترکیبات و اثرات آن‌ها
چکیده فارسی مقاله نوشیدنی‌های انرژی‌زا اولین بار در دهه 1960 در اروپا و آسیا در پاسخ به نیاز مکمل رژیمی افزایشدهنده انرژی پدید آمد. نوشیدنی‌های انرژی‌زا به نوشیدنی‌هایی گفته می‌شود که عملکرد مغزی و نیز کارایی ورزشی را بالا می‌برند. در سالیان اخیر مصرف نوشیدنی‌های انرژی‌زا به طور بارزی در بین نوجوانان و جوانان (گروه هدف این محصولات) افزایش یافته است. در مورد فواید و اثرات جانبی مصرف نوشیدنی‌های انرژی‌زا تردیدهایی وجود دارد. در این بررسی مروری، اجزا و اثرات فیزیولوژیک ترکیبات نوشیدنی‌های انرژی‌زا به منظور روشن کردن فواید و مشکلات احتمالی سلامتی حاصل از آن‌ها مورد بررسی قرار گرفته است. این تحقیق به صورت بررسی الکترونیکی بود. مقالات، کتب و گزارشات از منابع الکترونیکی تهیه شدند و پس از مطالعه و تجزیه و تحلیل آن‌ها، بررسی مروری تهیه شد. بیشتر نوشیدنی‌های انرژی‌زا علاوه بر آب کربوناته و نگهدارنده‌ها، دارای کافئین، شیرین کننده‌ها (با یا بدون کالری)، عصاره‌های گیاهان علفی (مانند: گوارانا، چای برگ یربا، پاناکس جینسنگ)، ویتامین‌های گروه B، آمینواسیدها (تورین و L-کارنتین) هستند. علاوه بر اجزای مجاز٬ نوشیدنی‌های انرژی زا، ممکن است حاوی مواد غیر مجاز (مانند افزایش دهنده‌های قدرت جنسی مردانه) باشند. هدف اصلی از تولید این نوشیدنی‌ها، افزایش تحمل فیزیکی، توانایی تمرکز و نیز بهبود وضعیت احساسی می‌باشد. به طورکلی به علت وجود کافئین در نوشیدنی‌های انرژی زا این اثرات در بعضی از بررسی‌ها اثبات شده است. میزان کافئین در نوشیدنی‌های انرژی‌زای معمولی از 50 میلی‌گرم تا نزدیک سطح هشدار (500 میلی‌گرم در هر قوطی یا بطری) است و در کافئینه بالا٬ بالاتر از این می‌باشد. به غیر از کافئین هر یک از اجزای نوشیدنی‌های انرژی‌زا اثرات مخصوص به خود را دارند و اثراتشان مخصوص به خودشان را بر انسان دارند و ترکیب این اثرات، اثرات نهایی را مشخص می‌کند. اگرچه بررسی‌هایی در زمینه اثرات انفرادی اجزا یا عصاره‌های علفی انجام شده است، اما بررسی‌ها در زمینه مصرف نوشیدنی‌های انرژی‌زای مختلف اندک است. در این گزارشات فواید مصرف نوشیدنی‌های انرژی‌زا در جوانان و اثرات سوء آن‌ها در افراد مریض، بزرگسالان، و زنان حامله ذکر شده‌اند. نوشیدنی‌های انرژی‌زا باید با احتیاط مصرف شوند. اگرچه این محصولات ممکن است فوایدی نظیر فراهم کردن سریع انرژی، کاهش خستگی، ایجاد هوشیاری داشته باشند اما آن‌ها می‌توانند منجر به عوارض جدی شوند. این عوارض در افراد بیمار، به ویژه اشخاص با بیماری‌های روانی، قلبی و عروقی، سرطان و کلیوی خیلی خطرناک‌تر هستند. علاوه بر افراد مریض٬ نوشیدنی‌های انرژی‌زا برای بچه‌ها٬ افراد مسن و زنان حامله توصیه نمی شوند. واژ‌گان کلیدی: نوشیدنی‌های انرژی‌زا، کافئین، تورین، جینسنگ
کلیدواژه‌های فارسی مقاله نوشیدنی‌های انرژی‌زا، کافئین، تورین، جینسنگ

عنوان انگلیسی Energy drinks: ingredients and effects of them
چکیده انگلیسی مقاله For the first time, emerging of Energy drinks was in Europe and Asia in the 1960s to reply the consumer demand for a dietary supplement that would result in increased energy. Energy drinks are referring to drinks which increase mental functionality and athletic performance. In recent years, consumption of Energy drinks significantly increased in teenagers and young (the target of these products). There are some doubts about benefits and adverse effects of Energy drinks consumption. In this review, Energy drinks ingredients and physiological effects of them reviewed in order to clarifying of benefits or probably adverse health effects of these products. This research has been done base on electronically research. Articles, books and reports were gathered from electronic resources (like Web of knowledge) and after reading and analysis of them, the review was prepared. Besides carbonated water and preservatives, most of Energy drinks contains caffeine, sweeteners (with or without calorie), herbal extracts (examples: Guarana, Yerba Mate, Panax Ginseng), B-vitamins group, amino acids (taurine and L-carnetine). Addition to legal ingredients, Energy drinks may contain illegal substances (ex. enhancers sexual power of men). The main goal of producing of these products is increasing in physical endurance, concentration ability, and improving of emotional sensation. Basically, in some researches, these effects are proved, because of caffeine existence in Energy drinks. Caffeine content in ordinary Energy drinks is from 50 mg to alarming level (500 mg in a can or bottle) and in high-caffeinated is higher than it. Apart from caffeine, each of the ingredients in Energy drinks has its own effects and combination of these effects determine the final effects. Although, there are researches which investigated individuals effects of ingredients or herbal extracts, but investigations of effects of different Energy drinks are scare. In these reports, usage benefits of Energy drinks in young people and adverse effects in ill individual, adults, and pregnant women are mentioned. Energy drinks must be used with caution. Although, these products may have some beneficial like preparing instant energy, fatigue lowering and making awareness, but they can lead to serious problems. These problems are dangerous in ill individuals, especially in individuals with psychological, cardiovascular, cancerous, and renal diseases. Besides ill individuals, Energy drinks are not recommended for children, adults and pregnant women. Keywords: Energy drinks, Caffeine, Taurine, Ginseng
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Energy drinks, Caffeine, Taurine, Ginseng

نویسندگان مقاله محسن عاطفی | m atefi


محمد جواد ایوانی | mj eivani


مسعود قنبری | m ghanbari


رضا همایونفر | r homaunfar



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-367&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده مروری
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات