علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۷، شماره ۵، صفحات ۴۰۹-۴۲۰

عنوان فارسی الگوی دریافت غذایی "روی" در خانوارهای ایرانی و برآورد خطر شیوع کمبود "روی" در سطح ملی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: با توجه به اهمیت "روی" در عملکرد طبیعی و سلامت فردی، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی و تعیین میانگین سرانه "روی" دریافتی روزانه، منابع غذایی اصلی تأمین کننده "روی" در رژیم غذایی و شیوع دریافت ناکافی در خانوارهای ایرانی در کل کشور انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی- تحلیلی داده‌های الگوی مصرف غذایی 7158 خانوار در کل کشور و به تفکیک مناطق شهری و روستایی در فاصله زمانی یک سال جمع آوری شد. داده‌های الگوی غذای مصرفی با استفاده از پرسشنامه 24 ساعت یادآمد خوراک در 3 روز متوالی به روش توأمان خاطره ای- توزینی تکمیل شد. میانگین سرانه نیاز روزانه به انرژی و مواد مغذی با استفاده از آخرین ویراست نیاز (2001) FAO/WHO محاسبه شد. اندازه گیری میزان "روی" در 5 نوع نان سنتی غالب مصرفی و 2 نوع برنج با روش مستقیم آنالیز شیمیایی انجام شد.کفایت تغذیه ای با روش تخمین متوسط نیاز estimated average requirement EAR – IZiNCG (International Zinc Nutrition Collaborative Group ) تعیین و شیوع خطر کمبود "روی" در سطح ملی برآورد شد. یافته ها: میانگین "روی" دریافتی در کشور 1/3 ± 3/10 و در مناطق شهری و روستایی به ترتیب 0/3 ± 1/10 و 3/3±7/10(میلی‌گرم/نفر/روز) است. رژیم غذایی ایرانیان در سطح میانگین کل، در مقایسه با نیاز بر اساس رژیم غذایی با با زیسست فراهمی پایین 79٪ و با زیسست فراهمی متوسط 158٪ نیاز را تامین می‌کند. مواد غذایی اصلی تامین "روی" بترتیب نان (5/38%)، برنج (2/12%) و گوشت قرمز (8/10٪) هستند. در مقایسه با حاشیه مرزی تعیین شده توسط IZiNCG و بررسی کفایت دریافت "روی" (< EAR-IZiNCG) نتایج زیر به دست آمد: 1- در مقایسه با رژیم غذایی گیاهی تصفیه نشده شیوع کمبود "روی" یک مشکل سلامت عمومی است. 2- و در مقایسه با رژیم غذایی گیاهی تصفیه شده و یا مخلوط: هم در مناطق شهری و روستایی شیوع کمبود "روی" کمتر از 25% است. نتیجه‌گیری: حدود یک چهارم خانوارهای ایرانی دچار کمبود "روی" دریافتی هستند. برای ارزیابی صحیح کفایت دریافت "روی" و انتخاب استاندارد نیاز مناسب، تعیین سطح زیست فراهمی "روی" رژیم غذایی خانوارهای ایرانی عامل تعیین کننده اصلی است. واژگان کلیدی: روی، الگوی مصرف غذایی، کفایت تغذیه ای، خانوارهای ایرانی
کلیدواژه‌های فارسی مقاله روی، الگوی مصرف غذایی، کفایت تغذیه ای، خانوارهای ایرانی

عنوان انگلیسی Zinc intake pattern in Iranian households and risk of zinc deficiency at national level
چکیده انگلیسی مقاله Background and objectives: Regarding the important effect of zinc on normal body functions and individual health status, this study was conducted to show the daily per capita zinc intake, major food sources of zinc, prevalence of inadequate intake among Iranian rural and urban households. Material and methods: In this analytical cross sectional study, food consumption data of 7158 households at national level was collected during one year period 2000-2001. To minimize the impact of season the survey took place in 4 seasons for each of the provinces. Food consumption data was collected through household interviews using 24 hour recall questionnaire for three consecutive days with a combined method of recall and weighing. Mean per capita energy and nutrient daily requirement were calculated using FAO/WHO RNIs (2001). Zinc content of 5 common Iranian flat breads and 2 major varieties of rice were measured with direct analytical method. IZiNCG EAR- cut point method was used to determine the adequacy of zinc intake and the prevalence of zinc deficiency at national level. Results: Total mean intake of zinc was 10.3±3.1, and in urban and rural areas were 10.3±3.0 and 10.7±3.3 mg/per capita/day, respectively. In comparison to requirements based on diets with low and moderate bioavailability 79% and 158% of FAOWHO RNI for zinc were provided respectively. Bread (38.5%), rice (12.2%) and red meat (10.8%) were the major food sources of zinc. Inadequate intakes of zinc based on IZiNCG-EAR values for unrefined plant based diets, indicates that prevalence of zinc deficiency is a public health problem and based on mixed or refined plant based diets, percentage of households in both regions with inadequate zinc intakes were reported in less than 25% of the population. Conclusion: Approximately ¼ of Iranian households are zinc deficient. Determining the level of zinc bioavailability in Iranian diets is essential for precise assessment of zinc intake and selecting the appropriate requirement standards. Keywords: Zinc, Food consumption pattern, Nutrient adequacy, Iranian households
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله آناهیتا هوشیار راد | a houshiar rad


مینا اسماعیلی | m esmaeili


مرتضی عبداللهی | m abdollahi


ندا مظاهری | n mazaheri


مهرداد محمدی | m mohammadi


ناصر کلانتری | n kalantari



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-344&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات