علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۷، شماره ۵، صفحات ۲۸۹-۲۹۹

عنوان فارسی ارتباط الگوهای غذایی غالب با اضافه وزن یا چاقی در دختران نوجوان ایرانی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: مطالعات اندکی رابطه الگوهای غذایی با اضافه وزن یا چاقی در نوجوانان را بررسی کرده اند. هدف مطالعه حاضر، تعیین این رابطه در نمونه ای از دختران نوجوان ایرانی بود. مواد و روش ها: 400 دانش آموز دختر دبیرستانی 17-14 ساله شهر اهر در این مطالعه مقطعی شرکت کردند. پس از تکمیل پرسشنامه‌های اطلاعات عمومی و بسامد خوراک نیمه کمی، شاخص‌های تن سنجی آنها اندازه گیری شد. الگوهای غذایی با روش تحلیل عاملی شناسایی شدند. نسبت شانس برای داشتن اضافه وزن یا چاقی در ارتباط با الگوهای غذایی نیز با آنالیز رگرسیون لجستیک محاسبه شد. یافته ها: 3 الگوی غذایی غالب شناسایی شد. پس از تعدیل اثر مخدوشگرهای احتمالی، افرادی که نمره بالاتری از الگوی غذایی ناسالم (غنی از مایونز، غلات تصفیه شده، سیب زمینی سرخ شده، غلات تصفیه نشده، لبنیات پرچرب، گوشت احشاء و گوشت قرمز یا فرآوری شده) یا سالم (غنی از سبزیجات، حبوبات، سیب زمینی آب پز، میوه و آبمیوه، روغن‌های مایع، زیتون، ماهی، لبنیات کم چرب و طیور و ماکیان) داشتند، نسبت به افراد دارای نمره پایین تر، به ترتیب از شانس بیشتر (001/0 >P و 03/5-81/1 :CI 95% و 02/3 =OR) و کمتری (001/0 >P و 29/0-09/0 :CI 95% و 17/0 =OR) برای داشتن اضافه وزن یا چاقی برخوردار بودند. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان دهنده وجود الگوهای غذایی بارز و خاص در دختران نوجوان ایرانی و ارتباط آنها با اضافه وزن یا چاقی بود. واژگان کلیدی: الگوهای غذایی غالب، اضافه وزن، چاقی، دختران نوجوان، تحلیل عاملی
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی The association between major dietary patterns and overweight or obesity among Iranian adolescent girls
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective: Few studies have examined the association between dietary patterns and overweight or obesity among adolescents. The aim of present study was to determine the association between major dietary patterns and overweight or obesity in a sample of Iranian adolescent girls. Materials and Methods: A group of 400 high school girl students aged 14-17 living in Ahar, Iran, participated in this cross-sectional study. Semi-quantitative food frequency and general questionnaires were completed for all participants and their anthropometric characteristics were determined. Factor analysis was used to identify major dietary patterns. Odds ratios (ORs) for having overweight or obesity in relation to identified dietary patterns were estimated using multivariate logistic regression analysis. Results: Three major dietary patterns were identified. After adjusting for potential confounders, participants who had higher scores for the unhealthy (high consumption of mayonnaise, refined cereals, French fries, nonrefined cereals, high-fat dairy, organ meats, and red or processed meats) and the healthy (high consumption of vegetables, legumes, potatoes, fruit and fruit juices, liquid oils, olive, fish, low-fat dairy, and poultry) dietary patterns were more (OR=3.02, 95% CI: 1.81-5.03, P˂0.001) and less (OR=0.17, 95% CI: 0.09-0.29, P˂0.001) likely to have overweight or obesity, respectively, compared to participants with lower scores. Conclusion: The results of this study suggest that clear and specific dietary patterns can be identified among Iranian adolescent girls, which are related to risk of overweight or obesity. Keywords: Major dietary patterns, Overweight, Obesity, Adolescent girls, Factor analysis
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله بهارک آقاپور | b aghapour


آرش رشیدی | a rashidi


احمد رضا درستی مطلق | ar dorosti motlagh


یداله محرابی | y mehrabi



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-331&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات