علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۷، شماره ۵، صفحات ۲۴۳-۲۵۲

عنوان فارسی ارزیابی کفایت تغذیه‌ای بر اساس شاخص هزینه خوراک در خانوارهای ساکن شهر تهران
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده در میزان دسترسی اقتصادی به غذا قیمت اقلام غذایی و هزینه ای است که خانوارها باید برای تأمین موادغذایی مورد نیاز خود بپردازند. این مطالعه با هدف ارزیابی کفایت تغذیه‌ای رژیم غذایی خانوارهای شهر تهران بر اساس شاخص هزینه خوراک در سال‌های 81-1380 انجام شد. مواد وروش ها: مطالعه حاضر بر روی داده‌های طرح جامع مطالعات الگوی مصرف مواد غذایی خانوار و وضعیت تغذیه‌ای کشور مربوط به خانوارهای ساکن شهر تهران انجام شد. قیمت کلیه اقلام غذایی بر اساس مقدار خورده شده محاسبه شد و سپس هزینه خوراک با در نظر گرفتن تعداد افراد خانوار در یک ماه بدست آمد. کفایت تغذیه‌ای انرژی، پروتئین، کلسیم، آهن و ویتامین‌های A وB2 بین خانوارها در پنجک‌های مختلف هزینه خوراک و هزینه کل مقایسه شد. یافته ها: میزان مصرف مواد غذایی از گروه گوشت، لبنیات، میوه‌ها و سبزی‌ها با افزایش هزینه خوراک افزایش یافت و بالاترین ضریب همبستگی مربوط به گروه گوشت‌ها بود. با افزایش هزینه خوراک میزان دریافت انرژی، پروتئین، ریبوفلاوین، ویتامین A ، کلسیم و آهن و درصد دریافت نسبت به نیاز هریک از این مواد مغذی افزایش یافت و بیشترین ضریب همبستگی به ویتامین B2 تعلق داشت. مصرف بالای گروه گوشت، لبنیات و میوه‌ها نیز در میان خانوارهایی که هزینه کل بالاتری داشتند بیشتر و ارتباط آنها معنی‌دار بود (2/0=r و05/0> P) در حالی که ارتباط بین هزینه کل خانوار و دریافت نان و غلات ، مواد قندی و چربی‌ها معکوس و ضریب همبستگی آن بسیار پایین بود (09/0-07/0=r). به علاوه افزایش کل هزینه خانوار با افزایش میزان درصد دریافت نسبت به نیاز ویتامین B2، ویتامینA و کلسیم ارتباط معنی‌دار داشت. نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان داد که در صورت افزایش هزینه خوراک، مصرف مواد غذایی با ارزش غذایی بالاتر افزایش می یابد در نتیجه دریافت ریزمغذی‌های کلیدی نیز بیشتر می شود. از طرف دیگر بین افزایش کل هزینه خانوار و مصرف مواد غذایی پرکالری ارتباطی وجود نداشت در حالیکه با مواد غذایی مغذی تر مثل گوشت و لبنیات و میوه‌ها ارتباط دیده شد. این یافته‌ها افزایش دریافت ریزمغذی هایی چون ویتامین B2 ، ویتامین A و کلسیم را نزد خانوارها در پنجک‌های هزینه ای بالاتر توجیه می نماید. واژگان کلیدی: هزینه خوراک خانوار، کفایت تغذیه‌ای، دسترسی اقتصادی
کلیدواژه‌های فارسی مقاله هزینه خوراک خانوار، کفایت تغذیه‌ای، دسترسی اقتصادی

عنوان انگلیسی Nutritional adequacy in relation to household food expenditure in Tehran
چکیده انگلیسی مقاله Background: One of the important determinants of availability of food within the household is the budget allocated to the purchase of food in relation to food prices in the market. The objective of this study was to determine the nutritional adequacy of diet with regard to family’s food expenditure and total expenditure in Tehrani households. Materials and methods: Data from the National Household Food Consumption Survey (2000-2) was used. Food expenditure was determined based on the prices of all food items consumed within the family and was broken down to quintiles. Nutritional adequacy in terms of percent actual intake in relation to recommended intake was compared among expenditure quintiles. Results: Consumption of food items of meat and dairy as well as fruits and vegetables food groups increased with an increase in food expenditure and the highest correlation coefficient was found for meat group. The adequacy of intake of energy, protein, riboflavin, vitamin A, calcium and iron was significantly higher in higher food expenditure quintiles. Conclusion: The results reiterate the fact that with an increase in food expenditure, households might move towards a more healthy diet, consuming more nutritionally valuable foods and improving the nutritional adequacy of their diet. No correlation was found between total household expenditure and high caloric foods, while there was an association with nutritive foods such as meat, dairy and fruits. These findings explain higher intakes of vitamin B2, vitamin A and calcium in households in higher expenditure quintiles. Keywords: Household food expenditure, Nutritional adequacy, Economic access
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله دالی بنداریان زاده | d bondarianzadeh


نرگس فرید شایگان | n frid shaygan


آناهیتا هوشیار راد | a houshiar rad


مرتضی عبداللهی | m abdollahi



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-326&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات