|
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۷، شماره ۵، صفحات ۲۵-۳۴
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی رابطه بین دریافت اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ در بیماران مبتلا به کولیت اولسرو |
|
چکیده فارسی مقاله |
سابقه و هدف: بیماری کرون (CD) و کولیت اولسرو (UC) به عنوان بیماری التهابی روده شناخته میشوند که عمدتاً مجرای گوارش را تحت تاثیر قرار میدهند. پاتوژنز و علت این بیماری نامعلوم است اما اهمیت فاکتورهای محیطی به خصوص رژیم غذایی، گواه نرخ افزایش بروز در دهههای اخیر است. وراثت نیز نقش کمی در این بیماری بازی میکند. هدف از این تحقیق بررسی دریافت اسید چرب امگا 3 و امگا 6 قبل از بیماری در بیمارانی که کمتر از 6 ماه گذشته به کولیت اولسرو مبتلا شده بودند در مقایسه با افراد سالم در شهر ساری است. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، 66 بیمار از بیمارستان امام خمینی شهر ساری که زمان ابتلایشان به بیماری کولیت اولسرو UC) ) بیش از 6 ماه نگذشته بود و 137 نفر سالم که از نظر سن، جنس، مصرف قرصهای ضد بارداری و سیگار با گروه بیمار تطابق داده شده بودند، شرکت کردند. سوابق رژیم غذایی افراد از طریق پرسشنامه بسامد خوراک مکانیزه(MFFQ) جمع آوری شد. آنالیز رگرسیون لجستیک و رگرسیون خطی به منظور ارتباط بیماری با مصرف اسیدهای چرب امگا3، امگا6 و نسبت اسید چرب امگا 3به امگا 6 انجام گرفت. یافتهها: یافتههای این مطالعه نشان داد که بالاترین چارک دریافت اسید چرب امگا 3/6 سبب افزایش خطر ابتلا به کولیت اولسرو میشود ] ((OR,3/48 95% CI,1/43-8/45, P= 0/006 همراه با روند معنیدار در گروهها(OR, 1/09 , Pt =0/008)[. بالاترین چارک دریافت اسید چرب امگا 6 با افزایش خطر بیماری در ارتباط بود ](OR,2/16 95% CI,0/91-5/1, P=0/07) همراه با روند معنیدار در گروهها ([(OR, 1/02, Pt=0/08. همچنین بالاترین چارک دریافت اسید چرب امگا 3 با کاهش بیماری کولیت اولسرو در ارتباط بود (OR,0/43 95%CI, 0/15-1/21, P=0/11]) اما این میزان روند معنیداری نداشت (OR 0/17, Pt=0/94)[. نتیجهگیری: یافتههای به دست آمده در مطالعه حاضر بر اهمیت انتخاب الگوی غذایی مناسب که شامل نسبت خوبی از امگا 3 به امگا 6 باشد تأکید میکند. واژگان کلیدی: بیماری التهابی روده، کولیت اولسرو، کرون، پرسشنامه بسامد خوراک مکانیزه (MFFQ) |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
A study on relationship between omega 3 and omega 6 fatty acids intakes in Patients with ulcerative colitis |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background and Objective: Crohn disease (CD) and ulcerative colitis (UC), collectively known as inflammatory bowel disease (IBD), are chronic illnesses that affect predominately the gastrointestinal tract. The pathogenesis and etiology remain unclear but the importance of environmental factors, in particular diet, is evidenced by the increased incidence rates of the recent decades that genetic inheritance cannot account for. In particular, the quantity of fatty acid consumption has been consistently linked with IBD risk. While several studies have investigated the connections between diet, etiology, signs and symptoms associated with IBD, very few have explored the relationship between disease state and specific fatty acid intake in the pediatric IBD population. Materials and Methods: In this cross-sectional study, 65 patients that all patients had colit ulcerative and it hadn’t passed more than 6 months of their desease. And also 137 healthy individual that matched for age, sex, contraceptive pills and smoking with patients. all participants in the study were recruited from Sari hospital. dietary record was used through mechanized food frequency questionnaire(MFFQ). A logistic regression and liner regression analysis was carried out to correlate disease severity with the dietary intake of omega 3, omega 6 fatty acid, omega 6/3 ratio. Results: The findings showed that the highest quartile of intake of omega 6/3 fatty acid was associated with an increase risk of ulcerative colitis (OR, 3/48 95% CI, 1/43-8/45, P= 0/006) with a significant trend across quartiles (OR 1/09, Pt=0/008). highest quartile of intake of omega-6 fatty acid intake also was associated with increase the risk of ulcerative colitis)OR, 2/16 95% CI, 0/91-5/1, P=0/07) with a significant trend across quartiles (OR 1/02 , Pt=0/08). also highest quartile of intake of omega-3 fatty acid was associated with a reduce risk of ulcerative colitis (OR, 0/43 95%CI, 0/15-1/21, P=0/11) but, this rate was not statistically significant (OR 0/17, Pt =0/94). Conclusion: While the western diet has high ratio of omega6 than omega 3,several studies, including this study show that increasing the ratio of omega 6/3 in the diet may also resulted in an increased incidence of many chronic disease like IBD. Overall, the findings obtained in the present study emphasizes the importance of choosing an appropriate dietary pattern that includes a good ratio of omega 6/3. Keywords: Inflammatory bowel disease (IBD), Ulcerative colitis (UC), Crohn's, (CD), Mechanized food-frequency questionnaire (MFFQ) |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
مهسا بابایی | m babaei
سعید اوسطی | s osati
علی گلچوبیان | a golchoobian
ایرج ملکی | i maleki
ترنگ تقوایی | t taghvaei
وحید حسینی | v hosseini
همایون واحدی | h vahedi
کیاندخت قناتی | k ghanati
آرش رشیدی | a rashidi
حافظ فاخری | h fakheri
|
|
نشانی اینترنتی |
http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-299&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
تغذیه |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|