علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۸، شماره ۲، صفحات ۱۸۱-۱۹۰

عنوان فارسی اندازه‌گیری سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در نمونه‏ها‏ی دوغ عرضه شده در شهر تهران با روش HPLC
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: دوغ محصول تخمیری سالم و سلامت بخش است که به عنوان یک نوشیدنی ملی ایران محسوب می‌شود. با توجه به اهمیت ملی دوغ و مصرف روز‌افزون این نوشیدنی تخمیری سلامت‌بخش و استفاده از نگهدارنده‌های سوربات و بنزوات به منظور افزایش ماندگاری و کاهش بار میکربی در دوغ، لزوم مطالعاتی به منظور تعیین استاندارد و حدود مجاز این افزودنی‌ها در این فرآورده لبنی تخمیری حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه، اندازه‌گیری سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در نمونه‏ها‏ی دوغ عرضه شده در سطح تهران می‌باشد. مواد و روشها: به منظور اندازه‌گیری سطوح نگهدارنده‌های سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در دوغ، ابتدا عوامل موثر بر استخراج سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم (pH‏ نمونه استخراجی، حجم حلال استخراجی، میزان محلول کارز و سرعت سانتریفوژ) بهینه سازی و از روش ارقام شایستگی معتبرسازی گردیدند. بدین منظور، حدود 90 آنالیز بر روی نمونه دوغ تهیه شده در آزمایشگاه انجام گردید. سپس، تعداد 60 نمونه دوغ‌ از نوع بدون گاز گرمادیده در 3 ماه متوالی فصل تابستان از سطوح بازار جمع آوری و میزان سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم با دستگاه HPLC مورد اندازه‌گیری قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS 16 استفاده گردید. یافتهها: نتایج تحقیق نشان داد دوغ‏‌های صنعتی معروف عرضه شده در شهر تهران در فصل تابستان (تیر، مرداد و شهریور) از نظر مقدار غلظت سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم، تفاوت معنی‌داری با یکدیگر نداشتند. بیشترین غلظت سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم به ترتیب 8/267 و 3/49 میلی‌گرم بر کیلوگرم و کمترین غلظت این نگهدارنده‌ها به ترتیب 2/8 و 6/4 میلی‌گرم بر کیلوگرم در نمونه‌های دوغ اندازه‌گیری گردید. نتیجه گیری: علیرغم عدم وجود حد استاندارد برای مصرف نگهدارنده‏های سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در دوغ، این نگهدارنده‏ها در دوغ‌های مصرفی شهر تهران استفاده می‌شوند. تحقیق حاضر می‌تواند گامی مؤثر برای تدوین استاندارد و تعیین حدود مجاز مصرف نگهدارنده‌های سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم محسوب شود. واژگان کلیدی: سوربات پتاسیم- بنزوات سدیم- دوغ- کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Potassium sorbate and sodium benzoate levels in doogh samples consumed by the Tehran market measured using high performance liquid chromatography
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective: Doogh is a fermented dairy product that is a national beverage in Iran. Considering the national importance of doogh and increased consumption in the population, the use of preservatives (sorbate and benzoate) to extend the shelf life of the product and reduce the microbial load should be controlled to guarantee the health of consumers. This study determined the amount of potassium sorbate and sodium benzoate in the doogh distributed in the city of Tehran. Materials and Methods: Factors affecting the potassium sorbate and sodium benzoate extraction from doogh (pH of the sample, the extraction solvent volume, amount of Carrez solution and speed of centrifuge) were optimized. Approximately 90 experiments were analyzed in the laboratory to optimize the effective parameters for extraction efficiency. Then 60 non-carbonated heated doogh samples were selected from the Tehran market during the summer season. The samples were analyzed using high performance liquid chromatography (HPLC) for 3 consecutive summer months after optimization. The data was analyzed with SPSS V.16.0. Results: The method proposed in this study was significantly less time-consuming than other techniques. It had the advantages such as acceptable accuracy, precision and elimination of interruptions in the samples. The results show there was no significant difference (p< 0.05) between potassium sorbate and sodium benzoate in the samples supplied in Tehran during the summer. There were significant differences between samples (p>0.05) for potassium sorbate and the means of samples were not significantly different (p< 0.05) for sodium benzoate. Samples 10 and 7 showed maximum potassium sorbate and sodium benzoate concentrations of 267.8 and 49.3 mg/kg, respectively. Samples 16 and 2 showed minimum concentration values of 8.2 and 4.6 mg/kg, respectively. Conclusion: Although there is a limited consumption rate for potassium sorbate and sodium benzoate in doogh, these preservatives are used in most doogh distributed in Tehran. The results of this study can be effective for standardization of a limited consumption rate for potassium sorbate and sodium benzoate in this product. Keywords: Potassium sorbate, Sodium benzoate, Doogh, High performance liquid chromatography
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله همایون وصال | h vesal


سید امیر محمد مرتضویان | am mortazavian


عبدالرضا محمدی | ar mohammadi


سعیده اسماعیلی | s esmaeili



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-462&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات