علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۸، شماره ۲، صفحات ۵۹-۷۰

عنوان فارسی بررسی ارتباط بین پیروی از الگوی غذایی DASH با چاقی در پرستاران زن شهر اصفهان
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: طی دهه‌های گذشته چاقی در دنیا به یک اپیدمی تبدیل شده است و به دنبال آن شیوع بیماری‌های مزمنِ ناشی از چاقی مثل بیماری‌های قلبی عروقی در حال افزایش است. در مطالعات قبلی نشان داده شده است که پیروی از الگوی غذایی DASH سبب کنترل چاقی و وزن بدن می‌شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی ارتباط پیروی از الگوی غذایی DASH با چاقی در پرستاران زن شهر اصفهان بوده است. مواد و روشها: این مطالعه‌ی مقطعی روی 293 پرستار زن شاغل در بیمارستان‌های شهر اصفهان انجام گرفت. انتخاب افراد مورد مطالعه به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله‌ای و به صورت تصادفی بود. دریافت‌های غذایی معمول فرد در سال گذشته با استفاده از پرسشنامه‌ی نیمه‌کمی بسامد خوراک (FFQ) ارزیابی شد. ارزیابی میزان پیروی از الگوی غذایی DASH بر پایه‌ی امتیازبندی (scoring) رژیم غذایی بر اساس 8 جزء غذایی؛ محاسبه شد شامل: مصرف میوه‌ها، سبزی‌ها، غلات کامل، حبوبات و مغزها، لبنیات کم چرب، گوشت‌های قرمز و فراوری شده، نوشیدنی‌های شیرین و میزان مصرف نمک در الگوی غذایی DASH دریافت بالای 5 گروه اول و دریافت پایین گوشت، نوشیدنی‌های شیرین و نمک مطلوب است. برای هر یک از اجزای الگوی غذایی، افراد مورد مطالعه طبق میزان دریافت در چارک‌های مختلف قرار گرفتند. دریافت‌های غذایی افراد با استفاده از آزمون آنالیز کوواریانس و با تعدیل اثر سن و انرژی دریافتی در بین چارک‌های امتیاز الگوی غذایی DASH مورد مقایسه قرار گرفت. یافتهها: با افزایش پیروی از الگوی غذایی DASH سن افراد افزایش (01/0P<) و دور کمر کاهش پیدا ‌کرد (05/0P<). پس از تعدیل عوامل مخدوش‌گر افرادی که در بالاترین چارک امتیاز الگوی غذایی DASH قرار داشتند، نسبت به پایین‌ترین چارک 71 % شانس کمتری برای ابتلا به چاقی داشتند (OR: 0.29 95% CI: 0.09-0.97). پس از تعدیل سن و انرژی دریافتی ارتباط معکوس معنی‌داری بین امتیاز الگوی غذایی DASH با چاقی شکمی مشاهده شد (OR: 0.37 95% CI: 0.14-0.96). تعدیل برای سایر متغیرهای مخدوش‌گر باعث از بین رفتن این ارتباط شد؛ به طوری که حتی پس از تعدیل برای عوامل تغذیه‌ای نیز این ارتباط معنی‌دار نبود. نتیجه گیری: یافته‌های این مطالعه وجود ارتباط بین پیروی از الگوی غذایی DASH با کاهش خطر چاقی را نشان داد. این ارتباط حتی پس از تعدیل وسیعی که برای عوامل مخدوش‌گر بالقوه صورت گرفت ، باز هم معنی‌دار بود. واژگان کلیدی: چاقی شکمی، چاقی مرکزی، الگوی غذایی DASH، دور کمر، زنان
کلیدواژه‌های فارسی مقاله چاقی شکمی، چاقی مرکزی، الگوی غذایی DASH، دور کمر، زنان

عنوان انگلیسی Association between adherence to the DASH diet and obesity among Isfahani female-nurses
چکیده انگلیسی مقاله Background and objective: During the past decades obesity and obesity-related co-morbidities, such as cardiovascular diseases, have become global epidemics with incresing trends. Earlier studies have shown that adherence to the dietary approach to stop hypertension (DASH) diet favorably affects weight control. The aim of this study was to investigate the association between adherence to the DASH diet and obesity among female-nurses in the City of Isfahan, Iran. Materials and methods: This cross-sectional study was carried out on 420 female-nurses with a mean age of 34 years (SD 0.41) working in the City of Isfahan hospitals, selected by the multistage cluster random sampling method. Adherence to the DASH diet (in the previous year) was assessed using a validated special food frequency questionnaire (FFQ). A DASH score based on 8 food and nutrient components (fruits, vegetables, whole grains, nuts and legumes, low- fat dairy, red and processed meats, sweetened beverages, and sodium) was calculated. In a DASH diet pattern high intakes of the first five groups and low intakes of meat, sweetened beverages and salt are desirable. First the participants were classified based on quartile categories of their intakes of these components. The scores were then summed up to construct the overall DASH score that ranged from 8 to 32. Data on lifestyle, socioeconomic status and medical information were collected using a questionnaire. To compare general characteristics and the DASH scores across quartiles, we used the 1-way ANOVA and chi-square tests after adjusting for age and energy intake. Results: Increased adherence to the DASH diet was associated with older age (P< 0.01) and lower waist circumference (P=0.04). There was no statistically significant difference in the prevalence of general obesity between the extreme quartiles of the DASH diet score. Neither was there any association between the DASH diet and obesity after adjustment for age and energy intake and other confounding factors. However, with further adjustment for dietary factors, those in the upper quartile of DASH score were 71% less likely to suffer from general obesity as compared with those in the lowest quartile (OR: 0.29 95% CI: 0.09-0.97). Finally, consumption of the DASH diet was not significantly associated with central obesity, but after adjustment for age and energy intake, the association became significant (OR: 0.37 95% CI: 0.14-0.96). Conclusions: It can be concluded that adherence to the DASH diet is associated with a reduced risk of general obesity. This association remains statistically significant even after adjustment for potential confounding factors. Keywords: DASH diet, Central obesity, Abdominal obesity, Waist circumference, Females
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله فرزانه برک | f barak


ابراهیم فلاحی | e fallahi


عمار حسن زاده کشتلی | a hassanzadeh keshteli


احمدرضا یزدان نیک | ar yazdannik


احمد اسماعیل زاده | a esmaillzadeh



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-436&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات