علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۸، شماره ۴، صفحات ۱۷۵-۱۸۸

عنوان فارسی ارزیابی ویژگی‌های فیزیکی نانولیپوزوم‌های حامل ویتامین ۳ D تولید شده به روش هیدراسیون لایه نازک- سونیکاسیون
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: درون‌پوشانی ترکیبات غذا- دارو توسط حامل‌های لیپیدی مانند لیپوزوم‌ها، یک روش مؤثر برای حفاظت ویژگی‌های ذاتی آنها در طی دوره نگهداری است. لیپوزوم‌ها به دلیل داشتن مزایای متعدد از جمله امکان تولید در مقیاس صنعتی با استفاده از مواد طبیعی، امکان درون‌پوشانی مواد محلول در آب، ‌محلول در چربی و آمفی‌فیل و همچنین زیست‌تخریب‌پذیری، قابلیت استفاده گسترده در صنایع غذایی را دارند. ‌هدف این کار تحقیقی، تعیین ویژگی‌های نانولیپوزوم‌های حاوی ویتامین ‌3D توسط گرماسنجی اسکنی افتراقی و میکروسکوپ الکترونی پویشی است. مواد و روشها: نانولیپوزوم‌های حاوی ویتامین 3D، با استفاده از غلظت‌های متفاوت لسیتین-کلسترول شامل (‌60-0، 50-10، 40-20 و 30-30 میلی‌گرم) معادل (8-0، 7-3، 5-5 و 4-8 میلی مولار) و توسط روش هیدراسیون لایه نازک و سونیکاسیون تهیه شدند. آزمون-های گرماسنجی پویشی افتراقی (DSC)، تعیین اندازه ذرات، کارایی درون‌پوشانی و میکروسکوپ الکترونی پویشی برای تعیین خواص فیزیکوشیمیایی نمونه‌ها انجام گرفت. یافتهها: اندازه ذرات و توزیع اندازه ذرات به ترتیب در محدوده 89-78 نانومتر‌و 84/0- 77/0 بود. در همه فرمولاسیون‌ها کارایی درون‌پوشانی ویتامین 3D بیش از 90% بود‌. در منحنی‌های DSC مربوط به نانولیپوزوم ‌حاوی ویتامین 3D، پیک مربوط به ویتامین حذف شده بود که نشان دهنده این است که ویتامین تشکیل کمپلکس داده و به صورت کامل در ساختار نانولیپوزوم‌ها قرار گرفته است. در بررسی تصاویر به دست آمده از SEM، درون‌پوشانی ویتامین D توسط همه نمونه‌های لیپوزومی ساختار متخلخل داشتند. نتیجه گیری: در این مطالعه نانولیپوزوم‌های حاوی ویتامین 3D، به طور موفقیت آمیزی با روش هیدراسیون لایه نازک- سونیکاسیون تولید شدند و تمام ویژگی‌های مورد انتظار تحقق یافت. واژگان کلیدی: درون‌پوشانی، نانولیپوزوم، ویتامین 3D، ویژگی‌های حرارتی
کلیدواژه‌های فارسی مقاله درون‌پوشانی، نانولیپوزوم، ویتامین 3D، ویژگی‌های حرارتی

عنوان انگلیسی Physical properties of vitamin D3-loaded nanoliposomes prepared by thin layer hydration-sonication
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: The encapsulation of nutraceutical compounds in lipid-based carrier systems, such as nanoliposomes, is effective in preserving their native properties throughout their shelf lives. Liposomes are widely used in food industries because of their benefits, which include possible large-scale production using natural ingredients, entrapment and release of water-soluble, lipid-soluble, and amphiphilic materials and biodegradability. The present study prepared vitamin D3 nanoliposomes and characterized them using differential scanning calorimetry (DCS) and scanning electron microscopy. Materials and Methods: Nanoliposomes containing vitamin D3 were prepared using different quantities of phosphatidylcholine (PC) and cholesterol (60-0, 50-10, 40-20, 30-30 mg) equivalents (8-0, 7-3, 5-5, 4-8 mM) using thin-film hydration and sonication. DSC and determination of particle size and encapsulation efficiency were carried out to determine the physicochemical properties of the liposomes. Results: The results shows that particle size was 78-89 nm and size distribution (span) was 0.77- 0.84 nm. In all formations, the encapsulation efficiency of vitamin D was >90%. The DSC thermogeram of the vitamin-loaded liposome showed the disappearance of the melting endothermic peak of vitamin D3 and a major endothermic peak at 227°C, indicating that vitamin D3 complex formed with the bilayers and was completely encapsulated by the lipid matrix of the nanoliposomes. The lower melting temperature of proliposome over bulk lecithin can be attributed to its small particle size. SEM analysis showed that the surface morphology of all freeze-dried liposome samples had a porous structure. Conclusions: Vitamin D3 nanoliposomes were prepared successfully using the thin film hydration-sonication method that achieved all expected features. Keywords: Encapsulation, Nanoliposomes, Vitamin D3, Thermal properties
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Encapsulation, Nanoliposomes, Vitamin D3, Thermal properties

نویسندگان مقاله مریم محمدی | m mohammadi


بابک قنبرزاده | b ghanbarzadeh


حامد همیشه کار | h hamishehkar


رضا رضایی مکرم | r rezayi mokarram


محمد امین محمدی فر | ma mohammadifar



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-501&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات