علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۹، شماره ۲، صفحات ۵۹-۶۶

عنوان فارسی استفاده از منبع کربوهیدراتی و پسماندهای روغنی در تولید لیپید از قارچ موکور هیمالیس
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: تولید لیپید میکروبی به دلیل داشتن سوبسترای ارزان، محتوای اسیدهای چرب با ارزش و سرعت رشد میکروارگانیسم‌ها قابل توجه پژوهشگران است. در این مطالعه، بازده تولید لیپید و نوع اسیدهای چرب تولید شده از قارچ موکور هیمالیس 5292PTCC ، با استفاده از منبع کربوهیدراتی و پسماندهای روغنی بررسی و مقایسه گردید. مواد و روشها: تعداد 107×1 اسپور قارچ موکور هیمالیس به ml 50 محیط تولید در حضور سه نوع منبع کربن شامل گلوکز یا پسماند روغنی مرغ و یا پسماند روغنی ماهی در دمای °C28 برای 72 ساعت کشت داده شد. محیط‌های تولید شامل دو نوع محیط بود که محیط "الف" منحصراً دارای منبع کربن و نیتروژن بوده و محیط "ب" محدودیت منبع نیتروژنی بیشتری نسبت به محیط "الف" داشت. در نهایت، پروفایل اسید چرب لیپید تولید شده توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی آنالیز شد. یافتهها: بازده تولید لیپید در محیط "ب" برای گلوکز، پسماند روغنی مرغ و پسماند روغنی ماهی به ترتیب 33%، 66% و 68% بود که این میزان در مقایسه با محیط "الف" افزایش نشان می‌داد. زیرا محدودیت منبع نیتروژن در محیط "ب" سبب می‌شود که در فاز رشد لگاریتمی، میکروارگانیسم سریعتر به مرحله تولید لیپید برسد. همچنین اسیدهای چرب متفاوتی مانند لینولئیک اسید با استفاده از گلوکز به عنوان منبع کربن در محیط "ب" تولید شد. نتیجه گیری: یافته‌های این تحقیق نشان داد استفاده از پسماندهای روغنی علاوه بر دسترسی آسان و کاهش هزینه، منجر به افزایش تولید لیپید در موکور هیمالیس می‌شوند. اسیدهای چرب غیر اشباع ضروری تولید شده توسط این قارچ نیز از ویژگی‌های بارز آن برای تولید لیپید میکروبی مفید در صنایع غذایی هستند. ضمن این که داده ها نشان داد محدودیت منبع نیتروژن نیز تأثیر معنی داری در تولید لیپید میکروبی توسط این قارچ دارد. واژگان کلیدی: اسیدچرب، کروماتوگرافی گازی، لیپید میکروبی، موکور هیمالیس
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسیدچرب، کروماتوگرافی گازی، لیپید میکروبی، موکور هیمالیس

عنوان انگلیسی Use of a carbohydrate source and oil waste in lipid production by Mucor hiemalis
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective: Microbial lipid production has attracted the attention of researchers for several reasons − inexpensive substrates, a valuable fatty acids content, and rapid growth of microorganisms. In this study, the efficiency of total lipid and fatty acids production by Mucor hiemalis PTCC 5292 using a carbohydrate source and oil wastes was compared. Material and Method: Spores of Mucor hiemalis (n = 1×107) were inoculated in 50 ml of culture media in the presence of one of three carbon sources, namely, glucose, chicken oil waste, or fish oil waste, and cultivated at 28°C for 72h. The media included medium A containing exclusively a carbon and a nitrogen source and medium B containing a more limited nitrogen source than medium A. The fatty acid profiles of the lipids produced were determined by gas chromatography. Results: The yield of lipid production was 33%, 66% and 68% in the glucose, chicken oil waste and fish oil waste, respectively, in medium B. The yield was higher than that in medium A because the limitation of nitrogen source in medium B would cause microorganism to reach the production phase in the logarithmic phase of growth more quickly. In addition, in medium B fatty acids, such as, for example, linoleic acid, were produced with glucose as the carbon source. Discussion and Conclusion: The findings show that using oil wastes, which are easily accessible and less expensive, could increase lipid production by Mucor hiemalis. Another advantage is production of valuable microbial lipids with a high essential unsaturated fatty acid content which has wide applications in the food industry. Furthermore, the data show that limitation of the nitrogen source has a significant effect on the production of microbial lipid by this fungus. Keywords: Fatty acid, Gas chromatography, Microbial lipid, Mucor hiemalis
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مینا محمدی نصر | m mohamadinasr
department of biotechnology, faculty of advanced sciences and technologies, isfahan university, isfahan
اصفهان، دانشگاه اصفهان، دانشکده علوم و فناوری های نوین، گروه بیوتکنولوژی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه اصفهان (Isfahan university)

مریم السادات میرباقری | m sadat mirbagheri
department of biology, faculty of sciences, isfahan university, isfahan
اصفهان، دانشگاه اصفهان، دانشکده علوم، گروه زیست شناسی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه اصفهان (Isfahan university)

ایرج نحوی | i nahvi
department of biology, faculty of sciences, isfahan university, isfahan
اصفهان، دانشگاه اصفهان، دانشکده علوم، گروه زیست شناسی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه اصفهان (Isfahan university)


نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1326-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات