این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 3 مهر 1404
پژوهش های تولیدات دامی
، جلد ۱۳، شماره ۳۵، صفحات ۰-۰
عنوان فارسی
ترکیب شیمیایی، فراسنجه های تولید گاز و قابلیت هضم برون تنی بقایای خلر عمل آوری شده با برخی مواد شیمیایی
چکیده فارسی مقاله
چکیده مبسوط مقدمه و هدف: بقایای کشاورزی پتانسیل خوبی برای استفاده در جیره نشخوارکنندگان به عنوان منابع انرژی دارند. عدم تعادل مواد مغذی و مقدار بالای لیگنین استفاد از این محصولات در جیره نشخوارکنندگان را با محدودیت مواجه کرده است. ارزش تغذیه ای این ترکیبات لیگنوسلولزی را به کمک روش های مناسب عمل آوری می توان بهبود داد. این پژوهش بهمنظور بررسی تاثیر عملآوری شیمیایی بر ارزش تغذیه ای بقایای خلر انجام گرفت. مواد و روش ها: نمونه های بقایای خلر توسط هیدروکسید سدیم (50 گرم در کیلوگرم ماده خشک)، اکسید کلسیم (160 گرم در کیلوگرم ماده خشک)، اسید هیدروبرومیک (60 میلیلیتر در کیلوگرم ماده خشک) و پراکسید هیدروژن (57 میلیلیتر در کیلوگرم ماده خشک) عملآوری شدند. ترکیب شیمیایی نمونه ها با استفاده از روشهای استاندارد AOAC تعیین شد. آزمایش تجزیه پذیری شکمبه ای با استفاده از تکنیک کیسهه ای نایلونی انجام شد. به منظور برآورد فراسنجه های تولید گاز، از آزمون تولید گاز استفاده شد. قابلیت هضم برونتنی نمونه ها با استفاده از روش کشت بسته تعیین شد. یافته ها: عملآوری بر تغییرات ترکیب شیمیایی بقایا موثر بود (0/05
کلیدواژههای فارسی مقاله
آزمون تولید گاز، بقایای خلر، عمل آوری شیمیایی، قابلیت هضم برونتنی
عنوان انگلیسی
Chemical Composition, Gas Production Parameters and In Vitro Digestibility of Processed Grass Pea (Lathyrus Sativus) Residues with Some Chemicals
چکیده انگلیسی مقاله
Extended Abstract Introduction and Objective: Agriculture residues are of a good potential for use as the energy source in ruminant diets. Lack of nutrient balance and high lignin rate have restricted the usage of these products in ruminant diets. Nutritional value of lignocellulosic compounds can be improved with the help of proper methods of processing. This research was conducted in order to investigate the effect of chemical processing on the nutritional value of grass pea (Lathyrus sativus) residues. Material and Methods: Grass pea residues were treated with sodium hydroxide (NaOH, 50 g/kg DM), calcium oxide (CaO, 160 g/kg DM), hydrobromic acid (Hbr, 60 ml/kg DM) and hydrogen peroxide (H2O2, 57 ml/kg DM). Chemical composition of the samples was determined using the standard methods of AOAC. Ruminal degradability trial was carried out using the nylon bag technique. Gas production test was used to estimate gas production parameters. In vitro digestibility of the samples was determined through the batch culture method. Results: Chemical processsing was effective on changing the chemical composition of residues (p< 0.05). The treatments of CaO, H2O2 and NaOH increased the Ash. Except for Hbr, the other treatments reduced the amount of crude protein (CP). Chemical compounds reduced the amounts of neutral detergent fiber (NDF and acid detergent fiber (ADF). Gas production potential (p=0.0005) and rate, and related estimated parameters were lower in treated samples than control (p< 0.0001). Dry matter digestibility (DMD) in HBr and CaO treatments, and organic matter digestibility (OMD) in CaO treatment decreased compared to the control (P< 0.0001). The pH of culture medium was increasd by the treatments (p< 0.0001), however ammoniacal nitrogen (NH3-N) was the same among the different treatments. The treatments of NaOH, H2O2 and HBr incresed the microbial biomass (MB) and its efficiency (p=0.0001, p=0.0018 respectively). Conclusion: Overall, although processing decreased the cell wall compounds of grass pea residues, it did not have a positive effect on gas production parameters and in viro digestibility of the samples.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Chemical processing, Gas production test Grass pea residues, In vitro digestibility
نویسندگان مقاله
فرزاد قنبری | Farzad Ghanabri
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Gonbad Kavous University, Iran
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس
جواد بیات کوهسار | Javad Bayat Kouhsar
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Gonbad Kavous University, Iran
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس
نشانی اینترنتی
http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-545-5&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
تغذیه نشخوارکنندگان
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات