علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۹، شماره ۲، صفحات ۱۹-۲۷

عنوان فارسی تأثیر مصرف غلات کامل بر پروفایل متابولیک در دختران چاق: یک کارآزمایی بالینی متقاطع
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: هرچند گزارش شده است که غذاهای غنی از غلات کامل پروفایل متابولیکی را تحت تأثیر قرار می‌دهند، اطلاعات محدودی در این زمینه در کودکان وجود دارد. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر مصرف غلات کامل بر قند خون ناشتا و فراسنج‌های چربی خون در کودکان چاق یا دارای اضافه وزن صورت گرفت. مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی تصادفی متقاطع (cross-over) 44 دختر چاق یا دارای اضافه وزن (نمایه توده بدنی بالاتر از صدک 85 برای قد و وزن) 15-8 ساله شرکت کردند. پس از یک دوره دو هفته ای run-in (قبل از شروع مطالعه) ، افراد به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و مقایسه تقسیم شدند. به افراد گروه مداخله لیستی از غلات کامل (شامل: نان‌های تیره (سنگگ و بربری)، برنج قهوه ای، بیسکوئیت سبوس دار، سبوس گندم، جوانه گندم و برشتوک) داده شد و از آنان خواسته شد که برای مدت 6 هفته روزانه 50% از تعداد سروینگ غلات به دست آمده را به غلات کامل اختصاص دهند. به افراد گروه مقایسه نیز لیستی از غلات کامل داده شد و از آنان خواسته شد که اقلام ذکر شده در این لیست را تا پایان مرحله مداخله دریافت نکنند. پس از یک دوره 4 هفته ای شستشو فاز دوم مطالعه برای مدت 6 هفته آغاز شد و گروه‌ها جابجا شدند. نمونه ی خون ناشتا قبل و بعد از هر فاز مطالعه برای اندازه‌گیری پروفایل متابولیکی جمع آوری شد. یافتهها: میانگین سنی و شاخص توده بدنی (BMI) افراد مورد مطالعه به ترتیب 49/1±2/11 سال و 5/2±57/23 کیلوگرم بر متر مربع بود. میانگین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک افراد به ترتیب 7/9±4/111و 1/9±4/66 میلی متر جیوه بود. ما تأثیر معنی‌داری از مصرف غلات کامل بر سطح قندخون ناشتا (9/1- در برابر، 8/3 میلی‌گرم در دسی لیتر 01/0P=)، تری‌گلیسیرید سرم (16- در برابر، 7 میلی‌گرم در دسی لیتر 01/0P=) و افزایش معنی‌داری را در سطح لیپوپروتئین با چگالی بالای سرم (3/6 در برابر، 6/5- میلی‌گرم در دسی لیتر 05/0P=) بعد از 6 هفته یافتیم. اثر معنی‌داری از مصرف غلات کامل بر سطوح سرمی کلسترول تام و لیپوپروتئین با چگالی پایین و همچنین فشار خون مشاهده نشد. نتیجه گیری: نتایج حاصل از این مطالعه از تأثیر مثبت مصرف غلات کامل بر قند خون ناشتا و برخی از فراسنج‌های چربی خون (تری‌گلیسیرید و لیپوپروتئین با چگالی بالای سرم) در کودکان چاق و یا دارای اضافه وزن حمایت می‌کند. واژگان کلیدی: غلات کامل، پروفایل متابولیکی، چاقی، اضافه وزن، دختران
کلیدواژه‌های فارسی مقاله غلات کامل، پروفایل متابولیکی، چاقی، اضافه وزن، دختران

عنوان انگلیسی The effects of whole grain intake on the metabolic profile in obese girls: a crossover randomized clinical trial
چکیده انگلیسی مقاله Background and objective: Although whole-grain foods have been reported to affect the metabolic profile, limited data are available in this regard on children. The present study aimed to determine the effects of whole-grain consumption on fasting blood glucose and lipid profile of overweight or obese children. Materials and methods: This randomized cross-over clinical trial included 44 overweight or obese (BMI>85th percentile for age and sex) girls aged 8-15 years. After a 2-week run-in period, the subjects were randomly assigned to either an intervention or a control group. The subjects in the intervention group were given a list of whole-grain foods (dark bread (sangak and barbari), brown rice, whole-meal biscuits, wheat germ, wheat bran and cornflakes) and asked to choose and consume 50% of their daily grain servings, for 6 weeks, from among whole-grain foods. Those in the control group were given similarly a list of whole-grain foods and asked not to consume any of those foods during the intervention phase of the study. A 4-week washout period was applied following which the subjects were crossed over to the alternate arm for an additional 6 weeks. Fasting blood samples were taken before and after each phase of study for biochemical measurements and metabolic profile determination. Results: Mean (±SD) age, body mass index, systolic and diastolic blood pressures of the subjects were 11.2±1.49 years and 23.5±2.5 kg/m2, 111.4±9.7 and 66.4±9.1 mmHg, respectively. After 6 weeks we found significant effects of consuming whole-grain foods on plasma glucose (changes from baseline in the intervention group -1.9 vs. 3.8 mg/dL in the control group, P=0.01), serum triglycerides (changes from baseline in the intervention group -16 vs. 7 mg/dL in the control group, P=0.01), and serum HDL-cholesterol levels (changes from baseline in the intervention group 6.3 vs. -5.6 mg/dL in the control group, P=0.05) . Whole grain intake had no significant effect on serum total and LDL-cholesterol concentrations or blood pressure. Conclusion: This study provides evidence supporting the beneficial effects of consuming whole-grain foods on the serum levels of fasting blood glucose and lipid profile (TG and HDL) in obese or overweight children. Keywords: Whole grains, Metabolic profile, Obesity, Overweight, Girls
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Whole grains, Metabolic profile, Obesity, Overweight, Girls

نویسندگان مقاله پریسا حاجی هاشمی | p hajihashemi


لیلا آزادبخت | l azadbakht


مهین هاشمی پور | m hashemipor


رویا کلیشادی | r kelishadi


احمد اسماعیل زاده | a esmaillzadeh



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1458-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات