علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۰، شماره ۳، صفحات ۳۹-۴۶

عنوان فارسی مقایسه مدل آمیخته متناهی چندمتغیره با روش‌های تحلیل عاملی و خوشه‌ای در شناسایی الگوهای غذایی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: امروزه متخصصین علوم تغذیه جهت بررسی تأثیر کلی رژیم غذایی بر پیامد سلامتی از دیدگاه الگوی غذایی استفاده می‌کنند. الگوهای غذایی به طور معمول با دو روش آماری تحلیل عاملی یا تحلیل خوشه‌ای تعیین می‌شود. مدل‌های آمیخته در قالب ترکیبی از چند توزیع احتمالی یک چارچوب پارامتری برای مدل‌بندی اشکال توزیعی ناشناخته فراهم می‌کنند. اخیراً از مدل‌های آمیخته به عنوان روش سوم در تعیین الگوهای غذایی استفاده شده است بدین منظور علاوه بر دو روش موجود، در این مطالعه الگوهای غذایی را با استفاده از مدل آمیخته نیز به دست آورده و با دو روش دیگر مورد مقایسه قراردادیم. مواد و روشها: در این تحقیق از داده‌های 25 گروه غذایی 400 دختر دبیرستانی شهر اهر که در مطالعه رشیدی و همکاران به شیوه نمونه‌گیری خوشه‌ای جمع‌آوری شده بود استفاده شد. ابتدا الگوهای غذایی به دو روش تحلیل عاملی و تحلیل خوشه‌ای به دست آمد و بعد مدل آمیخته نرمال چند متغیره به این داده‌ها برازش شد و 5 الگوی غذایی به دست آمده از این روش با دو روش دیگر مورد مقایسه قرار گرفت. انتخاب مدل آمیخته مناسب با استفاده از معیار اطلاع آکاییک (AIC) و معیار اطلاع بیزی (BIC ) انجام شد. یافتهها: در روش تحلیل عاملی 3 الگوی غذایی که براساس بار عاملی شناسایی شد و در تحلیل خوشه‌ای 2 الگوی غذایی به دست آوردیم. با مدل آمیخته متناهی نرمال چند متغیره 5 الگوی غذایی به دست آمد که نسبت مصرف این 5 الگو به‌ترتیب 6%، 12%، 34%، 28% و 20% و هر الگو با بردار میانگین بیان شد. نتیجه گیری: با بررسی سه روش نتیجه می‌شود که مدل آمیخته نسبت به دو روش دیگر دارای دو مزیت است. اولاً نسبت افراد جامعه که از هر الگو استفاده می‌کنند را تعیین کند و ثانیاً میانگین مصرف گروه‌های غذایی در هر الگو مشخص است. بنابراین اطلاعات بیشتری نسبت به دو روش معمول به دست خواهد آمد. واژگان کلیدی: مدل آمیخته، تحلیل عاملی، الگوی غذایی
کلیدواژه‌های فارسی مقاله مدل آمیخته، تحلیل عاملی، الگوی غذایی

عنوان انگلیسی Comparison of the results of Multivariate Finite Mixture Model with Factor and Cluster Analysis Methods in Dietary Pattern Identification
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Today nutritionists use dietary pattern to find out the effect of food in health. Most common statistical methods to determine dietary pattern are factor analysis and cluster analysis.Mixture models are a combination of k probability distribution with different probability and provide a parametric model for unknown distributional shapes. Recently mixture model as the third method is used to determine dietary pattern. Then we compared this new method with other two methods available for this purpose. Materials & Methods: We analyzed data from 25 food groups of 400 high school girls in Ahar (Rashidi’s data), and compared the results of factor analysis, cluster analysis and multivariate normal mixture model for dietary pattern. Selection of the best mixture model was done by AIC and BIC criteria. Results: Three, two and five dietary pattern were obtained from factor analysis, cluster analysis and normal mixture model, respectively. Prevalence of these dietary patterns in normal mixture model was 6%,12%,34%,28%, and 20%, respectively. Conclusion: It is concluded that mixture model has two advantages over the two other methods. First, the proportion of each pattern in population is known and secondly, the average of consumption of each food group gets clear so more information can be obtained compared to the usual methods. Keywords: Mixture model, Factor analysis, Cluster analysis, Dietary pattern
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله زهرا رزاقی | z razzaghi


یداله محرابی | y mehrabi
گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)

فرید زایری | f zayeri


آرش رشیدی | a rashidi


بهارک آقاپور | b aghapoor



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1797-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات