علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۰، شماره ۳، صفحات ۱-۱۲

عنوان فارسی اثر بخشی مصرف دوغ غنی شده با ویتامین D بر بهبود زیست نشانگرهای اندوتلیال در مبتلایان به دیابت نوع دوم: مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: اختلال عملکرد سلول‌های اندوتلیال یکی از علل مهم آنژیوپاتی دیابتی است که در نهایت منجر به بیماری‌های قلبی عروقی می‌گردد و از علل عمده مرگ و میر در مبتلایان به دیابت می‌باشد. در این مطالعه اثرات بهبود وضعیت ویتامین D بر وضعیت قندخون، ترکیب چربی‌های خون، زیست نشانگرهای کارکرد سلول‌های اندوتلیال در افراد دیابت نوع دوم بررسی شد. مواد و روشها: افراد مبتلا به دیابت نوع دوم به طور تصادفی به دو گروه: 1- دریافت کننده دوغ ساده (حاوی 170 میلی‌گرم کلسیم، فاقد ویتامین D در 250 سی سی دوغ ، تعداد 50 نفر) و گروه 2- دریافت کننده دوغ غنی شده با ویتامین D (حاوی 170 میلی‌گرم کلسیم، IU500 ویتامین D در 250 سی سی دوغ، تعداد 50 نفر) دو بار در روز و به مدت 12 هفته تقسیم شدند. اندازه‌گیری‌های تن‌سنجی، وضعیت قندخون، ترکیب چربی‌های خون، درصد توده چربی بدن (FM)، زیست نشانگرهای اندوتلیال نظیر اندوتلین-1 سرم، سلکتین E، ماتریکس متالوپروتیناز9 (MMP-9) در آغاز و پایان هفته 12 هفته مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافتهها: انجام مداخله، بهبودی مشخصی در وضعیت قند خون ناشتا، میزان حساسیت به انسولین (QUICKI)، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c)، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-C)، اندوتلین -1، سلکتین E و MMP-9 در گروه 2 در مقایسه با افراد گروه 1 شد (تمام موارد، 05/0p<). به طور معنی‌داری تفاوت در تغییرات غلظت اندوتلین -1 ، سلکتین E و MMP-9 در گروه 2 در مقایسه با گروه 1 دیده شد (به ترتیب 63/0±‌35/0- در مقابل 55/0‌±‌03/0- ، 028/0‌=P ، 3/7‌±‌8/3- در مقابل 3/8‌±‌95/0 ، 003/0 =P ، 7/3‌±3/2- در مقابل ng/ml 1/7‌±44/0+، 02/0‌=P). بعد از کنترل تغییرات QUICKI، توده چربی بدن، محیط دورکمر، مقادیر اندوتلین-1 و MMP-9 معنی‌دار باقی ماند (به ترتیب 009/0‌=‌p در مقابل 005/0=p) اما معنی‌داری تغییرات سلکتین E (092/0=p) حذف شد. نتیجه گیری: بهبود وضعیت ویتامین D با بهبود وضعیت قند خون، ترکیب چربی‌های خون و زیست نشانگر‌های اندوتلیال همراه است. یافته‌های این تحقیق اثرات مستقیم و غیر مستقیم ویتامین D را بر بهبود زیست نشانگرهای زیستی اندوتلیال نشان داد. واژگان کلیدی: ویتامین D ، دیابت نوع 2، اندوتلیلال، قند خون، چربی خون
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ویتامین D ، دیابت نوع 2، اندوتلیلال، قند خون، چربی خون

عنوان انگلیسی Efficacy of Vitamin D-fortified Yogurt drink (doogh) on Improvement of Endothelial Biomarkers in Subjects with Type 2 Diabetes: A Randomized Clinical Trial
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: In this study, the effect of improvement of vitamin D status on glycemic status, lipid profile and endothelial biomarkers in T2D subjects was investigated. Materials and Methods: Subjects with T2D were randomly allocated to one of the two groups to receive either plain yogurt drink (PYD containing 170 mg calcium and no vitamin D/250 mL, n= 50) or vitamin D3-fortified yogurt drink (FYD containing 170 mg calcium and 500 IU/250 mL, n = 50) twice a day for 12 weeks. Anthropometric measures, glycemic status, lipid profile, body fat mass (FM) and endothelial biomarkers were evaluated at the beginning and after the 12-week intervention period. Results: Intervention resulted in significant differences in changes of endothelin-1, E-selectin and MMP-9 concentrations in FD compared to PD (-0.35 ± 0.63 versus -0.03 ± 0.55, P= 0.028 -3.8 ± 7.3 versus 0.95 ± 8.3, P = 0.003 and -2.3 ± 3.7 versus 0.44 ± 7.1 ng/mL, respectively, P < 0.05 for all). Even after controlling for changes of QUICKI, FM and waist circumference remained significant for endothelin-1 and MMP-9 (P = 0.009 and P = 0.005, respectively). Conclusions: Ameliorated vitamin D status was accompanied by improved glycemic status, lipid profile and endothelial biomarkers in T2D subjects. The research findings suggest both direct and indirect ameliorating effects of vitamin D on the endothelial biomarkers. Keywords: Vitamin D, Endothelial, Blood glucose, Lipid profiles
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Vitamin D, Endothelial, Blood glucose, Lipid profiles

نویسندگان مقاله پونه دولو | p davallou
-


سکینه شب بیدار | s shab bidar
-


تیرنگ نیستانی | tr neyestani
-


ابوالقاسم جزایری | a djazayery
-



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1508-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات