این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 3 دی 1404
تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
، جلد ۲۱، شماره ۶۳، صفحات ۲۱۷-۲۳۲
عنوان فارسی
آیندههای مصرف پایدار غذا در کلانشهر تهران
چکیده فارسی مقاله
مطالعات جغرافیدانان در مورد غذا به پنج مقیاس؛ جهانی و فراملی، منطقهای و ملی، شهری، روستایی و کشاورزی و مقیاس خانگی و فردی تقسیم گردیده است . مطالعه غذا در پی اکتشاف ارتباطات بین دنیاهای اجتماعی و فرهنگی انسان با دنیاهای طبیعی، اقلیم و بومشناسی است و جغرافیدانان به لحاظ تمرکز نظاممند بر عناصر فضایی زندگی انسان و تمایل به مفهومسازی ارتباط بین غذا و مکان متمایزند. امروزه موضوع غذا در کلانشهرها که جمعیت زیادی را در خود متمرکز کرده اند مورد توجه خاصی قرار گرفته است. کلانشهرها با مسایل و مشکلات عدیده جغرافیایی، مدیریتی، اقتصادی، اجتماعی، زیستمحیطی و غیره مواجهاند. رشد روز افزون شهرنشینی و به تبع آن افزایش جمعیت در کلانشهرهای دنیا نیاز روزمره آنها را به غذا و منابع تامین کننده آن افزایش داده است. از پیامدهای این پدیده تشدید مصرفگرایی است که آن را به یکی از مهمترین مسایل و چالشهایی کلانشهرها در آینده تبدیل نموده است. کلانشهر تهران نیز با مسایل مطروحه مواجه است. لذا این مقاله به مسئله آیندههای مصرف پایدار غذا در کلانشهر تهران پرداخته است. چهارچوب نظری این پژوهش نظریه «کردوکار» می باشد که از جدیدترین نظریات مطروحه در رابطه با رفتار مصرف کننده است. همچنین در این تحقیق از روش تحلیل ساختاری و سناریو با رویکرد «جی بی ان» استفاده شده است، یافته های پژوهش در تحلیل ساختاری نشان میدهد که دو متغییر فناوری و مسئولیتپذیری جامعه، متغییرهای تعیین کننده و آیندهساز هستند، بر اساس این دو متغییر چهار سناریوی؛ تغذیه هوشمند، مکدونالدسازی جامعه، جغرافیای غذا و همسفرگی خلق گردیدهاند. در میان این سناریوها، جغرافیای غذا به دلیل بی توجهی به توانهای محیطی، ظرفیت ها و پتانسل های طبیعی و جغرافیایی، ناپایدارترین وضعیت برای آینده تهران است و سناریو همسفرگی به دلالیل توجه به مولفه هایی نظیرِتوجه به توانهای جغرافیایی، مشارکت شهروندان در تولید غذا، تولید محلی غذایی درون شهر، بازیافت پسماند مواد غذایی و ... تطابق بیشتری با مصرف پایدار غذا در آینده کلانشهر تهران دارد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
جغرافیای غذا، سناریو، کلانشهر، مصرف پایدار، «نظریه کردوکار»
عنوان انگلیسی
Alternative futures of food consumption in Tehran metropolis
چکیده انگلیسی مقاله
Geographical studies on food categorized in five scales; global and transnational, national and regional, urban, rural and agricultural, domestic scales of food consumption and the individual as a consumer. Based on this categorization, the present study is placed within urban and domestic scales. By accepting that population of Tehran metropolis will definitely increase in future and regarding that based on systematic approach and limits to grow theory (Meadows, Randers, & Meadows, 2004), no growth in the world will continue forever. We must consider factors that limit the growth of Tehran, besides factors provoke development. One of the limiting factors is the natural and geographical potential of Tehran metropolis. For this research among qualitative methods in futures studies, we chose the scenario, because this method "make the future more real for decision makers to force new thinking and decisions". In the formulation of food consumption scenarios, due to the diversity of stakeholders, the challenges and the types of issues and ambiguities, the approach of the Global Business Network (GBN) was chosen. To analyze the key factors and identifying the key variables the structural analysis method and MickMac software was used. Based on two key variables, technology, and consumer responsibility, four scenarios were created, these are four scenarios: Smart eating scenario, McDonaldization of Society scenario, Food Geography scenario, and Community Eating scenario. In this study, four alternative food futures have been presented for Tehran. In these scenarios, both desirable and undesirable futures are clearly and accurately depicted. The geography of food scenario due to the neglect of the environmental capacities and natural and geographic potentials is the most unsustainable scenario for the future of Tehran. Without scenarios, thinking about the futures of food in Tehran is very difficult and even impossible. These scenarios can help us take into account possible futures in today's decisions. Although this article does not predict a specific future for food in Tehran, But, given the recognition and sensitivity of the events, it can be very useful for long-term decisions.
#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Geography of food, scenario, Metropolis, Sustainable consumption, Practice Theory
نویسندگان مقاله
فرشید عزیزخانی | Farshid Azizkhani
Faculty of Management University of Tehran
دانشجوی دکتری رشته آینده پژوهی دانشگاه تهران، ایران
محمد رحیم عیوضی | Mohammad Rahim Eivazi
Imam Khomeini International University
استاد علوم سیاسی دانشگاه شاهد: دکتری رشته جامعه شناسی، تهران، ایران
مجید مختاریان پور | Majid mokhtarianpour
Faculty of Management University of Tehran
استادیار دانشکده مدیریت دانشگاه تهران
محمد رضا اسمعیلی گیوی | Muhammad Reza Esmaili Givi
Faculty of Management University of Tehran
استادیار دانشکده مدیریت دانشگاه تهران، ایران
نشانی اینترنتی
http://jgs.khu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3718-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
برنامه ریزی توریسم
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات