|
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۷، شماره ۱، صفحات ۴۵-۵۶
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی وضعیت مصرف غذاهای آماده و عوامل تعیین کننده آن در جامعه ی ایرانی، در دوران شیوع کووید-۱۹ |
|
چکیده فارسی مقاله |
سابقه و هدف: مصرف غذای آماده با چاقی و بیماریهای غیر واگیر مرتبط است، که منجر به وخامت ابتلا به کووید-19 میشود. هدف از مطالعۀ حاضر، بررسی وضعیت مصرف غذای آماده و عوامل تعیین کنندۀ آن در دوران اپیدمی، در جامعۀ ایرانی بود. مواد و روشها: این مطالعه مقطعی بر روی 891 بزرگسال ایرانی از سراسر کشور (اسفند 1399و فروردین 1400)، از طریق شبکههای اجتماعی انجام شد. دادهها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات وضعیت دموگرافیک و اجتماعی-اقتصادی، پرسشنامۀ مصرف غذای آماده، مقیاس ترس از کووید-19 و پرسشنامۀ خود -گزارش دهی رفتارهای پیشگیرانه در برابر کووید-19 جمع آوری شد. پرسشنامۀ 9 سوالی مصرف غذاهای آماده؛ تکرر، نوع و میزان هزینه مصرف غذای آماده را ارزیابی میکند. همچنین دلایل گرایش و ترغیب کنندههای مصرف غذای آماده را مورد سنجش قرار میدهد. دادهها توسط نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد. یافتهها: اکثر شرکت کنندگان متأهل (9/61 %)، کارمند (27 %)، با تحصیلات فوق دیپلم و لیسانس (5/49 %) بودند. مصرف غذای آماده در 7/59% از شرکت کنندگان گزارش شد. کاهش مصرف غذای آماده بعلت اپیدمی نیز در حدود 7/73% گزارش شد. بیشترین نوع غذای آماده مصرفی، انوع پیتزا و سپس انواع ساندویچ بود. نتایج نشان داد که سن، بعد و درآمد خانوار، وضعیت اشتغال و رفتارهای پیشگیرانه خود-گزارش دهی در برابر کووید-19، پیشگویی کنندههای مصرف غذای آماده هستند (05/ 0P<). اما سایر متغیرها از جمله جنس، وضعیت تأهل، سطح تحصیلات و ترس از کووید-19 ارتباط معنیداری با مصرف غذای آماده نداشتند (05/0P>). نتیجه گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر، مصرف غذای آماده در دوران اپیدمی کاهش یافته است. مصرف غذای آماده بطور معکوسی با امتیاز رفتارهای پیشگیرانه در برابر کووید-19 مرتبط بود. تداوم کاهش مصرف غذای آماده میتواند اثرات مثبت بلند مدت بر سلامت جامعه داشته باشد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
غذای آماده، ترس از کووید-19، بهداشت، اجتماعی-اقتصادی |
|
عنوان انگلیسی |
Fast Food Consumption Status and Its Determinants in Iranian Population During COVID-19 Outbreak |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background and Objectives: Fast-food consumption is associated with obesity and non-communicable diseases, leading to the severity of COVID-19 status. The aim of this study was to investigate fast-food consumption status and its determinants in Iranian population during the epidemic. Materials & Methods: This cross-sectional study was carried out on 891 Iranian adults from most regions of the country (February to April 2021) using social media. Data were collected via demographic and socioeconomic information questionnaire, fast food consumption questionnaire, COVID-19 fear scale and self-reported preventive behaviors against COVID-19 questionnaire. Nine-item fast-food consumption questionnaire assessed frequency, type and expenditure of fast-food consumption. It also assessed reasons of the tendency and motivators to fast-food consumption. Data were analyzed using IBM SPSS Software v.22. Results: Most of the participants were married (61.9%) and employed (27%) with associate or bachelor degrees (49.5%). Fast-food consumption was reported in 59.7% of the participants. Consumption reduction of fast foods due to the epidemic was also reported as nearly 73.7%. Most repeatedly consumed fast foods were pizzas followed by sandwiches. Results showed that age, family size and income, employment status and self-reported preventive behaviors against COVID-19 were the predictors of fast-food consumption (p < 0.05). However, other variables, including sex, marital status, educational level and fear of COVID-19 had no significant association with fast-food consumption (p > 0.05). Conclusion: Consumption of fast foods has decreased during the pandemic. Fast-food consumption was inversely associated to the score of self-reported preventive behaviors against Covid-19. Persistence in decrease of fast-food consumption can include long-term positive effects on the community health. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Fast food, Fear of COVID-19, Socioeconomic status, Iran |
|
نویسندگان مقاله |
ندا عزالدین | N Ezzeddin Department of Community Nutrition, Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
ناصر کلانتری | N Kalantari Department of Community Nutrition, Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
|
|
نشانی اینترنتی |
http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3931-1&slc_lang=fa&sid=1 |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
تغذیه |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|