این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات نظام سلامت، جلد ۶، شماره ۲، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی ارتباط بین میزان دریافت تنقلات و وزن در کودکان ۷-۶ ساله شهرستان شاهین شهر و میمه در سال ۱۳۸۸
چکیده فارسی مقاله مقدمه: بسیاری از عادات و الگوهای غذایی در دوران کودکی شکل می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیرند و تا پایان زندگی فرد باقی می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__مانند. تغذیه صحیح در این دوران، سبب ارتقای رشد و تکامل کودک می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__شود، به علاوه از خطر ابتلا به بیماری&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های مزمن در دوران بزرگسالی می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کاهد (1). کودکان سنین دبستان، گروه خاصی را از نظر آسیب پذیری اجتماعی، بهداشتی و سلامت تغذیه تشکیل می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__دهند. چرا که کودکان 7 ساله، اولین گروه سنی هستند که وارد محیط جدید مدرسه می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__شوند و اغلب این موضوع باعث پدید آمدن تغییراتی در برخی عادات و شیوه زندگی، به ویژه عادات غذایی آنان می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گردد. همچنین میزان رشد و سلامت، ارتباط تنگاتنگی با کیفیت و کمیت غذای مصرفی دارد و اطلاعات مربوط به وضعیت سلامت و تعیین وضعیت تغذیه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای این گروه از نظر شیوع کم وزنی، چاقی و عادات غذایی از مسایل مهم بهداشتی است (3، 2). مطالعات زیادی در نقاط مختلف کشور بر روی کودکان انجام شده است که به شیوع کم وزنی و اضافه وزن در این گروه سنی اشاره دارد (8-4). روش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها:این مطالعه از نوع مقطعی و به صورت توصیفی- تحلیلی بود. افراد مورد مطالعه کودکان 7-6 ساله شهرستان شاهین شهر و میمه بودند.کودکان با وزن نرمال به روش نمونه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری تصادفی ساده از مدارس ابتدایی شهرستان و کودکان با وزن زیر صدک 5ام و بالای صدک 95ام استاندارد NCHS، از طرح کشوری غربالگری سنجش در بدو ورود به مقطع ابتدایی انتخاب شدند. جمع&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آوری اطلاعات کلی کودک (شامل نام، تاریخ تولد و ...) با استفاده از پرسش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__نامه و بررسی وضعیت مصرف مواد غذایی با استفاده از پرسش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__نامه تکرر مواد غذایی انجام گردید و روایی و پایایی  __AWT_NOKT_COMMA__FFQمورد استفاده، مورد تأیید قرار گرفته بود (2). وزن کودک بدون کفش با حداقل لباس با استفاده از ترازوی استاندارد با دقت 1/0 کیلوگرم، قد با قدسنج با دقت 1 سانتی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__متر در حالی که کتف&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها در حالت عادی و نگاه شخص به روبه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__رو باشد، اندازه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری و سن کودک بر اساس سال و ماه مشخص شد. ضمن این&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__که نمودارهای استاندارد  __AWT_NOKT_COMMA__NCHSبرای وزن و قد در شناسنامه سلامت هر دانش آموز رسم شده بود. یافته&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: میانگین و انحراف معیار مصرف تنقلات (چیپس، پفک وکرانچی، انواع شکلات،آبنبات وکاکائو، انواع بیسکویت، انواع کیک، نوشابه وآبمیوه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های صنعتی) در کودکان با وزن زیر صدک 5ام استاندارد NCHS 58/21 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 43/38، در کودکان با وزن نرمال 90/21 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 65/34 و در بین کودکان با وزن بالای صدک 95ام استاندارد NCHS ، 18/38 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 29/40 بار در هفته به دست آمد و نشان دهنده این بود که میزان مصرف تنقلات به ترتیب در کودکان با وزن بالای صدک 95ام استاندارد NCHS و کودکان با وزن زیر صدک 5ام استاندارد NCHS، بالاتر از کودکان با وزن نرمال بود. ولی ارتباط معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__داری بین مصرف تنقلات و وزن کودکان مشاهده نشد. در کودکان با وزن زیر صدک 5ام و کودکان بالای صدک 95ام استاندارد NCHS، ارتباط معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__داری بین میزان تحصیلات مادر و پدر و میزان دریافت تنقلات مشاهده نشد، ولی در کودکان با وزن نرمال استاندارد، ارتباط معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__داری (007/0 = P) بین میزان تحصیلات پدر و میزان دریافت تنقلات مشاهده شد. میانگین و انحراف معیار مدت زمان تغذیه انحصاری با شیر مادر در کودکان با وزن زیر صدک 5ام 12/5 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 05/7، درکودکان با وزن نرمال 80/2 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 98/5 و در کودکان با وزن بالای صدک 95ام 70/2 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 89/5 ماه می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__باشد. بیشترین تنقلات مصرفی در این کودکان کیک، بیسکویت و شربت بود. میانگین تعداد وعده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های غذایی در کودکان کم وزن، نرمال و چاق، به ترتیب 3/1 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 19/4، 09/1 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 96/3 و 09/1 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 91/4 به دست آمد و ارتباط بین صدک وزن کودک با تعداد وعده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های غذایی، با آزمون همبستگی پیرسون 002/0 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 023/0 به دست آمد که بیانگر ارتباط معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__دار بین صدک وزن کودک با تعداد وعده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های غذایی است. از کل نمونه، 2/71 درصد به طور منظم مکمل آهن و مولتی ویتامین را قبل از 2 سالگی دریافت می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کردند و 8/28 درصد مکمل آهن و مولتی ویتامین را به طور منظم دریافت نمی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کردند. ارتباط بین وزن و مصرف منظم مکمل آهن و مولتی ویتامین قبل از 2 سالگی با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون سنجیده شد. نتایج این طرح ارتباط معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__داری را بین مصرف منظم مکمل&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های آهن و مولتی ویتامین با وزن کودک نشان نداد، البته این امر ممکن است به دلیل کوچک بودن حجم نمونه باشد. از کل نمونه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها 2/76 درصد صبحانه مصرف می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کردند. درصد مصرف صبحانه در کودکان کم وزن، نرمال و چاق به ترتیب 3/80 درصد، 5/84 درصد، 5/62 درصد بود. ارتباط معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__دار بین صدک وزن کودک و مصرف صبحانه مشاهده نشد. نتیجه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری: مصرف بی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__رویه تنقلات از یک سو از طریق کاهش اشتها، فرصت تغذیه با غذاهای مغذی سفره خانوار را ازکودک می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیرد. از سوی دیگر به علت این&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__که تنقلات حاوی قند، نمک و چربی زیاد و کالری بالا هستند، زمینه را برای چاقی کودکان فراهم می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کنند. نتایج مطالعه کنونی در کودکان با وزن نرمال استاندارد، ارتباط معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__داری (007/0 = P) را بین میزان تحصیلات پدر و میزان دریافت تنقلات نشان داد. میزان تحصیلات و آگاهی تغذیه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای والدین از طریق تهیه میان وعده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های مناسب به جای تنقلات نا سالم برای کودکان می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__تواند در حفظ وزن نرمال آنان مؤثر باشد. ارتباط معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__داری بین مصرف تنقلات و وزن کودکان در سه گروه زیر صدک 5ام، نرمال و بالای صدک 95ام استاندارد NCHS مشاهده نشد. واژه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های کلیدی: تنقلات، صدک 5ام استاندارد NCHS، صدک 95ام استاندارد NCHS، وضعیت وزن
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Relationship between junk foods intake and weight in 6-7 year old children, Shahin Shahr and Meimeh, 1388
چکیده انگلیسی مقاله Background: Sound nutrition is very important in relationship with weight status especially in children. The aim of this study was to assess relationship between junk foods intake and weight in children aged 6-7. Methods: This cross-sectional study was carried out in Shahin Shahr and Meimeh in 2009. Anthropometric measures were taken and 24-hour food recall was used for dietary data and were analyzed with food processor 2 and then, compared with dietary reference intakes 2008) DRI). Results: 61.1% of subjects were residing in dormitories and 12.7% were married. Prevalence of overweight or obesity and abdominal obesity was 6.9% and 46.1%, respectively. Mean (±__AWT_NOKT_COMMA__SD) systolic and diastolic blood pressure was 105.2±__AWT_NOKT_COMMA__15.6 and 62.2±__AWT_NOKT_COMMA__10.4 mmHg, respectively. Totally, 3.9% of subjects had hypertension. The analysis of food intake indicated that B12, folate, magnesium, potassium, calcium had levels below the recommended ones, and vitamins C, E, pantothenic acid, B1, B3, phosphate, zinc had higher levels than the recommended ones__AWT_NOKT_COMMA__ Energy intake, macronutrients, vitamin A, pyridoxine, iron, selenium were generally in appropriate level.  __AWT_NOKT_COMMA__Conclusions: These results indicated appropriate levels of macronutrients intake__AWT_NOKT_COMMA__ unbalance mainly existed in micronutrients. Increased intakes of important food groups such as dairy, vegetables, and fruits that are good sources of micronutrients are suggested.  __AWT_NOKT_COMMA__
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله junk foods, children, weight.

نویسندگان مقاله رضا غیاثوند | رضا غياثوند
استاديار، مرکز تحقيقات امنيت غذايي و گروه تغذيه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي اصفهان، اصفهان، ايران.
استادیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.

مریم اشرفی | مريم اشرفي
دانشجوي تغذيه، مرکز تحقيقات امنيت غذايي، دانشگاه علوم پزشکي اصفهان، اصفهان، ايران.
دانشجوی تغذیه، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.

الناز اشرف زاده | الناز اشرف زاده
دانشجوي تغذيه، مرکز تحقيقات امنيت غذايي، دانشگاه علوم پزشکي اصفهان، اصفهان، ايران.
دانشجوی تغذیه، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.

غلامرضا عسگری | غلامرضا عسگري
دانشجوي PhD، مرکز تحقيقات امنيت غذايي، دانشگاه علوم پزشکي اصفهان، اصفهان، ايران.
دانشجوی PhD، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.

اکبر حسن زاده | اکبر حسن زاده
مربي، گروه آمار زيستي و اپيدميولوژي، دانشکده بهداشت، دانشگاه‌ علوم‌ پزشكي‌ اصفهان، اصفهان، ايران.
مربی، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه‌ علوم‌ پزشکی‌ اصفهان، اصفهان، ایران.


نشانی اینترنتی http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-39-26&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات