|
تحقیقات نظام سلامت، جلد ۷، شماره ۴، صفحات ۰-۰
|
|
|
عنوان فارسی |
کارایی نظریه عمل منطقی در تعیین علل مرتبط با نمک دریافتی در زنان مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد |
|
چکیده فارسی مقاله |
مقدمه: مصرف نمک زیاد با شدت فشارخون سرخرگی و هایپرتروفی بطنی قلب مرتبط است. با توجه به مصرف زیاد نمک در شهر یزد، این مطالعه با هدف شناسایی تعیین&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کننده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های مصرف نمک مبتنی بر نظریه عمل منطقی در زنان مراجعه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد انجام شد. روش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است که بر روی 247 نفر از زنان مراجعه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد انجام شد. نمونه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها به روش نمونه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری چند مرحله&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای انتخاب شدند. ابزار جمع&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آوری داده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها پرسش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__نامه بود که بر طبق سازه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های نظریه عمل منطقی بر روی سه رفتار مرتبط با مصرف نمک طراحی شد. تجزیه و تحلیل داده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها پس از ورود به نرم&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__افزار آماری 5/11SPSS با استفاده از آزمون&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های آماری Student t-test، آنالیز واریانس یک&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__طرفه، &chi__AWT_NOKT_COMMA__2و ضریب همبستگی پیرسون، همبستگی اسپیرمن و رگرسیون خطی صورت گرفت. یافته&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: میانگین سنی شرکت&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کنندگان 75/6 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 91/29 سال بود. همبستگی معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__دار بین رفتار مصرف کمتر از یک قاشق چای&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__خوری نمک هنگام پختن غذا و قصد آن (05/0 > P، 132/0 = r)، بین رفتار خودداری از مصرف نمک حین غذا خوردن با قصد آن (05/0 > P، 422/0 = r) و نگرش آن (05/0 > P، 411/0 = r) و بین رفتار خودداری از مصرف غذاهای پر نمک و نگرش (05/0 > P، 169/0 = r) مشاهده شد. در مطالعه حاضر 43 درصد تغییر در قصد مصرف کمتر از یک قاشق چای خوری نمک حین غذا پختن، 37 درصد قصد خودداری از مصرف نمک حین غذا خوردن و 18 درصد قصد خودداری از مصرف غذاهای پر نمک توسط نگرش و هنجار انتزاعی پیش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__بینی شد که نگرش مهم&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ترین جنبه در پیش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__بینی قصد است. نتیجه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری: با توجه به این که نگرش مهم&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ترین پیش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__بینی کننده رفتارهای مرتبط با مصرف نمک است، تدوین برنامه جهت تغییر نگرش جامعه در این زمینه از اهمیت بسزایی برخوردار است.. واژه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های کلیدی: مصرف نمک، نظریه عمل منطقی، زنان، مراکز بهداشتی درمانی، یزد |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
|
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background: Excessive salt consumption is associated with the severity of arterial hypertension and ventricular hypertrophy. This study tried to assess determinants of salt consumption based on reasoned action theory among women who referred to health care centers in Yazd. Findings: This descriptive-analytic study was conducted on 247 women who referred to health care centers in Yazd. Subjects were selected by multistage random sampling. Data was collected by a questionnaire designed based on constructs of reasoned action theory on three salt consumption behaviors. Data were analyzed using student t-test, chi square test, one way analysis of variance (ANOVA), Pearson and Spearman correlation coefficients __AWT_NOKT_COMMA__ and linear regression. Results: Mean age of participants was 29.91 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 6.75 years. A significant correlation was seen between using less than 6 g of salt in cooking and its intention (r = 0.132__AWT_NOKT_COMMA__ P <__AWT_NOKT_COMMA__ 0.05), and between table salt avoidance and its intention (r = 0.422__AWT_NOKT_COMMA__ P <__AWT_NOKT_COMMA__ 0.05) and its attitude (r = 0.411__AWT_NOKT_COMMA__ P <__AWT_NOKT_COMMA__ 0.05), as well as between salty food avoidance and its attitude (r = 0.169__AWT_NOKT_COMMA__ P <__AWT_NOKT_COMMA__ 0.05). Regression analysis indicated that 43% intention of using less than 5 g of salt in cooking, 37% intention of table salt avoidance, and 18% intention of salty food consumption was predicted by attitude and subjective norms. Conclusion: Since attitude is the most important predictor of salt-related behaviors, proper planning needs to be conducted to change of attitudes of people.  __AWT_NOKT_COMMA__ |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
سید سعید مظلومی محمودآباد | سيد سعيد مظلومي محمودآباد Professor, Department of Disease Control, School of Health, Shahid Sadooghi University of Medical Sciences, Yazd, Iran
زهرا مطلق | زهرا مطلق MSc, Department of Disease Control, School of Health, Shahid Sadooghi University of Medical Sciences, Yazd, Iran.
محمدعلی مروتی شریفآباد | محمدعلي مروتي شريفآباد Associate Professor, Department of Disease Control, School of Health, Shahid Sadooghi University of Medical Sciences, Yazd, Iran.
حسن مظفری خسروی | حسن مظفري خسروي Associate Professor, Department of Nutrition,, Shahid Sadooghi University of Medical Sciences, Yazd, Iran.
محسن عسکرشاهی | محسن عسکرشاهي Lecturer, Department of Statistics, School of Health, Shahid Sadooghi University of Medical Sciences, Yazd, Iran
|
|
نشانی اینترنتی |
http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-39-160&slc_lang=fa&sid=1 |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|