|
تحقیقات نظام سلامت، جلد ۷، شماره ۴، صفحات ۰-۰
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی عوامل پیشبینی کننده رفتار دانشآموزان دبیرستانی اصفهان در خصوص مصرف فست فود با استفاده از تئوری رفتار برنامهریزی شده |
|
چکیده فارسی مقاله |
مقدمه: در سال&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های اخیر مصرف فست فود به طور چشمگیری در بین نوجوانان افزایش یافته است به طوری که حدود 30 درصد کودکان و نوجوانان ایالات متحده به طور روزانه فست فود مصرف می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کنند. مصرف فست فودها با اضافه وزن، رژیم غذایی کم ارزش و مقاومت انسولین در ارتباط می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__باشد. هدف از این مطالعه، بررسی عوامل پیش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__بینی کننده رفتار دانش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آموزان دبیرستانی اصفهان در خصوص مصرف فست فود با استفاده از تئوری رفتار برنامه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ریزی شده می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__باشد. روش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کار: مطالعه به صورت توصیفی تحلیلی و شامل 521 دانش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آموز دبیرستانی در رنج سنی 15 تا 18 سال است. روش نمونه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری چند مرحله&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای تصادفی است. در این مطالعه توصیفی از متغیرهای دموگرافیک و متغیرهای مبتنی بر سازه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های تئوری رفتار برنامه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ریزی شده، نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__شده و متغیرهای مستقل دیگر شامل رفتار گذشته و کنترل رفتار واقعی استفاده شد. داده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های جمع&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آوری شده توسط نرم&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__افزار 14SPSS و آزمون&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند. یافته&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: میانگین سنی دانش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آموزان 28/16 (89/0 = SD) سال به دست آمد. یافته&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های این مطالعه نشان داد که رفتار (مصرف فست فود) با تحصیلات بالای والدین و درآمد بالای خانوار ارتباط مستقیم دارد (01/0 > P). سازه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های تئوری رفتار برنامه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ریزی (نگرش، هنجارهای انتزاعی و کنترل رفتاری درک&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__شده) با هم توانسته بودند که 7/25 درصد قصد و 6 درصد رفتار را پیش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__بینی کنند. در این میان نقش نگرش (311/0 = &beta__AWT_NOKT_COMMA__) در پیش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__بینی قصد بیشتر از سایر سازه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها بود. نتیجه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری:یافته&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های این مطالعه همانند سایر مطالعات انجام شده نشان داد که تئوری رفتار برنامه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ریزی شده پیش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__بینی کننده خوبی برای قصد و پیش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__بینی کننده ضعیفی برای رفتار است.  __AWT_NOKT_COMMA__ واژه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های کلیدی: فست فود، دانش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آموزان، تئوری رفتار برنامه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ریزی شده |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
|
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background: Fast food consumption has increased greatly among adolescents in recent years. About 30% of children and adolescents in the United States consume fast food on a typical day. Fast food consumption is linked with weight gain, poorer dietary indicators, and insulin resistance. The purpose of this study was to assess predictors of fast food consumption among high school students in Isfahan based on the Theory of Planned Behavior (TPB). Methods: This descriptive-analytic study comprised a sample of 521 high school students, aged 15-18 years, selected by multistage sampling. Descriptive statistics were used to examine demographic characteristics and study variables. TPB-based variables were assessed through a questionnaire evaluating attitudes, subjective norms, perceived behavioral control (PBC), intention to consume fast food, past behavior and actual behavior control as independent variables. The data collected were analyzed using descriptive and inferential statistics in SPSS14. Findings: The mean age of students was 16.28 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 0.89 years. There were significant relationships between behavior (fast food consumption) and high level of education and higher income of the family (P <__AWT_NOKT_COMMA__ 0.01). The combination of attitude, subjective norms, and PBC accounted for 25.7% and 6% of the variance of behavioral intention and behavior, respectively. Moreover, attitude was the most significant predictor of intention (&beta__AWT_NOKT_COMMA__ = 0.331). Conclusion: Our findings were consistent with other research showing that TPB offers a good prediction of fast food consumption intentions but falls short in predicting behavior. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Fast Food, Students, Theory of Planned |
|
نویسندگان مقاله |
پرستو یارمحمدی | پرستو يارمحمدي MSc Student, Student Research Committee, Department of Health Education and Health Promotion, Isfahan
University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
غلامرضا شریفیراد | غلامرضا شريفيراد Professor, PhD of Health Education, Department of Health Education and Health Promotion, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
لیلا آزادبخت | ليلا آزادبخت Associate professor, Food Safety Research Center, Department of Nutrition, School of Health &__AWT_NOKT_COMMA__ Nutrition, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
محمدعلی مروتی شریفآباد | محمدعلي مروتي شريفآباد PhD, Associate Professor, Department of Health Education, Yazd Shaheed Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran
اکبر حسنزاده | اکبر حسنزاده Lecture, Research Center for Food Security, Department of Statistics and Epidemiology, School of Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
|
|
نشانی اینترنتی |
http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-39-164&slc_lang=fa&sid=1 |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|