تحقیقات نظام سلامت، جلد ۷، شماره ۶، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی کارایی گندزدایی کاهو بر اساس روش متداول در ایران
چکیده فارسی مقاله مقدمه: سبزیجات خام ممکن است حاوی انواع میکروارگانیسم&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها و تخم انگل باشند و در صورتی که به شیوه مناسبی سالم&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__سازی نگردند، باعث ابتلای انسان به انواع بیماری&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های انگلی و بیماری&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های عفونی روده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گردند. بنابراین استفاده از یک روش مؤثر در کاهش میکروارگانیسم&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های بیماری&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__زا دارای اهمیت زیادی است. در این تحقیق، کارایی دستورالعمل توصیه شده توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران جهت گندزدایی سبزیجات مورد ارزیابی قرار گرفت. این دستورالعمل شامل مراحل شست&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__وشوی سبزیجات با آب، انگل&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__زدایی سبزیجات (سه تا پنج قطره دترجنت در هر لیتر با زمان تماس 5 دقیقه) و گندزدایی سبزیجات (200 میلی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گرم در لیتر پرکلرین با زمان تماس 5 دقیقه) است.روش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: بار اولیه میکروبی (کل کلیفرم و کلیفرم مدفوعی) با استفاده از آزمایش MPN و بار انگلی موجود بر روی کاهو به روش شناورسازی تعیین گردید. نمونه کاهو بر اساس دستورالعمل توصیه شده وزارت بهداشت گندزدایی گردید و پس از هر مرحله از گندزدایی بار میکروبی و انگلی نمونه کاهو تعیین شد و در نهایت، کارایی گندزدایی بر اساس دستورالعمل پیش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گفت مورد بررسی قرار گرفت.یافته&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: میانگین بار اولیه کل کلیفرم و کلیفرم مدفوعی موجود بر روی کاهو به ترتیب CFU/g 10log 36/3 و CFU/g 10log 31/2 بود. در هیچ کدام از نمونه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های مورد آزمایش، آلودگی انگلی مشاهده نگردید. پس از گندزدایی کاهو بر اساس دستورالعمل توصیه شده وزارت بهداشت در مرحله شست&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__وشو با آب، میزان حذف کل کلیفرم و کلیفرم مدفوعی به ترتیب 1/78 درصد (CFU/g 10log 75/0) و 6/79 درصد (CFU/g 10log 67/0) و در مرحله استفاده از دترجنت میزان حذف کل کلیفرم و کلیفرم مدفوعی به ترتیب 8/94 درصد (CFU/g 10log 44/1) ،5/98 درصد (CFU/g 10log 90/1) و در مرحله گندزدایی با پرکلرین کل کلیفرم و کلیفرم مدفوعی به ترتیب 3/98 درصد (CFU/g 10log 18/2) و 100 درصد (CFU/g 10log 31/2) کاهش یافت.نتیجه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری: دستورالعمل وزارت بهداشت به عنوان یک روش مؤثر در سالم&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__سازی سبزیجات می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__تواند 3/98 درصد از کل کلیفرم و 100 درصد از کلیفرم مدفوعی موجود بر روی کاهو را حذف نماید.واژه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های کلیدی: سبزیجات خام، گندزدایی،کل کلیفرم، کلیفرم مدفوعی، وزارت بهداشت، کاهو.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی
چکیده انگلیسی مقاله Background: Raw vegetables are particularly susceptible to microbial growth and, therefore, use of an effective sanitizer on these food items is of great importance. The objective of this study was to evaluate the efficacy of the vegetable disinfection protocol set forth by Iranian Ministry of Health in reducing populations of total coliform, fecal coliform, and parasites present on lettuce. Methods: In the present study, we determined the load of total coliform, fecal coliform, and parasites of lettuce obtained from market in Tehran, Iran. The lettuce was sanitized by the protocol of Iranian Ministry of Health. The protocol consists of 3 levels to disinfection of fruits and vegetables. Firstly, all fruits and vegetables should be completely washed in water. Secondly, all parasites should be removed from vegetables by 3 to 5 drops of detergent per liter for approximately 5 minutes. Finally, disinfectants (200 ml/L), especially chlorine, should be applied on vegetables for approximately 5 minutes. Findings: The average initial levels of total coliform and fecal coliform in the samples were 3.36 log10 cfu/g and 2.31 log10 cfu/g, respectively. Parasites were not detected in any of the samples tested. After washing, the efficiency of total coliform and fecal coliform removal were 78.1% (0.75 log10 cfu/g) and 79.6% (0.67 log10 cfu/g), respectively. The rates increased to 94.8% (1.44 log10 cfu/g) and 98.5% (1.90 log10 cfu/g) after the use of detergents. Chlorine disinfection rose these amounts up to 98.3% (2.18 log10 cfu/g) and 100% (2.31 log10 cfu/g), respectively. By applying the protocol set by the Iranian Ministry of Health, which has been developed for disinfection of vegetables, large parts of microorganisms existing on lettuce had indeed been removed. However, additional studies need to be conducted to determine the effectiveness of chemical treatments in the sanitation of raw vegetable. Conclusion: Instructions of the Ministry of Health can be used as an effective method to disinfect in vegetables since it removes 98.3% of total coliforms and 100% of fecal coliforms on lettuce.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Raw Vegetable, Disinfection, Fecal Coliform ,Total Coliform

نویسندگان مقاله مریم یاراحمدی | مريم ياراحمدي
MSc, Department of Environmental Health Engineering, Center for Environmental Health and Work, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran


مسعود یونسیان | مسعود يونسيان
Associate Professor, Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.


ایرج موبدی | ايرج موبدي
Professor, Department of Parasitology, School of Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.


محمد رضا پورمند | محمد رضا پورمند
Associate professor, Department of Pathobiology, School of Public Health, Tehran university of Medical Sciences, Tehran, Iran


عباس شاهسونی | عباس شاهسوني
PhD Candidate, Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Tehran university of Medical Sciences, Tehran, Iran


بیژن نعمان پور | بيژن نعمان پور
PhD Candidate, Department of Microbiology, School of Medicine, Tehran university of Medical Sciences, Tehran, Iran


کاظم ندافی | کاظم ندافي
Associate Professor, Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Tehran university of Medical Sciences, Tehran, Iran



نشانی اینترنتی http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-39-202&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات