تحقیقات نظام سلامت، جلد ۷، شماره ۶، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی طراحی سامانه تجزیه و تحلیل خطر و نقاط کنترل بحرانی در سیستم تأمین و توزیع آب آشامیدنی اصفهان از منبع تا نقطه مصرف
چکیده فارسی مقاله مقدمه: تأمین آب سالم و بهداشتی از نیازهای اساسی افراد هر اجتماعی محسوب می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گردد که تنها با مدیریت پیش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیرانه و جامع در برنامه ایمنی آب آشامیدنی مانند سیستم HACCP (Hazard analysis and critical control points) امکان&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__پذیر خواهد بود. HACCP یک سیستم کنترل فرایند پذیرفته شده بین&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__المللی است که شامل تشخیص و تعیین خصوصیات عوامل خطرساز بر روی محصول مورد فرایند و پیش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__بینی و اجرای اقدامات کنترلی جهت نگهداری و حفظ کیفیت مطلوب محصول در طول فرایند تولید از منبع تا نقطه مصرف است. هدف از انجام این تحقیق، طراحی یک الگو و چارچوب جامع مدیریت خطر بر اساس روش HACCP، به عنوان روشی برای مدیریت کیفیت آب آشامیدنی شهر اصفهان بود.روش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: طی این طرح مهم&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ترین خطرات و رویدادهای خطرناک تأثیرگذار بر کیفیت آب در هر سه مقطع آب خام (رودخانه زاینده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__رود)، تصفیه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__خانه بابا شیخ&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__علی و سیستم توزیع آب آشامیدنی شهر اصفهان مورد پیش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__بینی، شناسایی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در قالب هفت اصل سامانه HACCP راهکارها و اقدامات عملی جهت پایش، کنترل و محدودسازی این خطرات در مراحل مختلف ارایه شده است. اطلاعات مورد نیاز از طریق بازدیدهای میدانی صورت گرفته در محدوده مورد مطالعه و نیز از طریق سازمان&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های مرتبط به دست آمد.یافته&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: پتانسیل ایجاد خطرات مختلف، حاصل از تغییرات مقطعی کیفیت آب مورد تصفیه در اثر تغییرات فصلی، تخلیه آلاینده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های مختلف به خصوص توسط جوامع روستایی و مراکز تفریحی حاشیه زاینده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__رود، حوادث طبیعی و غیر مترقبه، حوادث عمدی و خراب&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کارانه، عدم راهبری صحیح فرایندهای فعلی و نیز عدم متناسب&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__سازی فرایندهای تصفیه و در نهایت وسعت و قدمت بالای شبکه توزیع آب آشامیدنی اصفهان بود.نتیجه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری: جهت دستیابی به آب آشامیدنی مطلوب و با کیفیت بالا، لزوم کنترل تخلیه آلاینده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها در بالادست آبگیر با توجه به روند رو به افزایش میزان آلودگی آب زاینده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__رود، متناسب&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__سازی فرایندهای تصفیه موجود و حفظ کیفیت آب آشامیدنی در سیستم توزیع، ضروری می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__باشد.واژه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های کلیدی: اصفهان، آب آشامیدنی، زاینده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__رود، Hazard analysis and critical control points
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی
چکیده انگلیسی مقاله Background: Provision of safe drinking water is one of the basic needs of every society and it will only be possible through preventive and comprehensive management of drinking water security programs such as HACCP. Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) is an internationally accepted process control system which includes recognition and determination of risk factor properties of processed products and the prediction and implementation of measures to preserve the ideal quality of the product during the production process, from supply to consumption point. This study aimed to design a comprehensive risk management framework, according to the HACCP system, as a method of drinking water quality management in Isfahan. Methods: In this research, the most important risks and risky events affecting water quality of the three sections of raw Zayandehroud River (Isfahan, Iran) water, Baba Sheikh Ali water treatment plant, and Isfahan__AWT_QUOTE__s drinking water distribution system was predicted, identified and analyzed. Practical solutions and measures for the monitoring control, and limitation of the risks in different phases from water supply to consumption point has been presented in the form of seven principles of HACCP system. Required information was obtained through field inspections done in the study area and also through related organizations. Findings and Conclusion: In this research it was concluded that there are various potential hazards caused by sectional changes in water quality during the treatment process due to seasonal changes, discharge of various pollutants especially by rural communities and recreational centers on the bank of Zayandehroud river, natural and sudden accidences, intentional and malicious acts, lack of appropriate leading of processes and a proportionate current treatment process, and the wide extent and antiquity of the Isfahan water distribution system. Conclusion: In order to gain ideal and high-quality drinking water, it is necessary to control discharging of pollutants in the upstream of the water intake with regard to the increasing trend of Zayandehroud river pollution, design an appropriate treatment process in the water treatment plant, and preserve the quality of existing water in the Isfahan water distribution system.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Isfahan, Drinking Water, Zayandehroud, HACCP. &,amp,nbsp

نویسندگان مقاله اصغر توسلی‌فر | اصغر توسلي‌فر
MSc Student, Student Research Committee, Department of Environmental Health Engineering, School of Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran


بیژن بینا | بيژن بينا
Professor, Environment Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran


محمد مهدی امین | محمد مهدي امين
Associate Professor, Environment Research Center, School of Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran


افشین ابراهیمی | افشين ابراهيمي
Assistant Professor, Environment Research Center, School of Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran


محمد جلالی | محمد جلالي
Associate Professor, Department of Nutrition, School of Nutrition and Food Sciences, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran



نشانی اینترنتی http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-39-204&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات