تحقیقات نظام سلامت، جلد ۷، شماره ۶، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی مقایسه اثر مصرف شیر سویا و شیر گاو، بر عوامل خطر بیماری‌های قلبی- عروقی و عملکرد کلیه در بیماران مبتلا به نوع II مبتلا به نفروپاتی
چکیده فارسی مقاله مقدمه: نفروپاتی دیابتی یکی از عوارض مهم بیماری دیابت محسوب می شود که پیشرفت بیماری با دریافت های غذایی افراد مرتبط می باشد. هدف این مطالعه، بررسی اثرات مصرف شیر سویا در مقایسه با شیر گاو بر عوامل خطرساز قلبی- عروقی و عملکرد کلیه در بیماران مبتلا به دیابت نوع II مبتلا به نفروپاتی بود. روش ها: این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی متقاطع تصادفی و کنترل شده بود که بر روی 25 بیمار مبتلا به دیابت نوع II مبتلا به نفروپاتی انجام شد. شرکت کنندگان به صورت تصادفی یک رژیم غذایی حاوی شیر سویا یا رژیم غذایی حاوی شیر گاو را به مدت 4 هفته مصرف نمودند. یک دوره دو هفته ای آب گیری (Washout) در بین دو دوره مداخله برقرار شد. اندازه گیری های تن سنجی و آزمایشات بیوشیمیایی خون و ادرار مطابق پروتکل استاندارد صورت گرفت. یافته ها: فشارخون سیستول با مصرف رژیم غذایی حاوی شیر سویا در مقایسه با شیر گاو به صورت معنی داری کاهش داشت و حتی پس از تعدیل عامل مخدوش گر (میزان دریافت کربوهیدرات) معنی دار باقی ماند (درصد تغییرات به ترتیب در گروه شیر سویا و شیرگاو: 5/4- درصد در مقابل 89/5 درصد، 05/0 > P بود). سطح تری گلیسرید به دنبال مصرف شیر سویا کاهش معنی داری را نشان داد (درصد تغییرات 22/15- درصد در مقابل 37/2 درصد بود، 05/0 > P). این تغییرات بعد از تعدیل عامل مخدوش گر معنی دار نبود. تغییرات سایر فاکتورهای قلبی- عروقی و شاخص های عملکرد کلیوی بین دو رژیم حاوی شیر سویا و شیر گاو تفاوت معنی داری نداشت. نتیجه گیری: مصرف شیر سویا می تواند اثرات سودمندی را بر فشارخون سیستول در بیماران مبتلا به دیابت نوع II مبتلا به نفروپاتی داشته باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله شیر سویا، دیابت نفروپاتی، شاخص های قلبی- کلیوی

عنوان انگلیسی
چکیده انگلیسی مقاله Background and Aims: Diabetic nephropathy (DN) is one of the major complications of diabetes. The progression of this disease might be associated with dietary intake. We thus aimed to determine the effects of consuming soy milk compared to cow milk on cardiovascular risk factors and renal function in type 2 diabetic patients with nephropathy. Methods: This randomized crossover controlled clinical trial was conducted on 25 type 2 diabetic patients with nephropathy. Participants were randomly assigned to consume a diet containing either soy milk or cow milk for 4 weeks. There was a 2-week wash-out period between the 2 intervention periods. Anthropometric and biochemical tests were performed according to the standard protocols. Findings: Systolic blood pressure was reduced from 5.89% using cow milk to 4.50% using soy milk (P <__AWT_NOKT_COMMA__ 0.05). This reduction remained significant after adjusting for confounding factors including carbohydrate intake. Plasma triglyceride levels also decreased significantly following soy milk consumption (-15.22% after soy milk vs. 2.37% after cow milk consumption__AWT_NOKT_COMMA__ P <__AWT_NOKT_COMMA__ 0.05). However, this change was not significant after adjusting for carbohydrate intake. There were no significant differences between the soy milk and cow milk consumption regarding other cardiovascular risk factors and markers of kidney function. Conclusions: Soy milk consumption could have beneficial effects on systolic blood pressure among diabetic patients with nephropathy.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Soy Milk, Diabetic Nephropathy, Cardio-Renal Biomarkers

نویسندگان مقاله مریم‌سادات میرآقاجانی | مريم‌سادات ميرآقاجاني
MSc Student,Student Research Committee, Department of Community Nutrition, Department of Nutrition and Food Sciences, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.


مژگان مرتضوی نجف آبادی | مژگان مرتضوي نجف آبادي
Assistant Professor, Isfahan Kidney Diseases research Center, Department of Internal Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran


احمد اسماعیل‌زاده | احمد اسماعيل‌زاده
Associate Professor, Food Security Research Center, Department of Community Nutrition, Department of Nutrition and Food Sciences, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.


مریم میرلوحی | مريم ميرلوحي
Assistant Professor, Food Security Research Center, Department of Food Science and Technology, Department of Nutrition and Food Sciences, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran


لیلا آزادبخت | ليلا آزادبخت
Associate Professor, Food Security Research Center, Department of Community Nutrition, Department of Nutrition and Food Sciences, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.



نشانی اینترنتی http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-39-222&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات