این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات نظام سلامت، جلد ۷، شماره ۶، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی ارتباط بین میزان ذخایر آهن و آهن دریافتی از غذا با پروفایل لیپیدی در زنان سنین باروری
چکیده فارسی مقاله مقدمه: بعضی از مطالعات نشان داده اند که افزایش میزان ذخایر آهن حتی در محدوده طبیعی نیز ممکن است که باعث مستعد شدن فرد برای ابتلا به بیماری های قلبی عروقی شود. اختلالات لیپیدی نیز از جمله عوامل خطر اثبات شده بیماری های قلبی عروقی می باشند. حال این سؤال مطرح می شود که آیا میزان ذخایر آهن با پروفایل لیپیدی ارتباط دارد یا خیر؟ از این رو هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین میزان ذخایر آهن و آهن دریافتی از غذا با پروفایل لیپیدی است.روش کار: این مطالعه به صورت مقطعی در 82 نفر از دانشجویان و کارمندان خانم سالم دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که در سنین باروری می باشند و پس از اعلام فراخوان برای شرکت در این مطالعه اعلام آمادگی نموده اند، انجام شده است. غلظت فریتین سرم، اجزای فراسنج لیپیدی، قند و انسولین خون در کلیه افراد اندازه گیری شد. اطلاعات مرتبط با رژیم غذایی افراد با استفاده از پرسش نامه نیمه کمی بسامد خوراک جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 18 و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی انجام شد.یافته ها: با استفاده از آزمون همبستگی Pearson بین سطح فریتین سرم با غلظت تری گلیسیرید (006/0 = P، 278/0 = r)، کلسترول تام ( 008/0 = P، 267/0 = r) و قند خون (006/0 = P، 275/0 = r) ارتباط مثبت و معنی دار وجود داشت، ولی ارتباط فریتین سرم با HDL-c،  __AWT_NOKT_COMMA__LDL-cو انسولین سرم معنی دار نبود. پس از تعدیل عوامل مخدوش گر فقط ارتباط فریتین سرم با سطح قند خون معنی دار باقی ماند (016/0 = P). قبل و بعد از تعدیل عوامل مخدوش گر، بین میزان هموگلوبین و هماتوکریت خون با غلظت اجزای فراسنج لیپیدی، قند و انسولین خون ارتباط معنی داری وجود نداشت. قبل و بعد از تعدیل عوامل مخدوش گر، بین میزان کل آهن، آهن هم و غیر هم دریافتی از غذا با غلظت اجزای فراسنج لیپیدی، قند و انسولین خون ارتباط معنی داری وجود نداشت.نتیجه گیری: بر اساس یافته های این مطالعه سطح فریتین سرم با غلظت قند خون ناشتا ارتباط مستقیم و معنی دار داشت، که بر ارتباط میزان ذخایر آهن با قند خون حتی در افراد سالم تأکید می کند. اگر چه یافته های این مطالعه حاکی از عدم وجود ارتباط معنی دار بین میزان ذخایر آهن و آهن دریافتی از غذا با اجزای فراسنج لیپیدی و انسولین است، ولی انجام مطالعات اپیدمیولوژیک بزرگ تر، در مردان و سایر گروه های سنی به منظور تأیید یا رد یافته های مطالعه حاضر پیشنهاد می شود. __AWT_NOKT_COMMA__
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ذخایر آهن، پروفایل لیپیدی، آهن دریافتی، زنان سنین باروری

عنوان انگلیسی
چکیده انگلیسی مقاله Background: In some studies increasing iron stores, even within the normal range is associated with cardiovascular disease. Lipid profile abnormalities is also one of the identified cardiovascular risk factors. Therefore, the aim of this study was to investigate the association between iron stores and dietary iron intake with lipid profiles in women of reproductive age. Methods: This cross-sectional study was conducted on 82 women of reproductive age. They were students and staff of Isfahan University Medical Sciences. Fasting plasma glucose, insulin, and ferritin and lipoprotein concentration of all the participants were measured. Dietary iron intake was assessed by the food frequency questionaire. Inferential and descriptive statistics via SPSS software version 18 were used for data analysis. Findings: Mean serum ferritin was 47.41 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 8.22 µ__AWT_NOKT_COMMA__g/dl __AWT_NOKT_COMMA__ and mean dietary iron intake was 14.88 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 8.17 mg/d. Pearson correlation indicated a significant positive correlation between serum ferritin and total cholestrol (r = 0.267, P = 0.008), triglycerides(r = 0.278, P = 0.006) and fasting plasma glucose (r = 0.275, P = 0.006). After adjustment for confounding variables, only serum ferritin was significantly correlated with fasting blood glucose (P = 0.016). Before and after adjustment for confounding variables, hematocrit, hemoglobin, and total heme and non-heme deitary iron intake were not correlated with lipoproteins, serum insulin and fasting blood glucose. Conclusion: These findings suggest that serum ferritin is not correlated with lipoproteins. More studies are necessary to confirm these results.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله فاطمه زریباف | فاطمه زريباف
MSc Student, Student Research Committee, Department of Nutrition, School of Nutrition and Food Sciences, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran


محمد حسن انتظاری | محمد حسن انتظاري
Assistant professor, Food Security Research Center, Department of Clinical Nutrition, School of Nutrition and Food Sciences, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran


اکبر حسن‌زاده | اکبر حسن‌زاده
Lecture, Food Security Research Center, Department of Statistics and Epidemiology, School of Public Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran


سهیلا میرزائیان | سهيلا ميرزائيان
MSc Student, Department of Nutrition, School of Nutrition and Food Technology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran



نشانی اینترنتی http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-39-234&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات