این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 13 آذر 1404
تحقیقات نظام سلامت
، جلد ۸، شماره ۶، صفحات ۹۵۹-۹۷۱
عنوان فارسی
ارتباط میان میزان مصرف روغنهای گیاهی با سطوح آپولیپوپروتئینها و چربیهای سرم در ایرانیان
چکیده فارسی مقاله
مقدمه: اثرات مضر روغنهای گیاهی نیمه هیدروژنه بر روی آپولیپوپروتئینها از چندین قسمت دنیا گزارش شده است، ولی اطلاعات اندکی از خاورمیانه در دسترس میباشد. این مطالعه با هدف، ارزیابی ارتباط میان نوع روغنهای گیاهی، چربیها و سطوح آپولیپوپروتئینهای سرم در ایرانیان صورت گرفت.روشها: در مطالعه مقطعی حاضر، اطلاعات 1772 فرد (795 مرد و 977 زن) 19 تا 81 ساله که به روش نمونهگیری تصادفی خوشهای چند مرحلهای از سه شهرستان اصفهان، نجف آباد و اراک در «برنامه قلب سالم اصفهان» ( Isfahan healthy heart program یا IHHP) انتخاب شدند، استفاده شد. برای ارزیابی دریافتهای غذایی معمول شرکت کنندگان، از پرسشنامه بسامد خوراک معتبر استفاده شد. مصرف روغنهای گیاهی هیدروژنه (که برای پخت و پز در ایران استفاده میشوند) و مارگارین به عنوان گروه روغنهای گیاهی نیمه هیدروژنه و مصرف روغنهای سویا، آفتابگردان، ذرت، زیتون و کانولا به عنوان گروه روغنهای گیاهی غیر هیدروژنه در نظر گرفته شدند. کلسترول (کل، LDL، HDL) سرم، تریگلیسرید و آپولیپوپروتئینهای A و B به صورت ناشتا با روشهای استاندارد اندازهگیری شدند.یافتهها: شرکت کنندگان با بالاترین دریافت روغنهای گیاهی نیمه هیدروژنه و غیر هیدروژنه نسبت به کسانی که دریافت پایینتری داشتند، جوانتر بوده و وزن کمتری داشتند. مصرف بالای روغنهای گیاهی نیمه هیدروژنه و غیر هیدروژنه با دریافت پایینتر انرژی، کربوهیدرات، فیبر غذایی و دریافت بالای میوهها، سبزیجات، گوشت، شیر و غلات همراه بود. هیچ تفاوت معنیداری در سطوح آپولیپوپروتئین و چربیهای سرم بین چارکهای روغنهای گیاهی غیر هیدروژنه و نیمه هیدروژنه پس از تعدیل مخدوشگرهای بالقوه دیده نشد.نتیجهگیری: هیچ ارتباط معنیداری بین دریافت روغنهای گیاهی هیدروژنه و غیر هیدروژنه و سطوح آپولیپوپروتئین و چربیهای سرم یافت نشد. مطالعات بیشتری برای بررسی این ارتباط نیاز میباشد.__AWT_NOKT_COMMA__
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Dietary Intake of Vegetable Oils, Serum Lipids and Apolipoprotein Levels among Iranians
چکیده انگلیسی مقاله
Background: The detrimental effects of partially hydrogenated vegetable oils (PHVOs) on apolipoproteins have been reported from several parts of the world__AWT_NOKT_COMMA__ however, few data are available in this regard from the understudied region of the Middle East. The present study aimed to evaluate the association between type of vegetable oils, serum lipids and apolipoprotein levels among Iranians.Methods: In this cross-sectional study, data of 1772 people (795 men and 977 women) aged 19 to 81 years were used. Participants were selected through multistage cluster random sampling method from three counties of Isfahan, Najafabad and Arak, Iran in Isfahan Healthy Heart Program (IHHP). To assess participants&apos__AWT_NOKT_COMMA__ usual dietary intakes, a validated food frequency questionnaire was used. Consumption of hydrogenated vegetable oil (commonly consumed for cooking in Iran) and margarine was considered as the category of PHVOs. Consumption of soy, sunflower, corn, olive and canola oils was considered as non-HVOs category. After an overnight fasting, serum colestrol (total, LDL, and HDL) and triglyceride as well as apolipoproteins A and B were measured using standard methods.Findings: Participants with the highest intake of non-HVOs and PHVOs were younger and had lower weight than those with the lowest intake. High consumption of non-HVOs and PHVOs was associated with lower intake of energy, carbohydrate, dietary fiber, and higher intake of fruits, vegetables, meat, milk and grains. No overall significant differences were found in serum lipids and apolipoprotein levels across quartiles of non-HVOs as well as PHVOs after controlling for potential confounding.Conclusion: There was no significant association between hydrogenated or non-hydrogenated vegetable oil and serum lipid and apolipoprotein levels. Further studies are needed to explore this association.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
پریسا حاجی هاشمی | پریسا حاجی هاشمی
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم تغذیه، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
پروانه صانعی | پروانه صانعی
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم تغذیه، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
حسین خسروی بروجنی | حسین خسروی بروجنی
کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فلاورجان، اصفهان، ایران
نضال صراف زادگان | نضال صراف زادگان
استاد، مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، موسسه تحقیقات قلب و عروق اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران
نوشین محمدی فرد | نوشین محمدی فرد
کارشناس ارشد، گروه تغذیه، مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، موسسه تحقیقات قلب و عروق اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران
فیروزه سجادی | فیروزه سجادی
کارشناس، گروه تغذیه، مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، موسسه تحقیقات قلب و عروق اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران
صدیقه عسگری | صدیقه عسگری
استاد، گروه علوم پایه، مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی، اصفهان، ایران
مریم مقرون | مریم مقرون
کارشناس، گروه تغذیه، مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، موسسه تحقیقات قلب و عروق اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران
حسن علیخاصی | حسن علیخاصی
کارشناس، گروه تغذیه، مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، موسسه تحقیقات قلب و عروق اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران
احمد اسماعیل زاده | احمد اسماعیل زاده
دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
نشانی اینترنتی
http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-39-371&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات