|
تحقیقات نظام سلامت، جلد ۹، شماره ۱، صفحات ۳۲-۴۱
|
|
|
عنوان فارسی |
مصرف سیبزمینی و خطر سکته مغزی: یک مطالعه مورد- شاهدی |
|
چکیده فارسی مقاله |
مقدمه: مطالعه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های قبلی در ارتباط با دریافت&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های غذایی سیب&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__زمینی و سکته مغزی، بیشتر روی نمایه گلایسمیک متمرکز بودند و اطلاعاتی چندانی در مورد رابطه مصرف سیب&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__زمینی و خطر سکته مغزی عنوان نمی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کردند. هدف از این مطالعه ارزیابی ارتباط میان مصرف سیب&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__زمینی و خطر سکته مغزی در جامعه بزرگسال ایرانی بود. __AWT_NOKT_COMMA__ روش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: 195 بیمار مبتلا به سکته بستری در بخش نورولوژی بیمارستان الزهرا (س) و 195 فرد شاهد از سایر بخش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها با نمونه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری آسان غیر تصادفی انتخاب و در دو گروه از نظر جنس و سن همسان شدند. دریافت&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های غذایی شرکت&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کنندگان از طریق پرسش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__نامه بسامد خوراک جمع&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آوری شد. اطلاعات دیگر توسط پرسش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__نامه جمع&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آوری شد. یافته&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: میانگین مصرف سیب&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__زمینی در دو گروه مورد و شاهد به ترتیب 4/3 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 1/31 و 3/1 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 4/23 بود. مصرف بیشتر سیب&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__زمینی در افرادی که جوان&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__تر بودند و فعالیت فیزیکی بیشتری داشتند، مشاهده شد. مصرف بالاتر سیب&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__زمینی با دریافت بیشتر انرژی، میوه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها، سبزیجات، حبوبات و غلات در ارتباط بود. پس از تعدیل از نظر سن، جنس و کل انرژی دریافتی، افرادی که مصرف سیب&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__زمینی بیشتری داشتند، بیشتر در معرض ابتلا به سکته مغزی بودند (9/1 OR:؛ 6/3 و 0/1 CI:). حتی پس از تعدیل بیشتر برای استعمال سیگار و میزان فعالیت فیزیکی ارتباط همچنان معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__دار بود (9/1 :OR؛ 6/3 و 0/1 :CI). تعدیل بیشتر برای دریافت&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های غذایی موجب شد تا ارتباط از حالت معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__دار خارج شود (1/1 :OR؛ 5/2 و 5/0 :CI). با این وجود با در نظر گرفتن شاخص توده بدنی در مدل نهایی مشخص شد که افرادی که در چارک سوم مصرف سیب&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__زمینی قرار داشتند، به طور معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__داری بیشتر در معرض خطر سکته مغزی بودند (2/2 :OR؛ 7/4 و 0/1 :CI). نتیجه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری: ارتباط مستقل معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__دار مرزی میان مصرف سیب&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__زمینی و خطر سکته وجود داشت. جهت تأیید این یافته، مطالعه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های بیشتری نیاز است. واژه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های کلیدی: سیب&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__زمینی، نمایه گلایسمیک، سکته، پرسش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__نامه بسامد خوراک، رژیم غذایی |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
A Case-control Study on Potato Consumption and Risk of Stroke among Iranians |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background: Previous studies on the correlation between dietary intakes and stroke have mostly focused on the dietary glycemic index (GI) of potatoes and there is no information regarding the correlation between potato consumption and risk of stroke. Therefore, the aim of this study was to evaluate the correlation between potato consumption and risk of stroke in an Iranian population. Methods: 195 patients, who had had a stroke and were hospitalized in the neurology ward of Alzahra University Hospital, and 195 control patients from other wards of the hospital were selected by convenience non-random sampling method. Data on dietary intake were collected by the help of food frequency questionnaire. Other information was collected by the use of questionnaires. Findings: Mean potato consumption was 31.1 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 3.4 and 23.4 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 1.3 g/d for cases and controls, respectively. Participants with the highest potato consumption were younger and more likely to be physically active. High potato consumption was associated with higher intakes of energy, fruits, vegetables, beans, and grains. After adjustment for age, sex, and total energy intake, we found that individuals with the highest potato consumption were more likely to have a stroke as compared with those with the lowest consumption (OR: 1.9__AWT_NOKT_COMMA__ 95% CI: 1.0-3.6). Even after additional control for smoking and physical activity, the correlation remained significant (OR: 1.9__AWT_NOKT_COMMA__ 95% CI: 1.0-3.6). Further adjustment for dietary intakes made the correlation non-significant (OR: 1.1__AWT_NOKT_COMMA__ 95% CI: 0.5-2.5). However, when BMI was taken into account in the final model, we found that individuals in the third quartile of potato consumption were significantly more likely to have a stroke (OR: 2.2__AWT_NOKT_COMMA__ 95% CI: 1.0-4.7). Conclusion: We found evidence indicating a marginally significant independent correlation between potato consumption and risk of stroke. More studies are required to confirm this finding. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
سیمین نوابخش | سيمين نوابخش دانشجوي كارشناسي، كميته تحقيقات دانشجويي، مركز تحقيقات امنيت غذايي، گروه تغذيه جامعه، دانشكده تغذيه و علوم غذايي، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، اصفهان، ايران دانشجوی کارشناسی، کمیته تحقیقات دانشجویی، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
پروانه صانعی | پروانه صانعي کارشناس ارشد، مركز تحقيقات امنيت غذايي، گروه تغذيه جامعه، دانشكده تغذيه و علوم غذايي، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، اصفهان، ايران کارشناس ارشد، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
حسین خسروی بروجنی | حسين خسروي بروجني کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامي، واحد فلاورجان، اصفهان، ايران کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فلاورجان، اصفهان، ایران
محمد سعادتنیا | محمد سعادتنيا پزشك عمومي، مركز تحقيقات عصب شناسي اصفهان، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، اصفهان، ايران پزشک عمومی، مرکز تحقیقات عصب شناسی اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
فروغ شاکری | فروغ شاکري پزشك عمومي، مركز تحقيقات دانشجويان پزشكي، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، اصفهان، ايران پزشک عمومی، مرکز تحقیقات دانشجویان پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
عمار حسنزاده کشتلی | عمار حسنزاده کشتلي پزشك عمومي، مركز تحقيقات كاربردي گوارش، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، اصفهان، ايران پزشک عمومی، مرکز تحقیقات کاربردی گوارش، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
احمد اسماعیلزاده | احمد اسماعيلزاده دانشيار، مركز تحقيقات امنيت غذايي، گروه تغذيه جامعه، دانشكده تغذيه و علوم غذايي، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، اصفهان، ايران دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
|
|
نشانی اینترنتی |
http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-39-491&slc_lang=fa&sid=1 |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|