|
تحقیقات نظام سلامت، جلد ۹، شماره ۶، صفحات ۶۲۰-۶۲۹
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی عادات تغذیهای بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ مراجعه کننده به بیمارستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی تهران |
|
چکیده فارسی مقاله |
مقدمه: اتخاذ رفتارهای مطلوب تغذیه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای یک بخش اصلی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 است که می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__تواند به پیشگیری و کاهش عوارض ناشی از بیماری بیانجامد. شواهد نشان می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__دهد که بهبود عادات و رفتارهای تغذیه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__تواند به کنترل دیابت کمک نماید. این مطالعه با هدف، تعیین عادات تغذیه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای دیابت در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به بیمارستان&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های تابعه دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1391 طراحی و اجرا گردید. روش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: مطالعه توصیفی حاضر بر روی480 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 که بیماری آن&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها توسط پزشکان متخصص شاغل در بیمارستان&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های تابعه دانشگاه علوم پزشکی تهران به تأیید رسیده بود با روش تصادفی در دسترس انجام گرفت. در این مطالعه از پرسش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__نامه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای دو قسمتی شامل اطلاعات وخصوصیات فردی بیماران و مرتبط با بیماری اخذ شد. جهت سنجش عادات تغذیه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای و ابعاد آن در دیابت در این بیماران از پرسش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__نامه استاندارد استفاده شد که با استفاده از 51 سؤال، 4 بعد مختلف عادات تغذیه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای در دیابت را در بیماران مبتلا اندازه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__نمود. این ابزار شامل 4 سؤال کلی در مورد عادات تغذیه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای، 12 سؤال مقیاس اطلاعات عمومی در دیابت، 6 سؤال در مورد برنامه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ریزی، خرید و آماده کردن غذا، 17 سؤال در مورد عادات صرف غذا و 12 سؤال در مورد حمایت خانواده در عادات تغذیه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای در دیابت بود. جمع&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آوری اطلاعات به دست آمده این مطالعه در یک مقطع زمانی و در چهار بیمارستان تابعه دانشگاه در سال 1391 انجام شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__افزار SPSS نسخه 5/11 استفاده گردید و سطح معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__داری 05/0 در نظر گرفته شد. یافته&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه 53/11 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 96/59 سال بود. بیشترین و کمترین میانگین امتیاز ابعاد چهارگانه ابزار سنجش عادات تغذیه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای در دیابت به ترتیب مربوط به ابعاد تأثیر خانواده بر عادات تغذیه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای (3/14 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 72/64) و عادات خوردن غذا (13/12 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 27/52) بود. در ابعاد مختلف این پرسش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__نامه مواردی از جمله توجه به برچسب مواد غذایی از نظر نوع و میزان کالری، توجه به صرف منظم وعده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های اصلی و میان وعده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های غذایی و دریافت حمایت از سوی خانواده بیشترین میانگین و انحراف معیار را کسب نمود. نتیجه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری: با توجه به نتایج مطالعه پیشنهاد می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گردد، به منظور ارتقای دانش و اتخاذ رفتارهای تغذیه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای بیماران مبتلا به دیابت نوع 2، مداخلات تئوری محور با هدف اصلاح عادات خوردن غذا طراحی و اجرا گردد. به نظر می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__رسد جلب مشارکت خانواده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های بیماران مبتلا به دیابت به عنوان عوامل قادر کننده بتواند دستیابی به این هدف را تسهیل نماید. واژه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های کلیدی: عادات تغذیه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای، بیماران مبتلا به دیابت نوع 2، خانواده |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Assessing the Dietary Habits among Patients with Type 2 Diabetes Mellitus Referee to Tehran University of Medical Sciences Affiliated Hospitals, Iran |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background: Desirable dietary behavior adaption is one of the main parts among type 2 diabetes mellitus which can result in preventing and decreasing disease complications. Evidence revealed that improving dietary habits and behaviors can be helpful in diabetes control. This study aimed to assess dietary habits among patients with type 2 diabetes mellitus referee to Tehran University of Medical Sciences affiliated hospitals, Iran, in 2012. Methods: In this descriptive study, 480 patients with type 2 diabetes mellitus were enrolled by convenience sampling method. The used questionnaire study included socio-demographic aspects__AWT_NOKT_COMMA__ besides, a 51-items self-report instrument was used containing four general questions about dietary habits and four subscales reflecting domains including general diabetes information (12 items), planning, shopping, and preparing meals (6 items), eating meals (17 items) and family influence on dietary habits (12 items). Data collection was conducted in four selected hospitals of Tehran University of Medical Sciences. Findings: Mean age of participants was 59.96 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 11.53 years. Mean scores of __AWT_QUOTE__general diabetes information__AWT_QUOTE__, __AWT_QUOTE__planning, shopping, and preparing meals__AWT_QUOTE__, __AWT_QUOTE__eating meals__AWT_QUOTE__ and __AWT_QUOTE__family influence on dietary habits__AWT_QUOTE__ were 53.72 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 19.83, 57.31 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 23.82, 52.27 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 12.13, and 64.72 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 14.3, respectively. __AWT_QUOTE__Family influence on dietary habits__AWT_QUOTE__ was highlighted as the most important domain in dietary habits instrument. In various domains of the questionnaire, food labeling, type and amount of meals calories, attention to eat regular main meals and snack, obtaining perceived support from family achieved the highest mean score. Conclusion: We suggest planning and implementation of theory-based intervention programs aimed to do eating habits modifications in order to improve knowledge and dietary behaviors adopting among patients with type 2 diabetes mellitus. It seems that patient__AWT_NOKT_COMMA__s family participation, as enabling factors, can facilitate the aim. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Dietary Habits, Type 2 Diabetes Mellitus, Family &,amp,nbsp |
|
نویسندگان مقاله |
آذر طل | آذر طل دکتري تخصصي، گروه آموزش بهداشت و ارتقاي سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي تهران، تهران، ايران دکتری تخصصی، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
سیما اسماعیلی شهمیرزادی | سيما اسماعيلي شهميرزادي دانشجوي دکتري، گروه آموزش بهداشت و ارتقاي سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي تهران، تهران، ايران دانشجوی دکتری، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
کمال اعظم | کمال اعظم استاديار، گروه اپيدميولوژي و آمار زيستي، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي تهران، تهران، ايران استادیار، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
بهرام محبی | بهرام محبي استاديار، گروه قلب و عروق، دانشکده پزشکي، دانشگاه علوم پزشکي تهران، تهران، ايران استادیار، گروه قلب و عروق، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
احمد ساعدی | احمد ساعدي استاديار، گروه تغذيه و بيوشيمي، دانشکده علوم تغذيه و رژيمشناسي، دانشگاه علوم پزشکي تهران، تهران، ايران استادیار، گروه تغذیه و بیوشیمی، دانشکده علوم تغذیه و رژیمشناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
رویا صادقی | رويا صادقي استاديار، گروه آموزش بهداشت و ارتقاي سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي تهران، تهران، ايران استادیار، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
|
|
نشانی اینترنتی |
http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-39-547&slc_lang=fa&sid=1 |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|