تحقیقات نظام سلامت، جلد ۱۶، شماره ۱، صفحات ۴۶-۵۳

عنوان فارسی ارتباط بین دریافت غذایی، امنیت غذایی و ترکیب بدن در بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال
چکیده فارسی مقاله مقدمه: تعیین و بررسی عوامل خطر تغییر بروز سرطان‌ها برای کنترل و پیشگیری از این بیماری‌ها به شدت حایز اهمیت است. عوامل مرتبط با تغذیه فرد می‌تواند نقش بسیار مهمی در خطر ابتلا به سرطان داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین دریافت غذایی، امنیت غذایی و ترکیب بدن در بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال انجام شد. روش‌ها: در این مطالعه مورد- شاهدی مبتنی بر بیمارستان، 80 بیمار که از زمان تشخیص آن‌ها به بیماری سرطان کولورکتال حداکثر شش ماه گذشته بود، انتخاب شدند و از لحاظ عوامل خطر مربوط به ابتلا، با 160 فرد سالم (گروه شاهد) مورد مقایسه قرار گرفتند. شناسایی بیماران پس از تأیید پاتولوژی و درج در پرونده بیمار مشخص گردید. به منظور بررسی دریافت غذایی، از پرسش‌نامه 168 آیتمی بسامد غذایی (Food frequency questionnaire یا FFQ) و برای تعیین ناامنی غذایی نیز از پرسش‌نامه Radimer/Cornell استفاده گردید. همچنین، شاخص‌های تن‌سنجی شامل قد و وزن اندازه‌گیری شد. یافته‌ها: بیماران در مقایسه با گروه شاهد، امنیت غذایی کمتری داشتند (0/35 در مقابل 6/15 درصد) (004/0 = P). در بررسی وضعیت تن‌سنجی و ترکیب بدن، درصد چربی بدن در بیماران بیشتر بود (64/24 در مقابل 57/18 درصد) (001/0 > P). در مدل تطبیق یافته، کالری دریافتی [03/1 = (OR) Odds ratio]، کلسترول (03/1 = OR) و چربی (23/1 = OR) با بروز سرطان کولورکتال ارتباط داشت (050/0 > P). همچنین، نسبت شانس ناامنی تغذیه‌ای با بروز سرطان کولورکتال معنی‌دار و مثبت گزارش گردید (017/0 = P، 56/9 = OR). نتیجه‌گیری: از جمله عواملی که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش دهد، وضعیت تغذیه فرد می‌باشد. در تحقیق حاضر مشخص شد که علاوه بر نوع تغذیه و دریافت کالری و چربی بالا، ناامنی غذایی و نداشتن امنیت غذایی می‌تواند منجر به افزایش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله سرطان کولورکتال، امنیت غذایی، مورد- شاهدی، ترکیب بدن

عنوان انگلیسی Relation between Food Intake, Food Insecurity, and Body Composition in Patients with Colorectal Cancer
چکیده انگلیسی مقاله Background: Determining and evaluating risk factors for cancers is very important for controlling and preventing these diseases. It is known that the factors associated with human nutrition can play a major role in the risk of cancer. Methods: In this hospital-based case-control study, 80 patients with colorectal cancer (CRC) were compared with 160 controls in terms of risk factors. To assess food intake and food insecurity, the Food Frequency Questionnaire (FFQ) and Radimer/Cornell questionnaire were used respectively, in addition, the anthropometric indicators including height and weight were measured. Findings: The patients in the CRC group had a lower food safety compared to the control group, which had a significant difference. In addition, in the study of anthropometric indicators and body composition, the body fat percentage was higher in the CRC patients compared to the control group. After adjustment with other possible confounding variables, only calorie intake, cholesterol, and fat were associated with CRC. After adjusting for other confounding factors, individual insecurity remained significant in the regression model, and the odds ratio showed that individuals with a food insecurity had a greater chance to join the cancer group. Conclusion: Food insecurity, as well as high fat and calorie intake, were associated with an increased chance of joining the cancer group. In the case of food insecurity, more studies are needed. People with CRC have higher levels of fat and energy.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Colorectal neoplasm, Food supply, Case-control studies, Body composition

نویسندگان مقاله زهرا جمالی | Zahra Jamali
MSc Student, Students Research Committee AND Department of Nutrition, School of Nutrition & Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
دانشجوی کارشناسی ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه تغذیه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

مهران نوری | Mehran Nouri
PhD Candidate, Students Research Committee AND Department of Nutrition, School of Nutrition & Food Science, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran
دانشجوی دکتری تخصصی، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه تغذیه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

رضا غیاثوند | Reza Ghiasvand
Associate Professor, Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
دانشیار، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

احمد اسماعیل‌زاده | Ahmad Esmaillzadeh
Professor, Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
استاد،‌ گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

آوات فیضی | Awat Feizi
Professor, Department of Biostatistics and Epidemiology, School of Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
استاد، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

مجتبی کیخا | Mojtaba Keikha
Associate Professor, Department of Public Health, Sirjan School of Medical Sciences, Sirjan, Iran
دانشیار، گروه بهداشت عمومی، دانشکده علوم پزشکی سیرجان، سیرجان، ایران

غلامرضا عسکری | Gholam Reza Askari
PhD Candidate, Students Research Committee AND Department of Nutrition, School of Nutrition & Food Science, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran
دانشجوی دکتری تخصصی، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه تغذیه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران


نشانی اینترنتی http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-9&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات