این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 25 مهر 1404
تحقیقات نظام سلامت
، جلد ۱۶، شماره ۳، صفحات ۱۶۷-۱۷۳
عنوان فارسی
بررسی ارتباط بین کیفیت و طول مدت خواب با چاقی در بین یک جمعیت از افراد بزرگسال ایرانی
چکیده فارسی مقاله
مقدمه: چاقی و پیامدهای آن سلامت عمومی افراد را تهدید میکند. نتایج تحقیقات بیانکننده نقش احتمالی محرومیت از خواب در افزایش شیوع چاقی میباشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه الگوی خواب با بیماری چاقی بود. روشها: این مطالعه مقطعی بر روی 395 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی خوشهای چند مرحلهای انجام شد. جهت تخمین الگوی خواب، از پرسشنامه خواب Pittsburgh (PSQI یا Pittsburgh Sleep Quality Index) و جهت محاسبه شاخص توده بدنی (Body mass index یا BMI) از تقسیم وزن به کیلوگرم بر مجذور قد بر حسب مترمربع که به روش کلینیکی اندازهگیری و ثبت شده بود، استفاده گردید. دادهها با استفاده از روش رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: نزدیک به یک چهارم دانشجویان BMI بالاتر و مساوی 25 کیلوگرم بر مترمربع داشتند. میانگین و انحراف معبار طول دوره خواب شرکتکنندگان، 05/1 ± 39/6 ساعت بود و 8/40 درصد آنها کیفیت خواب ضعیف را گزارش کردند. پس از تعدیل سن، سطح تحصیلات و وضعیت اقتصادی- اجتماعی، ارتباط معکوس و معنیداری بین طول دوره خواب و BMI در آقایان مشاهده شد [(916/0- تا 021/0-= Confidence interval (CI) 95 درصد، 022/0 = P، 088/0- = β)] و در بانوان این رابطه از معنیداری مرزی برخوردار بود (681/0- تا 243/0 = CI 95 درصد، 071/0 = P، 066/0- = β). همچنین، ارتباط معکوس و معنیداری بین کیفیت خواب و BMI در آقایان وجود داشت (007/0- تا 328/1- = CI 95 درصد، 008/0 = P، 139/0- = β). نتیجهگیری: نتایج بیانکننده نقش احتمالی محرومیت خواب در افزایش شیوع چاقی میباشد و از گسترش طرحهای توسعه سلامت جهت ترویج خواب سالم در میان دانشجویان حمایت میکند. با این حال، انجام تحقیقات بیشتر در جهت تأیید یافتههای به دست آمده، ضروری به نظر میرسد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
کیفیت خواب، طول دوره خواب، چاقی، نمایه توده بدنی
عنوان انگلیسی
Evaluation of the Relationship between Sleep Quality and Duration with Obesity in a Population of Iranian Adults
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Obesity and its consequences threaten the general health of individuals. The results of studies suggest a possible role for sleep deprivation in increasing the prevalence of obesity. The aim of this study was to investigate the relationship between sleep pattern and obesity. Methods: This cross-sectional study was performed on 395 students of Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran, based on a multistage cluster random sampling method. Sleep pattern was assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and height and weight were clinically measured to calculate body mass index (BMI). Linear regression analysis was performed for analyzing data. Findings: One-fourth of the participants had BMI ≥ 25, and 40.8% were poor-quality sleepers (PSQI > 5). Mean sleep duration was 6.39 ± 1.05 hours for participants. Among the men after controlling for age, socioeconomic status, and education level, a significant negative relationship was found between sleep duration and BMI [β = -0.088, 95% confidence interval (CI): -0.916, -0.021, P = 0.022] and this association was marginally significant in women (β = -0.066, 95% CI: -0.681, 0.243, P = 0.071). In addition, there was a significant negative relationship between sleep quality and BMI in men (β = -0.139, 95% CI: -1.328, -0.007, P = 0.008). Conclusion: The results indicate the possible role of sleep deprivation in increasing the prevalence of obesity and support the health development programs for promoting healthy sleep among students. However, more research is needed to confirm the findings.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Sleep quality, Sleep duration, Obesity, Body mass index
نویسندگان مقاله
بهنوش بوذری | Behnoosh Boozari
MSc Students, Food Security Research Center AND Department of Clinical Nutrition, School of Nutrition and Food Science Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
دانشجوی کارشناسی ارشد، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
پروانه صانعی | Parvaneh Saneei
Assistant Professor, Food Security Research Center AND Department of Clinical Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
استادیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
سید مرتضی صفوی | Seyed Morteza Safavi
Associate Professor, Food Security Research Center AND Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
نشانی اینترنتی
http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-22&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات