تحقیقات نظام سلامت، جلد ۱۷، شماره ۳، صفحات ۱۶۷-۱۷۳

عنوان فارسی تأثیر آموزش بر آگاهی، نگرش و عملکرد جمعیت بزرگسال ایرانی نسبت به افزودنی‌های غذایی
چکیده فارسی مقاله مقدمه: در حال حاضر بیش از 2500 نوع افزودنی به صورت عمدی جهت دستیابی به اهداف مورد نظر و یا افزایش عمر ماندگاری به مواد غذایی اضافه می‌شود. از طرف دیگر، استفاده از این ترکیبات، نگرانی‌هایی را در ارتباط با سلامت مصرف‌کنندگان ایجاد نموده است. اطلاعات عموم جامعه در مورد این دسته از ترکیبات ناکافی به نظر می‌رسد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تأثیر آموزش بر میزان آگاهی، نگرش و عملکرد جامعه در ارتباط با افزودنی‌های غذایی بود. روش‌ها: در این مطالعه مداخله‌ای، 80 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به صورت تصادفی در دو گروه شاهد و مداخله (هر کدام 40 نفر) قرار گرفتند. آموزش افراد به صورت چهره‌ به ‌چهره با ارایه پمفلت و کتابچه با موضوع معرفی افزودنی‌های غذایی صورت پذیرفت. وضعیت دموگرافیک، آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان در مورد افزودنی‌های غذایی بر اساس تکمیل پرسش‌نامه محقق ساخته قبل و پس از آموزش با امتیاز حداکثر 100 مورد ارزیابی قرار گرفت. امتیاز کمتر از 50 ضعیف و بین 51 تا 100 مطلوب در نظر گرفته شد. متغیرهای کمی و کیفی بر اساس آزمون‌های مورد نظر در نرم‌افزار SPSS و سطح معنی‌داری 05/0 تجزیه و تحلیل گردید. یافته‌ها: امتیازات آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان نسبت به افزودنی‌های غذایی در گروه شاهد قبل از آموزش به ترتیب 2/8 ± 1/73، 7/4 ± 9/48 و 4/5 ± 7/46 بود و در گروه مداخله این امتیازات به ترتیب 3/7 ± 7/73، 4/6 ± 2/48 و 8/7 ± 4/45 گزارش گردید. پس از آموزش، به صورت متناظر این امتیاز در گروه شاهد به ترتیب 7/8 ± 9/73، 7/4 ± 1/48 و3/7 ± 6/45 بود و در گروه مداخله به ترتیب 3/2 ± 9/88، 7/3 ± 9/80 و 7/4 ± 9/75 ارتقا یافت. اختلاف معنی‌داری در میانگین امتیازات آگاهی، نگرش و عملکرد در ارتباط با افزودنی‌های مواد غذایی بین دو گروه مشاهده گردید. نتیجه‌گیری: اثربخشی آموزش در جمعیت بزرگسال ایرانی در خصوص افزودنی‌های مواد غذایی مشاهده گردید. میزان آگاهی، سپس نگرش و عملکرد کارکنان به ترتیب بالاترین امتیاز را به خود اختصاص داد. بنابراین، با توجه به کمترین امتیاز مربوط به عملکرد، ارایه آموزش‌های مداوم و مستمر در خصوص افزودنی‌های غذایی با هدف بهبود عملکرد جامعه در خصوص انتخاب غذای مناسب پیشنهاد می‌شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آگاهی، نگرش، عملکرد، افزودنی‌های غذایی

عنوان انگلیسی Effect of Education on Knowledge, Attitude and Practices of Iranian Adult Population toward Food Additives
چکیده انگلیسی مقاله Background: Nowadays, more than 2500 additives are added to foods to achieve the desired goals or to extend the shelf life. However, application of these substances has raised concerns about consumers' health. It seems public information on these substances is inadequate. The present study aimed to evaluate the effect of education on public awareness, attitude, and practice regarding food additives. Methods: In this interventional study, 80 Iranian adult population who were chosen from personnel of Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran, were randomly assigned to two groups of case (n = 40) and control (n = 40). Face to face education was performed by pamphlet and booklet with the subject of introducing food additives. Demographic situation, knowledge, attitude, and practice of people regarding food additives were evaluated through self-administered questionnaire with the maximum score of 100 before and after education. The scores below and above 50 were considered weak and desirable, respectively. Quantitative and qualitative variables were analyzed based on the intended tests in SPSS software at the significance level of 0.05. Findings: Before education, the scores of knowledge, attitude, and practice toward food additives in the control group were 73.1 ± 8.2, 48.9 ± 4.7, and 46.7 ± 5.4, while the scores were 73.7 ± 7.3, 48.2 ± 6.4, and 45.4 ± 7.8 in case group, respectively. In parallel, the scores were 73.9 ± 8.7, 48.1 ± 4.7, and 45.6 ± 7.3 after education in control group. The scores improved to 88.9 ± 2.3, 80.9 ± 3.7, and 75.9 ± 4.7, respectively, in the case group after education. A significant difference was observed between two groups in the mean scores of knowledge, attitude, and practice toward food additives. Conclusion: The efficacy of education regarding food additives was observed in adult Iranian population. The level of knowledge, then the attitude and practice of employees had the highest score, respectively. Therefore, considering the lowest score related to practice, it is recommended to provide continuous education on food additives in order to improve the community's practice in choosing the proper food.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Knowledge, Attitude, Practice, Food additives, Personnel, Iran

نویسندگان مقاله نیماه بحرینی اصفهانی | Nimah Bahreini-Esfahani
Assistant Professor, Food Security Research Center AND Department of Food Science and Technology, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
استادیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

حسن ضیایی | Hassan Ziaei
MSc Student, Food Security Research Center AND Department of Food Science and Technology, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
دانشجوی کارشناسی ارشد، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

زهرا اسفندیاری | Zahra Esfandiari
Assistant Professor, Food Security Research Center AND Department of Food Science and Technology, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
استادیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران


نشانی اینترنتی http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-28-5&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم تغذیه و صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات