|
طلوع بهداشت یزد، جلد ۱۹، شماره ۶، صفحات ۳۳-۴۹
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی دانش و خودکارآمدی درک شده مرتبط با مصرف لبنیات در دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهرستان شفت |
|
چکیده فارسی مقاله |
مقدمه: با توجه به اهمیت سلامت نوجوان به ویژه دختران و عدم کفایت مصرف لبنیات در سراسردنیا، نیاز به بررسی عوامل روان شناختی مرتبط با رفتار مصرف لبنیات، احساس می شود. لذا این مطالعه دردانش آموزان دختر دبیرستانی انجام گرفت. روش بررسی: پژوهشی تحلیلی بر 385 دانش آموز دخترمقطع دوم متوسطه شهرستان شفت در اردیبهشت ماه سال 1398 به ه شیوه ی سرشماری انجام گرفت. ابزار بررسی پرسشنامه ای محقق ساخته، روا و پایا، مشتمل براطلاعات جمعیت شناختی، سازه دانش، خودکارآمدی درک شده و رفتارمصرف لبنیات (بخش مصرف لبنیات از پرسشنامه ی FFQ) بود که توسط دانش آموزان به صورت خودایفا تکمیل شد. تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام شد. از آماره های توصیفی فراوانی (درصد)، میانگین (انحراف معیار) و آزمون های کای اسکوئر، ضریب همبستگی اسپیرمن ورگرسیون لجستیک چندگانه استفاده شد. سطح معنی داری آزمون ها، 05/0 در نظر گرفته شد. یافته ها: در مجموع 221 نفر (7/57%) کمتر از 2 واحد و 162 نفر (3/42) بیشتر از 2 واحد در روز لبنیات مصرف می کردند. میانگین نمره سازه های خودکارآمدی6/6±20/23 (در حد متوسط) و دانش 05/3±1/19 (در حد خوب) بود. بین خودکار آمدی درک شده و رفتار مصرف لبنیات، همبستگی ضعیف (199/0r=) اما معنی دار05/0p<) و بین دانش و رفتار، همبستگی معنی دار مشاهده نشد(05/0p>، 025/0r=-). نتایج رگرسیون لجستیک چندگانه بیانگر قدرت پیشگویی کنندگی سازه خودکارآمدی درک شده در رفتار مصرف لبنیات بود، به طوریکه یک نمره افزایش خودکارآمدی درک شده همراه با 5 درصد افزایش شانس مصرف لبنیات به مقدار 2 واحد و یا بیشتر یود (016/1-089/1: فاصله اطمینان95 و 052/1 : نسبت شانس). نتیجه گیری: خودکارآمدی درک شده، رفتار مصرف لبنیات را در دانش آموزان مورد مطالعه پیش بینی نمود، مداخلات آموزشی در مدارس باید بیشتر برارتقاء ادراکات و نگرش های تغذیه ای تمرکز نمایند. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
لبنیات، دانش، خودکارآمدی، دانش آموزان |
|
عنوان انگلیسی |
Survey of Knowledge and Perceived Self-Efficacy of Related to Dairy Consumption Among Female High-School Students in Shaft County |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Introduction: Given the importance of adolescents' health, especially girls and the inadequacy of dairy consumption around the world, we examined the psychological factors associated with dairy consumption behavior. Therefore, this study was conducted on high school girls. Methods: The present descriptive-analytical study was carried out on 385 female high school students in Shaft City during 2019 using the census method. The survey questionnaire consisted of demographic information, knowledge structure, perceived self-efficacy, and dairy consumption behavior completed by students. To analyze the results, Chi- Square tests, Spearman correlation coefficient, and multiple logistic regression were used via SPSS 21 software. Results: In total, 221 people (57.7%) consumed less than 2 units and 162 people (42.3) consumed more than 2 units of dairy products per day. The average scores of self-efficacy and knowledge constructs were 23.20 ± 6.6 (average) and 19.1± 3.05, respectively (at a good level). No significant correlation was found between perceived self-efficacy and dairy consumption behavior r = 0. 199 (p < 0.05). Furthermore, no significant correlation was observed between knowledge and behavior (p> 0.05, r =- 0.25). The results of multiple logistic regression showed the predictive power of the perceived self-efficacy structure in dairy consumption behavior with an odds ratio of 1.052 (with a confidence interval of 95%: 1.089-1.016). Conclusion: Perceived self-efficacy predicted the behavior of dairy consumption in the studied students. So, educational interventions in schools should focus more on promoting the perceptions and nutritional attitudes. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Dairy Products, Knowledge, Self-Efficacy, Students |
|
نویسندگان مقاله |
نوشین روحانی | Nooshin Rouhani School of Health دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی گیلان
آسیه عشوری | Asieh Ashouri School of Health دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی گیلان
نصیبه فرمانی | Nasibe Farmani School of Health دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی گیلان
فردین مهرابیان | Fardin Mehrabian School of Health دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی گیلان
مرجان مهدوی روشن | Marjan Mahdavi-Roshan Heshmat Hospital, School of Medicine, Guilan University of Medical Science بیمارستان حشمت دانشگاه علوم پزشکی گیلان
|
|
نشانی اینترنتی |
http://tbj.ssu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2584-1&slc_lang=fa&sid=1 |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
تخصصی |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|