|
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۵، شماره ۳، صفحات ۱۹-۲۶
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی ارتباط مصرف سویا با شدت بیماری سیروز: نتایج حاصل از یک مطالعه مقطعی |
|
چکیده فارسی مقاله |
سابقه و هدف: دانه سویا یکی از منابع پروتئین گیاهی به شمار میرود و دارای اجزای مختلفی از جمله اسید آمینه های شاخه دار ، پپتیدهای فعال زیستی، ایزوفلاون، فیبر محلول و اسیدهای چرب ضروری امگا 3 بوده و دارای اثرات درمانی مفیدی بر بیماریهای مزمن می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط مصرف سویا با شدت بیماری سیروز کبدی می باشد. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، 68 بیمار مبتلا به سیروز سرپایی، با میانگین سنی 54 سال وارد مطالعه شدند. به منظور ارزیابی مرحله بیماری از نمره Child-Pugh و MELD استفاده شد. دریافت رژیم غذایی با استفاده از یک پرسشنامه بسامد غذایی معتبر 168 موردی مورد سنجش قرار گرفت. ارتباط بین سویا و منابع غذایی حاوی سویا، شاخصهای آنتروپومتریک و شدت بیماری مورد بررسی قرار گرفت. نسبت شانس (OR)و فواصل اطمینان 95% (CI) با استفاده از رگرسیون لجستیک برای شاخص Child-Pugh ( شدت بیماری به صورت کیفی) و رگرسیون ترتیبی برای شاخص MELD (شدت بیماری به صورت کمی) استفاده گردید. یافتهها: تفاوت معنیداری در متغیرهای زمینهای در ابتدای مطالعه بین دو گروه مشاهده نشد. بین شدت بیماری به صورت کیفی (Child-Pugh) با سهکهای دریافت سویا و محصولات آن ارتباط معنیداری دیده شد (05/ 0p<). همچنین ارتباط بین شدت بیماری به صورت کمی (MELD) با میزان دریافت سویا و محصولات آن بر اساس سهکهای طبقه بندی شده مورد بررسی قرار گرفت. از نظر آماری ارتباط معنیداری بین گروه دریافت کننده مقادیر بیشتر سویا و شدت کمتر بیماری مشاهده شد (05/ 0p<). نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که مصرف سویا با شدت سیروز کبدی ارتباط معکوس دارد. جهت تایید نتایج مطالعه حاضر، به انجام مطالعات آینده نگر و مطالعات مداخله ای نیاز است. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
سیروزکبدی، شدت بیماری، شاخص CHILD-pugh، شاخص MELD |
|
عنوان انگلیسی |
Associations between Soy Intake and Disease Severity in Cirrhotic Patients: Results from a Cross-Sectional Study |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background and Objectives: Soybean is one of the sources of plant-based proteins and contains various nutrients, including branched chain amino acids, bioactive peptides, isoflavones, soluble fibers and essential omega-3 fatty acids. Furthermore, they include beneficial therapeutic effects on chronic diseases. Target of the current study was investigation of possible associations between soy intake and disease severity in cirrhotic patients. Materials & Methods: In this cross-sectional study, 68 out-patients with cirrhosis were participated. Child-Pugh and MELD scores were used to assess stages of the disease. Diet was assessed using valid food frequency questionnaires with 168 items. Associations between soy and soy-based products, anthropometric measurements and disease severity were investigated. Odds ratio and 95% confidence interval were used with logistic regression for Child-Pugh index (qualitative disease severity index) and ordinal regression for MELD index (quantitative disease severity index). Results: No significant differences were seen for the highlighted variables between the two groups at the baseline. Significant inverse associations were seen between severity of the disease (Child-Pugh and MELD) and soybean and its product consumption (p < 0.05). Conclusion: Although results of the current study revealed significant inverse associations between soy consumption and severity of hepatic cirrhosis, further studies and clinical trials are needed to verify results of this study. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Liver Cirrhosis, Disease severity, CHILD-Pugh index, MELD index |
|
نویسندگان مقاله |
مینا موحدیان | M Movahedian Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
زهرا یاری | Z Yari Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
سوسن محمدی | S Mohamadi Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
بهناز آبدار اصفهانی | B Abdar esfahani Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
فرشته پاشایی خامنه | F Pashayee-khamene Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
آزیتا حکمت دوست | A Hekmatdoost Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
|
|
نشانی اینترنتی |
http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3520-1&slc_lang=fa&sid=1 |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
تغذیه |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|