علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۶، شماره ۴، صفحات ۱۲۱-۱۳۰

عنوان فارسی تأثیر ویتامین دی (D) در مقابله با بیماری کووید-۱۹
چکیده فارسی مقاله ویتامین دی (D) به دلیل نقشی که در سوخت و ساز کلسیم و سلامت استخوان‌ها دارد، بسیار شناخته شده است.  با شیوع بیماری ناشی از ویروس کرونا نقش این ویتامین در تقویت سیستم ایمنی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. تاکنون حدود 900 ژن شناسایی شده است که بیان آن‌ها از طریق ویتامین دی کنترل می‌شود و بیشتر این ژن‌ها در سیستم ایمنی ذاتی و اکتسابی نقش دارند. ویتامین دی با حفظ اتصالات بین سلولی، مانع نفوذ ویروس‌ها به اعماق یک بافت می‌گردد و این ویژگی ویتامین دی مانع گسترش سریع ویروس کرونا در ریه می‌شود. تحریک تمایز سلول‌های ایمنی، افزایش توان بیگانه خواری ماکروفاژها و افزایش تولید پپتید‌های ضد میکروبی نظیر کاتلیسیدین و بتادفنسین بوسیله ویتامین دی در ریه، قابلیت سیستم ایمنی را برای مقابله با ویروس کرونا افزایش می‌دهد. همچنین ویتامین دی ترشح بیش از حد سیتوکین‌های التهابی را کاهش می‌دهد و  به این ترتیب می‌تواند از ایجاد وقایع مخرب مولکولی نظیر طوفان سیتوکینی و التهاب کنترل نشده در ریه جلوگیری کند. تنظیم سیستم رنین- آنژیوتانسین و جلوگیری از افزایش شدید آنژیوتانسین 2 از دیگر عملکرد‌های ویتامین دی در محافظت از بافت‌ها به ویژه ریه در مقابل ویروس کرونا می‌باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ویروس کرونا، کووید-19، سیستم ایمنی بدن، ویتامین دی، پپتید‌های ضد میکروبی، طوفان سیتوکین، سیستم رنین-آنژیوتانسین

عنوان انگلیسی Effects of Vitamin D in Fighting COVID-19 Disease
چکیده انگلیسی مقاله Vitamin D is known for its roles in calcium metabolism and bone health. With the spread of COVID-19 epidemic, roles of this vitamin in strengthening host immune system has received more attention. Nearly 900 genes have been identified, whose expression is controlled by vitamin D. Most of these genes are involved in innate and adaptive immune systems. Vitamin D prohibits the penetration of viruses deep into tissues by maintaining intercellular connections. This characteristic of vitamin D prevents rapid spread of the coronavirus in the lungs. Stimulating immune cell differentiation, increasing killing capacity of macrophages and increasing production of antimicrobial peptides such as cathelicidin and β-defensin by vitamin D increase the immune system ability to fight coronavirus. Moreover, vitamin D decreases over secretion of inflammatory cytokines; thus, prohibiting cytokine storm and uncontrolled inflammation in the lungs. Modulating activity of the renin-angiotensin system and preventing over accumulation of angiotensin 2 are other functions of vitamin D in protecting tissues, especially lungs, against the coronavirus.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Coronavirus, COVID-19, Immune system, Vitamin D, Antimicrobial peptides, Cytokine storm, Renin-angiotensin system

نویسندگان مقاله مونا نورآذران | M Nourazaran
مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران

رضا یوسفی | R Yousefi
مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران

علی اکبر موسوی موحدی | AA Moosavi-Movahedi
استاد مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران


نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2714-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده مروری
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات