علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۶، شماره ۴، صفحات ۱۱۱-۱۲۰

عنوان فارسی تأثیر شستشو و پوشش نانوکامپوزیت فعال کربوکسی‌متیل سلولز حاوی نانو رس و عصاره مرزنجوش (Origanum vulgare L) بر کیفیت داخلی و پوسته تخم‌مرغ طی دوره نگهداری در شرایط سرد (۰C ۱-۴)
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: تخم­مرغ با دارابودن مواد مغذی در محتویات و منافذ زیاد در پوسته، مستعد فساد شیمیایی و میکروبی است. جهت حفظ کیفیت آن، رهیافت­هایی مبتنی بر غیرفعال کردن میکروارگانیسم­ها در پوسته و پوشش­دهی استفاده شد. لذا در این پژوهش، تأثیر بکارگیری شستشو با آب و پوشش­دهی پوسته با استفاده از پوشش نانوکامپوزیت فعال کربوکسی­متیل سلولز حاوی نانورس و عصاره مرزنجوش بر کیفیت داخلی و پوسته تخم­مرغ بررسی شد. مواد و روش‌ها: تخم­مرغ­ها طی یک دوره نگهداری 4 هفته­ای در دمای یخچال (oC4±1) در 4 گروه شامل شاهد (بدون شستشو و بدون پوشش)، بدون شستشو و پوشش­دار، شسته و بدون پوشش، شسته و پوشش­دار در 3 تکرار، تیمار شدند. فراسنجه­های ارزیابی فیزیکی، شیمیایی و میکروبی بر روی پوسته، سفیده و زرده تخم­مرغ به­صورت هفتگی اندازه­گیری شد. یافته‌ها‌: در پایان دوره نگهداری کمترین شمارش کلی میکروبی پوسته (log cfu/ml 80/0)، کمترین درصد افت وزنی (01/1 درصد)، کمترین pH سفیده (71/7)، بیشترین میانگین واحدها و (82/43) و اندیس زرده (34/0) در تخم­مرغ­های شسته­ و پوشش­دار دیده شد (05/0P<). تیمارهای آزمایشی تأثیر معنی­داری در ضخامت پوسته نداشتند اما استحکام پوسته در تخم­مرغ­های پوشش­دار به­طور معنی‌داری از گروه­های فاقد پوشش بیشتر بود (05/0P<). نتایج نشان داد شستشو به­تنهایی تأثیر معنی­داری بر خصوصیات کیفی تخم­مرغ نداشت. نتیجه گیری: به­طور کلی می­توان از شستشو با آب همراه با بکارگیری پوشش نانوکامپوزیت فعال بر پایه کربوکسی­متیل سلولز جهت بهبود و حفظ کیفیت داخلی و پوسته تخم­مرغ طی دوره نگهداری 4 هفته­ای در دمای یخچال، استفاده کرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پوشش نانوکامپوزیت فعال، تخم‌مرغ، شستشو، کیفیت داخلی، ماندگاری

عنوان انگلیسی Effects of Washing and Nanocomposite Active Coating of Carboxymethyl Cellulose Containing Nanoclay and Marjoram Extract (Origanum vulgare L) on the Internal Quality and Eggshell during Cold Storage
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Eggs are susceptible to chemical and microbial spoilages due to the presence of nutrients in them as well as several pores in their shells. To preserve egg quality, approaches based on inactivation of microorganisms in egg shells and coatings were used. In this study, effects of using water washing and shell coating with active nanocomposite coating of carboxymethyl cellulose containing nanoclay and marjoram extract on the internal quality and egg shell were investigated.  Materials & Methods: Eggs in four groups of control (unwashed and uncoated), washed and uncoated, unwashed and coated, and washed and coated were treated during a 4-week storage time at refrigerator temperature (4 oC ±1) within three replications. Weekly physical, chemical and microbial parameters were assessed in egg shell, albumen and yolk. Results: At the end of the storage time, the lowest total microbial viable count of the shell (0.80 log cfu/ml), the lowest proportion of weight loss (1.01%), the lowest albumen pH (7.71), the highest average of Haugh units (43.82) and yolk index (0.34) were reported in washed and coated eggs (p < 0.05). Experimental treatments included no significant effects on shell thickness; however, shell strength in coated eggs was significantly higher than that in uncoated groups (p < 0.05). Results showed that egg shell washing included no significant effects on the egg quality characteristics, regardless of coating. Conclusion: In general, washing with water and use of active nanocomposite coating based on carboxymethyl cellulose can be used to improve and preserve egg internal quality and shell during 4-week of storage at refrigerator temperature.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Active nanocomposite coating, Egg, Washing, Internal quality, Shelf life

نویسندگان مقاله مونا احسان | M Ehsan
IAU
استادیار گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه ازاد اسلامی، سوادکوه، ایران

داریوش خادمی شورمستی | D Khademi Shurmasti
Assistant Prof., Department of Agriculture, Savadkooh Branch, Islamic Azad University, Savadkooh, Iran
دانشگاه آزاد اسلامی


نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3837-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات