تحقیقات نظام سلامت، جلد ۱۰، شماره ۳، صفحات ۵۹۹-۶۰۷

عنوان فارسی ارزیابی میزان مواجهه با گرما در کارگران نانوایی‌های شهر اصفهان با کاربرد شاخص دمای تر گویسان، شاخص نمره استرین گرمایی و دمای دهانی
چکیده فارسی مقاله مقدمه: گرما یکی از مهم‌ترین عوامل زیان‌آور بسیاری از محیط‌های کاری از جمله نانوایی‌ها است که می‌تواند موجب بروز بیماری‌های مرتبط با گرما و کاهش بهره‌وری می‌شود. این مطالعه با هدف ارزیابی مواجهه کارگران شاغل در نانوایی‌های شهر اصفهان با تنش‌های حرارتی محیط کار خود از طریق بررسی ارتباط بین شاخص دمای تر گویسان (WBGT یا Wet Bulb Globe Temperature) ، شاخص نمره‌گذاری استرین گرمایی (HSSI یا Heat Strain Scoring Index) و دمای دهانی انجام شد.روش‌ها: این مطالعه مقطعی در ماه‌های اردیبهشت تا تیر سال 1392 روی 82 نفر از کارگران شاغل در 43 واحد نانوایی شهر اصفهان انجام شد. جهت ارزیابی استرس گرمایی محیط کار از شاخص دمای تر گویسان (WBGT) و برای بررسی استرین گرمایی از دمای دهانی و شاخص نمره استرین گرمایی (HSSI) استفاده گردید. جهت بررسی ارتباط بین شاخص دمای تر گویسان، شاخص نمره‌گذاری استرین گرمایی و دمای عمقی نیز از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.یافته‌ها: کارگران نانوایی در معرض استرس‌های حرارتی محیط کار خود قرار داشتند. بیشتر از 50 درصد افراد مورد بررسی دچار استرین گرمایی بودند. هم‌چنین میزان استرس گرمایی در نانوایی‌های با تکنولوژی پخت سنتی بیشتر از نانوایی‌های با تکنولوژی پخت ماشینی بود به طوری که بیشتر از 68 درصد افراد شاغل در نانوایی‌های سنتی مواجهه غیر مجاز با استرس حرارتی داشتند. نتایج نشان داد که ضریب همبستگی پیرسون بین شاخص دمای تر گویسان و شاخص نمره استرین گرمایی بالاتر از 62/0 بود.نتیجه‌گیری: : بر اساس نتایج این مطالعه وضعیت استرس گرمایی در نانوایی‌های شهر اصفهان نگران‌کننده بود. به نظر می‌رسد برنامه‌ریزی در جهت کنترل استرس‌های گرمایی در نانوایی‌های شهر اصفهان ضروری باشد. در این پژوهش شاخص نمره استرین گرمایی رابطه معنی‌دار و مستقیمی با شاخص دمای تر گویسان نشان داد لذا به نظر می‌رسد بتوان از شاخص نمره استرین گرمایی در ارزیابی استرین حرارتی محیط‌های گرم مانند نانوایی‌ها استفاده کرد.واژه‌های کلیدی: تنش گرمایی، شاخص WBGT، شاخص HSSI، دمای دهانی، نانوایی‌های اصفهان
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Evaluation of Relationship Among Wet Bulb Globe Temperature index , Oral Temperature & Heat Strain Scoring Index In Bakers of Isfahan
چکیده انگلیسی مقاله Background: Heat is one of the most important of harmful agents in many working environments such as bakeries that can cause prevalence of diseases related to heat and falling of efficiency. Aim of this study was exposure evaluation of Isfahan bakers to heat Stresses in their working environment through evaluation of relationship Among Wet Bulb Globe Temperature index (WBGT) , Oral Temperature & Heat Strain Scoring Index (HSSI).Methods: This cross-sectional study was conducted on 82 men that works in the 43 bakeries in Isfahan city in both May and July 2013. In this study used Wet Bulb Globe Temperature index for evaluation of heat stress and used oral temperature and Heat Strain Scoring Index for evaluation of heat strain. Finally to study of relationship among Wet Bulb Globe Temperature index, Heat Strain Scoring Index and oral temperature, pearson correlation was applied.Findings: Bakers were exposed to heat stresses in their working environment. More than 50 percent of workers were suffering from heat strain. Heat stresses in bakeries with traditional cooking technology were in high levels as compared with bakeries that their cooking technology was mechanical. So that more than 68 percent of employed persons in bakeries with traditional cooking technology had impermissible exposure to heat stress. Findings demonstrated that pearson correlation coefficient between Wet Bulb Globe Temperature index and Heat Strain Scoring Index was higher than 0.62.Conclusion: On the basis of results of this study heat stress condition was worrying in bakeries of Isfahan city. It seems that planning in order to control of heat stresses in bakeries of Isfahan city is necessary. In this study Heat Strain Scoring Index demonstrated significant and direct relation with Wet Bulb Globe Temperature index therefore it seems that can use Heat Strain Scoring Index for evaluating of heat strain in hot environments like bakeries.Key Words: Heat Stress, WBGT Index, HSSI Index, Oral Temperature, Bakeries of Isfahan.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله رضا چرخ انداز يگانه |
دانشجوي کارشناسي، گروه مهندسي بهداشت حرفه اي، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي اصفهان، اصفهان، ايران

جلال عباسي |
دانشجوي کارشناسي، گروه مهندسي بهداشت حرفه اي، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي اصفهان، اصفهان، ايران

حبيب اله دهقان شهرضا |
استاديار، گروه مهندسي بهداشت حرفه اي، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي اصفهان، اصفهان، ايران


نشانی اینترنتی http://hsr.mui.ac.ir/index.php/jhsr/article/view/1884
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/188/article-188-2469459.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی اصیل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات