تحقیقات نظام سلامت، جلد ۱۳، شماره ۴، صفحات ۴۲۹-۴۳۵

عنوان فارسی بررسی مصرف مکمل ویتامین D بر کاهش وزن، مقاومت انسولینی و پروتئین واکنشگر C در زنان چاق و دارای اضافه وزن شهر اصفهان
چکیده فارسی مقاله مقدمه: کمبود ویتامین D به عنوان یک مشکل بهداشتی در سراسر جهان مطرح است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر ویتامین D بر کاهش وزن، پروتئین واکنشگر C با حساسیت بالا (High sensitivity C-reactive protein یا hs-CRP) و مقاومت انسولینی زنان چاق و دارای اضافه وزن انجام شد.روش‌ها: این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی دو سوکور بود که بر روی 53 نفر از زنان چاق و دارای اضافه وزن صورت گرفت. نمونه‌ها به دو گروه تقسیم شدند. گروه مداخله، مکمل ویتامین D را با دوز 50000 واحد در هفته (به مدت 6 هفته) و گروه دیگر دارونما دریافت کرد. شاخص‌های آنتروپومتری و نشانگرهای بیوشیمیایی hs-CRP قبل و بعد از مداخله اندازه‌گیری گردید و با استفاده از آزمون‌های Paired t و Independent t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته‌ها: پس از استفاده از مکمل ویتامین D، سطح سرمی ویتامین D افزایش معنی‌داری در مقایسه با گروه شاهد داشت (001/0 > P)، اما تفاوت معنی‌داری بین دو گروه در شاخص‌های آنتروپومتریک، سطح hs-CRP و مقاومت انسولینی مشاهده نشد (050/0 < P برای همه).نتیجه‌گیری: مکمل‌یاری ویتامین D با دوز 50000 واحد در هفته به مدت 6 هفته در زنان چاق و دارای اضافه وزن، تأثیری بر وزن، شاخص توده بدنی (Body mass index یا BMI)، دور کمر، مقاومت انسولینی و hs-CRP ندارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ویتامین D، کاهش وزن، CRP، مقاومت انسولینی،

عنوان انگلیسی Effect of Vitamin D Supplementation on Weight Loss, Glycemic Indices, and Lipid Profile in Obese and Overweight Women: A Clinical Trial Study
چکیده انگلیسی مقاله Background: Vitamin D deficiency is considered as a public health problem throughout the world. The aim of this study was to evaluate the effect of vitamin D on weight loss, high-sensitivity C-reactive protein (hs_CRP), and insulin resistance in obese and overweight women.Methods: This double blind clinical trial was done on 53 overweight and obese women who divided into two groups. The intervention group received vitamin D supplements with doze of 50000 IU per week for 6 weeks and another received placebo. The anthropometric factors and biochemical markers were measured before and after intervention. Independent samples t and paired samples t test were used to compare the mean between and within groups, respectively.Findings: Serum vitamin D increased significantly compared to control group (P < 0.001); but other factors including anthropometric factors, hs_CRP, fasting blood sugar (FBS), and insulin resistance (IR) did not change significantly (P > 0.050 for all).Conclusion: The evidence of this study suggests that supplementation of vitamin D in obese and overweight women did not confirm the effect of vitamin D supplementation on anthropometrics, body mass index (BMI), hs_CRP, and insulin resistance.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله زهرا سادات خسروی |
کارشناس ارشد، مرکز تحقيقات امنيت غذايي، دانشکده تغذيه و علوم غذايي، دانشگاه علوم پزشکي اصفهان، اصفهان، ايران

مرضيه کافشاني |
دکتری تخصصی، مرکز تحقيقات امنيت غذايي و گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذيه و علوم غذايي، دانشگاه علوم پزشکي اصفهان، اصفهان، ايران

اکبر حسن‌زاده |
مربی، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي اصفهان، اصفهان، ايران

پرستو توسلي |
کارشناس ارشد، مرکز تحقيقات امنيت غذايي، دانشکده تغذيه و علوم غذايي، دانشگاه علوم پزشکي اصفهان، اصفهان، ايران

محمد حسن انتظاري |
دانشیار، مرکز تحقيقات امنيت غذايي و گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذيه و علوم غذايي، دانشگاه علوم پزشکي اصفهان، اصفهان، ايران


نشانی اینترنتی http://hsr.mui.ac.ir/index.php/jhsr/article/view/2924
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/188/article-188-2469189.pdf
کد مقاله (doi) 10.22122/jhsr.v13i4.2924
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی اصیل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات