میکروب شناسی مواد غذایی، جلد ۷، شماره ۲، صفحات ۱۸-۳۳

عنوان فارسی اثر استفاده از پوشش بسته‌بندی زیست فعال بر پایه نگهدارنده طبیعی (کیتوزان/ ناتامایسین) و ریزجلبک اسپیرولیناپلاتنسیس وکلرلاولگاریس بر ویژگی های کیفی و ماندگاری فیله گوشت گوساله
چکیده فارسی مقاله هدف از این پژوهش بررسی اثر پوشش ضدمیکروبی بر پایه کیتوزان، جلبک کلرلاولگاریس،اسپیرولینا پلاتنسیس و همچنین ناتامایسین در افزایش میزان ماندگاری فیله گوشت گوساله بیشتر از میزان استاندارد (پنج روز در شرایط یخچال) بود. برای این منظور در چهار سطح صفر، یک، یک و نیم و دو درصد از ترکیبات بالا در بازه­های زمانی صفر، هفت، 14 و 28 روز نگهداری در دمای چهار درجه در پوشش بسته­بندی مورد استفاده قرار گرفت. آزمون­های فیزیکوشیمیایی گوشت شامل ارزیابی pH، ازت باز فرار، شاخص تیوباربیتوریک اسید، شاخص بافت، بارمیکروبی کل در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی و در سه تکرار در سطح معناداری 95 درصد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش ها با استفاده از نرم­افزار Minitab17.2 آنالیز گردید. بررسی نتایج نشان داد که اختلاف معناداری بین شاخص­های فیزیکوشیمیایی و حسی تیمار گوشت گوساله با تیمار شاهد وجود داشت و با افزایش میزان استفاده از کیتوزان، جلبک­ها و همچنین ناتامایسین میزان افزایش شاخص میکروبی، ازت باز فرار، شاخص تیوباربیتوریک در طی زمان نگهداری 28 روز با شدت کمتری صورت می­گیرد. اما شاخص درصد خاکستر اختلاف معناداری نشان نداد (05/0
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی The effect of application of bioactive packing cover on the basis of natural preservative (chitosan / natamycin) and microalgae, Spirolina platensis and Chlorella vulgaris on Quality Characteristics and Beef Shelf Life
چکیده انگلیسی مقاله The aim of this study was to investigate the effects of antimicrobial coating based on chitosan, and natamycin, Chlorella vulgaris, Spirolina platensis for increasing the survival rate of beef. For this purpose, the values of zero, 1, 1.5 and 2 percent of the compounds were used during the days of zero, 7, 14 and 28 days storage in the packaging. Physicochemical meat tests including pH, ash percentage, protein, volatile nitrogen, index of thiobarbituric acid, texture index (Hardness, elasticity, cohesively, consistency, chewiness), total microbial population, sensory evaluation (crispiness, taste, wateriness, overall acceptance) in a completely randomized design with three repetitions at a significant level of 95% confidence has been checked. The results of the experiments were analyzed by using Minitab 17.2 software. The results showed that there were significant differences between the calf meat treatment Physicochemical and sensory with the testator treatment and increasing the use of chitosan, algae and also kanamycin, increase of microbial index rate, volatile nitrogen index (TVBN), thiobarbituric index (TB) during storage time for 28 days will be happened by less intensity. But the percentage of ash index did not show significant differences (p< 0.05). The use of algae in packaging formulations increases by up to 1%, increased hardness, decreased elasticity, chewiness and cohesiveness, as well as gumminess. With the increasing in the use of chitosan and the prevention of microbial and antioxidant damage as well as the use of algae due to its antioxidant properties, the rheological properties of the tissue as well as sensory evaluation were significantly less than the control treatment. Finally, taking into account the Physicochemical properties, the sensory packaging coverage by using 1% platinaceous algae, Chlorella vulgaris1% ,Spirolina platensis,1% chitosan and 1% natamycin was used as the best composition in order to cover packaging.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله رضا شفیعی |
دانشگاه آزاد شهر قدس

تکتم مستقیم |
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس گروه صنایع غذایی


نشانی اینترنتی http://jfm.iaushk.ac.ir/article_672938_bfe2ee793bae6b5a9ccb5863d1e5449b.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1274/article-1274-2413834.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات